Her får du den store yoghurt-guiden: Velg riktig yoghurt

Publisert: 2011-10-07 11:03

Du må ikke velge de magreste yoghurtene selv om du skal ned i vekt.

BALANSEGANG: – Det er en viktig balansegang mellom næringsverdi og smak i yoghurt, mener VGs testpanel Mette Svendsen (klinisk ernæringsfysiolog) og Øyvind Dalelv (kokk ved Statholdergaarden).

Foto: Marte Vike Arnesen

Det viktigste er ikke hvilken type du velger, men hvor ofte du spiser den.

FÅ STOR YOGHURT-GUIDE NEDE I SAKEN

- Yoghurt er i utgangspunktet sunn mat som inneholder mange viktige næringsstoffer, sier Mette Svendsen, klinisk ernæringsfysiolog og forsker ved Avdeling for preventiv kardiologi, Oslo Universitetssykehus.

Stadig flere yoghurter er også tilsatt flere sunne næringsstoffer som fiber, proteiner og bakteriekulturer som virker regulerende på fordøyelsen.

De norske offisielle kostrådene anbefaler daglig inntak av magre meieriprodukter fordi de er rike på kalsium, vitaminer og andre viktige næringsstoffer

- Men du må ikke alltid velge de letteste, selv om du skal ned i vekt, sier Svendsen.

- Jeg ville aldri anbefalt Tines Duo dessertyoghurt til frokost og hverdags for en hjertepasient. Men i enkelte sammenhenger kan den være et lettere alternativ. Selv de «verste» yoghurtene har et sunnere næringsinnhold enn sjokolade, som inneholder nesten bare tomme kalorier.

Det er rundt dobbelt så mange kalorier i en vanlig yoghurt som i en lettvariant. Med frokostblanding dobles gjerne kcal-innholdet.

- Men det er likevel ikke mer enn cirka 100-150 kcal per porsjonspakning, presiserer Svendsen.

Svendsen slår fast at alle yoghurtene på VGs liste er sunnere som mellommåltid, dessert eller snacks enn sjokolade, søte kjeks og potetgull.

- Smak er også viktig for å få folk til å velge sunne produkter over tid, sier Øyvind Dalelv, kokk ved Statholdergaarden i Oslo. Som kokker flest er han generelt lite begeistret for smaken på lettprodukter.

- Kunstig søtningsmiddel, og lite sukker og fett gir sjelden rik smak, sukker han.

HER ER DEN STORE YOGHURT-GUIDEN

Mette Svendsen og Øyvind Dalev har vurdert næringsinnhold og smak av 18 forskjellige typer yoghurt. I terningskastet er det lagt mer vekt på smak enn sunnhet. Protein, karbohydrat, fett og kostfiber er oppgitt pr. 100 gram. Kcal er oppgitt både pr. 100 gram og pr. beger.

Grafikk: Ivar Gaasø

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her