Tre frydefulle vintersalater du blir mett av
Trikset for å bli mett av salat er å tilsette en god kilde til protein og fett, og masse smak!
Mai er måneden full av festdager. Her er den sunne festmaten kan du forberede og tilberede på forhånd, slik at du som vert eller vertinne kan nyte selskapet med lavere puls.
Disse fristende rettene er laget av matblogger Nussara Guldberg, og du kan være trygg på at rettene er et næringsrikt valg som inneholder mindre kalorier enn mange tradisjonelle koldtbordretter eller snitter.
– Festmat må også være fargerikt og fristende, man spiser jo også med øynene, ler Nussara.
Hun synes det er vanskelig å velge én favoritt, og det fine med koldtbord er jo at man kan smake på litt av alt!
– Rettene er også litt utradisjonelle. Snitter på tørt brød for eksempel, synes jeg kan bli litt kjedelig. Jeg har fokusert på å få frem deilige smakskombinasjoner med gode og få råvarer. Det er jo ikke noe gøy å slite seg ut på kjøkkenet før festen heller, slik at når gjestene kommer er man helt tom for krefter, sier matbloggeren.
Mmmm: Kaken som knapt inneholder kalorier!
For deg som vil passe vekten og leve sunt, kan perioder med mange fridager stikke kjepper i hjulene for en vektreduksjon, men det betyr ikke at du skal avstå helt fra alt som er godt.
– Hvis du først tar stilling til fristelsene når du står ovenfor buffet- eller kakebordet kan viljestyrken være vanskelig å finne. Start derfor forberedelsene før du tar på finstasen, oppfordrer klinisk ernæringsfysiolog og kostholdsekspert i Vektklubb, Anette Skarpaas Ramm.
ANNONSE: Sjekk når du kan nå din idealvekt!
Du kan spise all type mat og samtidig gå ned i vekt, men det er mengden som avgjør om vektpilen peker oppover eller nedover. Spis gjerne akkurat det du har lyst på i et selskap, nyt maten, spis sakte, drikk nok vann og stopp når du er mett.
Her er Nussaras sunne og vektvennlige festoppskrifter:
8 porsjoner (152 kcal per stk)
250 g salmalaks
1/2 stk mango
1/2 stk granateple
Koriander- og limedressing:
3 ss limesaft
2 ss honning
2 ss risvinseddik evt. hvitvinseddik
1/2 bunt fersk koriander
1 fedd hvitløk
1/2 dl olivenolje
1 stk jalepeno
Kjør alle ingrediensene til dressingen i en blender. Skjær salmalaks og mango i skiver, og dryss koriander-lime dressingen over.
Pynt med granateple og fersk koriander.
12 halve egg (51 kcal per stykk)
6 hardkokt egg
1/2 stk moden avokado
1/2 stk sjalottløk, finhakket
1/2 stk jalepeno, finhakket
2 ss limesaft
1/4 ts salt
1/4 ts pepper
1 ss fersk gressløk, finhakket
Fjern eggeskall, del eggene i to, fjern eggeplommen fra eggehvitene og plasser dem i en liten bolle. Ha i avokado og mos til en fin masse. Tilsett finhakket sjalottløk, gressløk og rør sammen. Smak til med salt og pepper. Fyll eggehvitene med cirka 1/2 ss av blandingen, og pynt til slutt med paprikapulver og gressløk.
10 porsjoner (91 kcal per stk)
10 stk asparges
10 stk serranoskinke
1 ss olivenolje
Trekk asparges i kokende vann i 2 minutter og legg de deretter i iskladt vann. Del seranoskinken i to og surr rundt aspargesen. Stek aspargesen til skinken er gylden.
Kandiserte hasselnøtter:
50 g hasselnøtter
3 ss sukker
Rist nøttene i ovnen på 180 grader på midterste rille eller i en tørr stekepanne på høy varme i cirka 10 minutter. Bruk et kjøkkenhåndkle og gni nøttene til skallet løsner.
Smelt sukkeret i samme pannen og ha i hasselnøttene, og avkjøl på et bakepapir.
Grovhakk nøttene og strø over aspargesen.
Til 15 spidd (45 kcal per stk)
1/2 Cantaloupemelon
150 g fetaost
15 stk bjørnebær
Skrap ut frøene med en skje, fjern det tykke skallet og del melonen i mindre biter.
Del fetaosten i mindre biter.
Træ en bit melon, fetaost og et bjørnebær på tannpirkere (uten smak) eller små spidd.
ANNONSE: I Vektklubb får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Trikset for å bli mett av salat er å tilsette en god kilde til protein og fett, og masse smak!
Vegetarisk og plantebasert grillmat inneholder masse smak og lite fett, og er perfekt for alle som vil ned i vekt.
Det er høysesong for skrei fra januar og ut mars. Et klassisk skreimåltid serveres ofte med poteter, gulrot og smør. Her får du en ny, spennende vri!
Spis godt og sunt mens du enkelt passer på kaloriene. Følg dagsmenyen med fire måltid og et mellommåltid.
Etter du har smakt denne vil du aldri mer kjøpe ferdig guacamole på butikken.
En fargerik smoothie, toppet med mettende ingredienser, kan gi en god start på dagen.