Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-
NYT isbokser kuler
 

FÆRRE KALORIER: NYT-isen fra Hennig Olsen har mindre fett, sukker og mer proteiner enn vanlig fløteiskrem. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist. 

Matspaner: Hennig Olsen NYT

Isen er et godt alternativ for dem som ønsker å spise store mengder, uten å få i seg for mange kalorier. Men direkte sunn mener Vektklubbs matspaner at den ikke er. 

 

MATSPANER: Klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist. Foto: Petter Emil Wikøren/VG.

Hennig Olsen is har tidligere skrevet dette på sin Facebook-side:
«NYT! #Sommerkroppen2019 i boks - og på pinne! NYT - en iskremnyhet man kan nyte med god samvittighet. Mye SMAK, mindre KALORIER! Må prøves :) 💪🍦❤️»

Jeg synes kanskje det var litt drøyt å love sommerkroppen 2019 ved hjelp av en iskremnyhet, så jeg måtte jo bare se og smake litt nærmere på denne iskremen.

Innhold:

Ingredienslisten forteller meg at isen inneholder mest skummet melk, deretter kremfløte, og melkeproteinkonsentrat for et høyere proteininnhold. Så kommer erytritol, som er en sukkeralkohol, og inulin som er en type kostfiber. 

Isen inneholder sukker, invertsukker, oligofruktose (bidrar med søtsmak og volum), og søtstoffet stevia. Ingredienslista er lang, med mange både kjente og, for folk flest, mindre kjente stoffer, stabilisatorer, emulgatorer og så videre.

Hva smaker det?

Jeg har smakt to av de tre variantene, nemlig Dobbelsjoko og Peanøttkaramell.

Jeg klarer ikke helt å bestemme meg for om jeg synes denne isen er god eller ikke. Det er noe med konsistensen som ikke er helt slik jeg forventer av en fløteiskrem, den gir en litt «tørr» munnfølelse, om det utsagnet gir mening. Jeg synes også isen har en litt emmen ettersmak, noe jeg opplever som ganske vanlig når sukkeret tas helt eller delvis bort fra et produkt og erstattes med sukkeralkoholer og andre søtstoffer. 

Samtidig så er isen ganske fyldig og har en «rik» smak. Jeg tror denne iskremen vil få sine tilhengere, men selv tror jeg ikke jeg kommer til å kjøpe den flere ganger. Jeg synes rett og slett ikke den er verdt pengene, jeg kjøper heller en annen iskrem som jeg liker bedre, så kan jeg eventuelt ta litt mindre porsjon, hvis poenget er å spise is uten å få for mye ekstra kalorier.

Hvor sunt er det?

I produktkatalogen for 2019 står følgende: «NYT-serien er et sunnere alternativ i iskremdisken for den kostholdsbevisste forbrukeren! En deilig og smaksrik iskrem med få kalorier og kilde til protein. På boksen er det fremhevet det totale kaloriinnholdet per boks, og at isen skal ha «mye smak. Mindre kalorier og rik på proteiner».

Isen inneholder både færre kalorier, litt mindre fett og mer proteiner enn «vanlig» fløteiskrem. Men gjør det isen «sunn»? Nei, mener nå jeg. 

Dette er jo uansett ikke sunn mat, men om du er en ivrig iskremspiser som gjerne vil fortsette å spise mye is, men helst spare litt på kaloriene, så kan dette være et produkt for deg. Hvis du da ikke velger saftis eller sorbet, som også er kalorifattige alternativer. 

NYT isbokser åpnet
 

LETTIS: Matspaneren syns NYT-isen til Hennig Olsen smaker fyldig, men litt tørt. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist. 

Kalorimessig kan NYT iskrem sammenlignes med sorbet og allerede eksisterende lett-iser. Mens innholdsmessig med tanke på fett, karbohydrater og proteiner, ligner den mer på andre typer melkebasert iskrem på markedet som er beriket med protein og redusert i sukker og fett. Om den kan sammenlignes smaksmessig med disse variantene, som for eksempel LOHILO og Wanted fra Diplom-is, Propud iskrem fra Njie og proteinis fra Barebells, vet jeg ikke da jeg ikke har smakt alle disse.

