Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-
Kellogg porsjon 45 gram (1)
 

SMAKFULL: Matspaneren har ikke noe å utsette på smaken av müslien. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist.

Matspaner: W.K. Kellogg no added Sugar crunchy müsli coconut & cashew

Müslien er tilsatt daddelpasta, som gir den et høyere innhold av enkle sukkerarter enn lignende produkter. Produsenten svarer at det er tilsatt for konsistensens skyld. 

 

MATSPANER: Klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist. Foto: Petter Emil Wikøren/VG

Når et produkt har «no added sugar» i navnet så forventer jeg jo at det er et produkt som ikke er tilsatt sukker, men kan man ta dette for gitt? 

Jeg har sett nærmere på nyheten W.K. Kellogg no added sugar crunchy müsli.

Innhold:

Ingrediensene nevnes alltid i synkende rekkefølge, altså det som står først er det mest av, det som står sist er det minst av. Denne müslien inneholder 67 prosent korn (fullkornsrugflak, fullkornshavre, fullkornsrug, hvetemel og havremel), deretter kommer 15 prosent daddelpasta, solsikkeolje, 5 prosent nøtter, bananpuré, kokos, aroma, byggmalt og salt.

Daddelpastaen er nok tilsatt for å gi de usøtede kornene en søt smak. Bananpureen likeså. Dadler består hovedsakelig av enkle sukkerarter, altså sukker i en annen innpakning. Kan man da kalle produktet «no added sugar» altså «uten tilsatt sukker»? Nei, mener jeg. 

Mattilsynet sine nettsider opplyser de at dette er reglen for merkingen:

«Påstanden «uten tilsatt sukker» kan ikke anvendes dersom produktet er tilsatt mono- eller disakkarider (sukrose, glukose, fruktose, maltose, laktose, glukosesirup etc.). Påstanden kan heller ikke anvendes dersom produktet er tilsatt næringsmidler som er tilsatt på grunn av deres søtende egenskaper (frukt-/bærkonsentrat, fruktjuice, tørket frukt, honning etc.).» 

Min tolkning er at daddelpasta er et fruktkonsentrat/tørket frukt, tilsatt for dens søtende egenskap.

Nina Lødrup, seniorrådgiver i seksjon merking og kvalitet, kan ikke vurdere enkeltprodukter i mediene. På generelt grunnlag sier hun at det er viktig at forbrukerne kan ta bevisste valg ut ifra informasjonen de får av merkingen på varene. 

– Det må avgjøres fra sak til sak om en ingrediens er tilsatt produktet for å gi det en søt smak eller om hensikten er en annen. Dersom produktet har et naturlig innhold av sukker bør påstanden: «Med et naturlig innhold av sukker» være godt synlig på etiketten, forklarer hun.

Hva smaker det?

Jeg liker at müslien er crunchy. Kokos og nøtter er jeg også glad i, så jeg har ikke noe å utsette på smaken.

Kellogs pakke 1
 

SØT: Matspaneren vil heller velge en annen müsli med færre sukkerarter neste gang. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist. 

Hvor sunt er det?

 

Når det gjelder kornvarer, müsli og frokostblandinger skal disse inneholde minst 55 prosent fullkorn per 100 gram, samt: 

– fett høyst 8 g/100 g
– sukkerarter høyst 13 g/100 g
– hvorav tilsatte sukkerarter høyst 9 g/100 g
– kostfiber minst 6 g/100 g
– salt høyst 1,0 g/100 g

Kilde: Lovdata

Når jeg velger müsli ser jeg både på ingrediens-lista og på næringsinnholdet. Grunnen til at jeg tok med meg denne var nettopp at jeg stusset på at den hadde et nokså høyt innhold av enkle sukkerarter (12 gram per 100 gram), samtidig som det sto «no added sugar» på pakken. Jeg sammenlignet med noen lignende müslityper uten tilsatt sukker og så at flere hadde betydelig mindre sukkerarter enn denne. Forklaringen fikk jeg da jeg så at det var 15 prosent daddelpasta i ingredienslisten.

Jeg har kjøpt lignende müsli som ikke har vært søtet i like stor grad, og jeg er stort sett nokså bevisst på hvilke produkter jeg kjøper. Jeg kommer nok til å velge en av de andre müslien, med mindre tilsatte sukkerarter neste gang. Helst skal müslien også ha litt mer kostfiber.

Jeg tror du skal være ganske så bevisst og flink til å lese varedeklarasjoner for å finne ut at denne müslien faktisk ikke er «usukret» og dermed ikke blant de sunneste müslien i butikken. Dersom du synes det er vanskelig å orientere deg i butikkhyllene så kan det være en god regel å lete etter de produktene som har nøkkelhullsmerket, da disse skal ha både mindre sukker, mindre salt, mindre mettet fett og mer kostfiber enn lignende produkter som det er naturlig å sammenligne med, men når det gjelder müsli og frokostblandinger er det jammen ikke lett å velge riktig. Jeg ser at mange av nøkkelhullsproduktene i denne kategorien dessverre inneholder en del tilsatt sukker, så her synes jeg det er på tide med en liten revidering av reglene for hva som kan falle inn under nøkkelhullsmerket (se faktaboks). Etter min mening er det å tillate 9 gram tilsatte sukkerarter per 100 gram for mye, mens et innhold av kostfiber på minst 6 gram er for lite.

