Slankende luksusmat til helgen
Visste du at blåskjell og reker er best om vinteren? I tillegg til å være luksuriøst og rimelig er det dessuten kalorifattig. Her er seks fristende oppskrifter til helgekosen.
Reker er deilig sommermat! Om du vil passe vekten er det imidlertid et par triks du kan gjøre med tilbehøret for å spare kalorier. Her er 4 enkle råd:
Det hvite brødet som knapt inneholder næringsstoffer eller fiber, kan gjerne utgå til fordel for en grovere brødtype. Du sparer ikke spesielt mange kalorier, for grovbrød inneholder mer energi enn loff, men du får i deg mer fiber som gir metthetsfølelse og næringsstoffer som kroppen nyter godt av.
Du kan imidlertid spare mange brødkaloriene ved å skjære tynne skiver, eller du kan bytte ut brødet med et blad av hjertesalat.
Så lite som en spiseskje (15 gram) ekte majones gir hele 104 kcal (730 kcal per 100 gram). Bytter du til lettmajones slipper du unna med 57 kcal på en spiseskje. Majones er svært rikt på fett så her er det lurt å være bevisst på mengden.
Smør heller et tynt lag lettmajones på rett på brødskiven i stedet for å dynke rekene.
Vil du passe vekten og spare kalorier er det unødvendig å bruke både smør og majones på brødskiven. Gjør som i punkt 3; smør heller et tynt lag majones rett på brødet.
Et annet alternativ er å bytte ut majonesen med most avokado - naturens smør.
«Go bananas» og fyll opp med dill, salat, tomat, paprika, agurk, sitron og kanskje litt chili hvis du ønsker en spicy touch. I Vektklubb pleier vi å si at det ikke finnes nei-mat, men dette er definitivt ja-mat som du kan spise mer av.
Ferske eller nytinte reker er mager mat, kun 100 kcal per 100 gram (spiselig del). Reker er rik på protein, vitamin D, vitamin B12 og selen. Kalorimessig er reker perfekt som slankemat, men selv den sunneste matvare bør man ikke spise ubegrenset av.
Ferske reker er allerede saltet og inneholder omtrent 1,5 gram salt per 100 gram, så unngå å tilsette mer salt på toppen av det. Krydre heller med sitron og pepper hvis du ønsker mer smak.
Enkelte med høyt kolesterol kan være sensitive for matkolesterolet. Reker inneholder 150 mg kolesterol per 100 gram, men i følge professor i ernæring og fagekspert i Vektklubb, Christian A. Drevon, er sterolet i reker den ufarlige sorten. Dessuten blir mengde reker sjelden for stort til at det kan påvirke blodkolesterolet. Egg, eller rettere sagt eggeplommen, derimot bør heller begrenses til et par ganger i uken, dersom man har høyt kolesterol.
Et tradisjonelt rekesmørbrød ser ofte slik ut: 1 skive loff, 10 gram smør, 15 stk reker, 15 gram majones, sitron og dill = ca 375 kcal.
Et grovere rekesmørbrød: 1 skive grovbrød, 10 gram lettmajones, 15 stk reker, 2 salatblader, 1 skive tomat, 3 skiver agurk, 1 skive paprika, sitron og dill = 215 kcal
Sjekk når du kan nå din idealvekt!
Les også:
Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Visste du at blåskjell og reker er best om vinteren? I tillegg til å være luksuriøst og rimelig er det dessuten kalorifattig. Her er seks fristende oppskrifter til helgekosen.
For nå har grillmaten kanskje regjert middagstallerkenene nok i sommer?
Du trenger ikke gå på en skikkelig smell selv om det er 17. mai. Når koldtbordet fylles med kaker, bakst og alskens deilige retter, er det kjedelig å måtte holde seg unna. Det trenger du heller ikke.
Her er noen enkle triks for å spare kalorier uten at du går glipp av kosematen.
Bytt ut vanlig potetsalat eller loff med sunnere alternativ. Her får du syv grønnsaksbaserte retter som er perfekt tilbehør til grillmat.
Lyst til å spise helt vanlig mat og gå ned i vekt? Med enkle ingreiensbytter i oppskrifter kan du gjøre maten din både rikere på næring og fattigere på kalorier.