At isen inneholder litt mer protein synes jeg egentlig er et dårlig argument for å velge denne isen. Man bør ikke velge is i stedet for vanlig, næringsrik mat selv om isen er proteinberiket. Proteinbehovet dekker folk flest lett gjennom annen mat i løpet av dagen. Iskrem er, og bør fortsette å være, kosemat, som man spiser i blant for å kose seg, ikke for å erstatte vanlig mat eller dekke behovet for enkelte næringsstoffer.

Når det er sagt så skal Hennig Olsen ha ros for å utvide iskremsporteføljen sin, det er sikkert et marked for både denne iskremen og andre iskremnyheter. Mest ros skal de imidlertid ha for å komme med en ny type glutenfri kroneis, det er et produkt jeg tror mange vil være glad for at kommer. Jeg tenker behovet er større for slike «spesialprodukter» (slik som laktosefri, glutenfri, melkefri eller vegansk) i isdisken, enn behovet for en proteinberiket iskrem, men det er mulig jeg tar feil.

Dette svarer Hennig Olsen

Markedsdirektør Lillian S. Hall i Hennig Olsen svarer dette etter å ha blitt kontaktet om Matspanerens vurderinger:

– Iskrem er helt riktig kos, og NYT er et alternativ til alle iskrem-elskere som vil spare noen kalorier. Enten de er ivrige iskrem-spisere eller ei.  

Hun presiserer også at isen ikke skal erstatte vanlig mat. 

– I den grad dette kan misforstås så rydder vi gjerne i misforståelsen med en gang: Iskrem er kos og skal ikke erstatte vanlig mat, sier hun. 

Videre understreker hun at #Sommerkroppen2019-markedsføringen er sagt med et glimt i øyet. 

Pris: 60 kroner for en boks á 500 ml (cirka 260 gram). 

Næringsinnhold per 100 gram og per enhet:

• NYT dobbelsjoko: 121 kcal, 3 gram fett, 17 gram karbohydrat, 8,6 gram protein. En boks inneholder 320 kcal.

• NYT peanøttkaramell: 126 kcal, 4,3 gram fett, 16,3 gram karbohydrat, 8,3 gram protein. En boks inneholder 330 kcal.

På bildet av is i skål er det tre nokså små kuler som veier til sammen 110 gram, altså cirka 135 kcal.

Sammenlignet med annen iskrem, tall per 100 gram:

• Hennig Olsen vaniljeis 2 L: 190 kcal, 9,4 gram fett, 22,5 gram karbohydrat, 3,6 gram protein.

• Hennig Olsen Sakte kjerna salt karamell med pekannøtter: 303 kcal, 21,2 gram fett, 24,1 gram karbohydrat og 3,7 gram protein.

• Hennig Olsen Dugg sorbet sitron: 118 kcal, 0,3 gram fett, 28,1 gram karbohydrat, 0,1 gram protein.

• Diplom-is vaniljeis 2 L: 180 kcal, 8,4 gram fett, 23 gram karbohydrat, 3,4 gram protein.

• Diplom-is lettis (uten tilsatt sukker): 130 kal, 4,5 gram fett, 17 gram karbohydrat, 3,5 gram protein.

• Diplom-is Dream yoghurtis belgisk sjokolade: 202 kcal, 8,7 gram fett, 25 gram karbohydrat, 4,8 gram protein.

• Diplom-is Fruitero Mango: 99 kcal, 0,5 gram fett, 23 gram karbohydrat, 0,5 gram protein.

• Diplom-is LOHILO (Lo carb, High protein, Lo fat) Salt karamell: 138 kcal, 4,5 gram fett, 11 gram karbohydrat, 13 gram protein.

• Diplom-is Wanted sjokolade karamell (proteinberiket uten tilsatt sukker): 118 kcal, 4,2 gram fett, 10 gram karbohydrat, 10 gram protein.

Flere Matspanere finner du på Vektklubb eller ved å følge @matspaneren på Instagram.

Les også tidligere Matspanere:

Synnøve Gresk Yoghurt: – Begeret kunne vært større

Rislunsj UTEN: – Kan fint benyttes som kosemat

Piano sjokoladepudding uten tilsatt sukker: – Dessert som kan nytes med god samvittighet