Pris: 43 kroner for en eske à 400 gram.

Flere Matspanere finner du på Vektklubb og ved å følge @matspaneren på Instagram

Svar fra Kelloggs

Wieland Beck, bedriftsansvarlig leder for Nord-Europa, svarer følgende:

– Kelloggs tar merkingen av produktene på alvor, og når det gjelder dette produktet så er hovedfunksjonen til daddelpastaen å binde kornene og andre ingredienser sammen til bars eller klumper. Daddelpastaen former produktet, og uten den hadde produktet mistet sin konsistens.

– Vi ser at daddelpastaen også er en kilde til sukker, og av den grunn så er den tydelig i ingredienslisten at produktet inneholder sukker. Det er også tydelig skrevet på emballasjen at produktet «med naturlig innhold av sukker» i samsvar med reglene, legger han til. 

Næringsinnhold per 100 gram.

449 kcal, 18 gram fett, hvorav 1,9 gram mettet fett, 59 gram karbohydrat hvorav 12 gram sukkerarter, 8,5 gram fiber, 8,5 gram protein og 0,2 gram salt.

Kellogg 25 yoghurt inne
 

MINDRE PORSJON: Her har Matspaneren brukt 25 gram müsli på yoghurt. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist. 

Én porsjon er på pakningen definert som 45 gram og gir 202 kcal. På bildet med yoghurt og müsli sammen har jeg valgt en litt mindre porsjon på cirka 25 gram. Den porsjonen gir cirka 112 kcal, energien fra yoghurten kommer i tillegg og varierer ut ifra hvilken yoghurttype du velger.

Sammenlignet med lignende produkter:

• Toro Bare Bra Supergranola med kakao og bringebær: 370 kcal, 7,8 gram fett hvorav 2,8 gram mettet fett, 52 gram karbohydrat hvorav 3,7 gram sukkerarter, 24 gram kostfiber, 11 gram protein og 0,31 gram salt. Produktet er nøkkelhullsmerket og merket «uten tilsatt sukker». Produktet inneholder heller ikke fruktkonsentrat eller lignende, kun 2 prosent bringebær.

• Toro Bare Bra supergranola med hasselnøtt og kokos: 457 kcal, 21 gram fett hvorav 2,7 gram mettet fett, 45 gram karbohydrater hvorav 6,8 gram sukkerarter, 22 gram kostfiber, 11 gram protein og 0,54 gram salt. Produktet er merket med «uten tilsatt sukker», men er tilsatt eplekonsentrat.

• Synnøve Granola med jordbær: 383 kcal, 7 gram fett hvorav 0,9 gram mettet fett, 59 gram karbohydrat hvorav 11 gram sukkerarter, 20 gram kostfiber, 9 gram protein og 0,2 gram salt. Produktet er nøkkelhullsmerket, men er tilsatt noe sukker og glukosesirup.

• AXA Müsli Frukt: 350 kcal, 5,2 gram fett hvorav 2 gram mettet fett, 63 gram karbohydrat hvorav 16 gram sukkerarter, 8,9 gram kostfiber, 9,8 gram protein og 0,5 gram salt. Produktet er tilsatt sukker.

• Eldorado Crunchy Granola naturell: 388 kcal, 8 gram fett hvorav 0,9 gram mettet fett, 61,5 gram karbohydrat hvorav 11,3 gram sukkerarter, 17,2 gram kostfiber, 9 gram protein og 0,1 gram salt. Produktet er nøkkelhullsmerket men inneholder både tilsatt sukker, oligofruktosesirup, glukosesirup og karamellisert sukkersirup. 

• AXA 4-korn: 340 kcal, 3,5 gram fett hvorav 0,6 gram mettet fett, 60 gram karbohydrat hvorav 1,6 gram sukkerarter, 12 gram kostfiber, 11 gram protein og 0 gram salt. Produktet er nøkkelhullsmerket og inneholder ikke tilsetninger.

• First Price puffet havre: 335 kcal, 7 gram fett hvorav 1,5 gram mettet fett, 56 gram karbohydrat hvorav 1 gram sukkerarter, 12 gram kostfiber, 12 gram protein og 0 gram salt. Produktet er nøkkelhullsmerket og inneholder ikke tilsetninger.

ANNONSE: Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Les også tidligere Matspanere: 

Gresk Yoghurt fra Synnøve: – Begeret kunne vært større

Rislunsj UTEN: – Kan fint benyttes som kosemat

Go'Morgen Shake: – Litt mye tilsatt sukker