SPIS HELLER MAT: Trenger du et dyrt produkt som ikke gir noen andre næringsstoffer annet enn protein? Det finnes ytterst få personer som lider av proteinmangel i Norge. Spiser du normalt og varier vil du få dekket proteinbehovet ditt, også om du trener mye.
SPIS HELLER MAT: Trenger du et dyrt produkt som ikke gir noen andre næringsstoffer annet enn protein? Det finnes ytterst få personer som lider av proteinmangel i Norge. Spiser du normalt og varier vil du få dekket proteinbehovet ditt, også om du trener mye. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Matspaneren: YT Proteinvann - dyrt og unødvendig

Eli Anne Myrvoll, klinisk ernæringsfysiolog
Publisert: 2018-06-18 12:55

Det virker som det ikke finnes grenser for hva som kan berikes med proteiner. Dette er absolutt ikke et produkt noen trenger.

Klinisk ernæringsfysiolog og doktorgradstipendiat, Eli Anne Myrvoll Blomkvist.
Klinisk ernæringsfysiolog og doktorgradstipendiat, Eli Anne Myrvoll Blomkvist. Foto: Jan Petter Lynau / VG

Jeg har tidligere skrevet om blant annet Yt proteinshake og –pudding, andre proteinpuddinger, proteinberiket melk, proteinknekkebrød og proteinhavregryn. Nå har det også kommet proteinvann i butikken.

Innhold:

Yt proteinvann består av vann, fem prosent myseproteiner fra melk, søtstoff (sukralose) og aroma. Proteinberiket og smaksatt vann med andre ord. Yt proteinvann kommer i to ulike smaker, en med sitron og lime, og en med jordbær og granateple. En flaske er på 330 ml.

Hva smaker det?

Drikken markedsføres som «et forfriskende påfyll etter trening». Proteinvannet smaker som litt tynn og syrlig sukkerfri saft, med en emmen, litt bitter ettersmak. Den røde drikken med jordbær og granateple smaker best av de to synes jeg, men vanlig saft, også sukkerfri saft, smaker bedre.

«På farta»-produkter kaller Tine det nye proteinvannet. Om du trenger energipåfyll utenfor hjemmet mellom måltidene bør du heller satse på noe som gir mer nærings enn kun protein. For eksempel en yoghurt, en neve nøtter, frukt eller smoothie.
«På farta»-produkter kaller Tine det nye proteinvannet. Om du trenger energipåfyll utenfor hjemmet mellom måltidene bør du heller satse på noe som gir mer nærings enn kun protein. For eksempel en yoghurt, en neve nøtter, frukt eller smoothie. Foto: Eli Anne Blomkvist

Hvor sunt er det?

Vann og myseproteiner; det er ikke det at det er usunt, men trenger vi proteinvann? Vi kan jo lett få i oss proteiner og vann på den «vanlige» måten, nemlig gjennom å drikke rent (gratis) vann og spise et måltid vanlig mat når vi kommer hjem fra trening. I løpet av en dag vil de aller fleste av oss få i oss mer enn nok proteiner til å dekke proteinbehovet dersom vi spiser noenlunde variert mat.

En flaske proteinvann gir deg 13 gram proteiner. Til sammenligning kan du få i deg cirka 17 gram proteiner gjennom ei skive brød med gulost og et lite glass melk. Det både smaker godt, metter magen (i motsetning til kun flytende kost), og gir i tillegg til væske og proteiner, også kostfiber, kalsium, B-vitaminer, jod og andre nyttige næringsstoffer.

Hvis du er på farten og ikke kan sette deg ned med et måltid mat, kan du for eksempel få i deg 14 gram proteiner gjennom en klemmepose med skyr. Det alternativet vil også gi flere næringsstoffer og litt mer metthetsfølelse til en rimeligere penge enn en flaske proteinvann.

Billigere: Sats på de riktige proteinkildene

Tine meierier er ofte flinke til å fornye seg med både smakfulle og nyttige produktnyheter, men beklager altså, dette proteinvannet tror (og håper) jeg blir en flopp. I mine øyne er det et unødvendig og dyrt produkt. Takke meg til vann og vanlig mat.

Næringsinnhold per 100 ml:

Energi: 17 kcal
Protein: 4 gram
Fett: 0 gram
Karbohydrat: 0 gram

En flaske med 330 ml gir 56 kcal og 13 gram protein.

Sammenlignet med andre proteinvannprodukter:

• Kilde Proteinvann (400 ml): 56 kcal og 12 gram protein

• Nutramino protein water (500 ml): 101 kcal og 25 gram protein

Følg @matspaneren på instagram

Andre matvarer vi har testet:

Lett iskaffeduell

Smoothie bowl fra Fjordland

Matspaneren: Proteinknekkebrød med rød quinoa og sesam

Matspaneren: Cevita shots

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her