Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-
 

"SUNNERE" CHIPS: Matspaneren tester Superbites. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Matspaneren: Maarud superbites

Snacksprodusentene forsøker stadig å gjøre snacks til en litt sunnere affære, men kan egentlig snacks bli noe særlig sunt da? Jeg har sett nærmere på to nye snackstyper fra Maarud, den ene laget av fullkornmel og den andre av linsemel.

Innhold:
Superbites fullkorn med fire løk og rømme inneholder blant annet fullkornmel av mais, potetstivelse, rismel, planteolje og diverse kryddertilsetninger. Superbites linser med crème fraîche og ramsløk inneholder blant annet linsemel, maismel, rismel, olje og diverse krydder. Begge chipstypene har en svært lang ingrediensliste med mange ulike smakstilsetninger. Når man lager chips av mel og reduserer fettinnholdet så må man jo tilsette smak. Men her er det også tilsatt mye salt og litt sukker.

 

MATSPANEREN: Eli Anne Myrvoll Blomkvist FOTO: Jan Petter Lynau/VG

Hva smaker det?
Joda, det smaker ikke så verst. Begge variantene er sprø og godt krydret. Linsevarianten er kanskje hakket sprøere og mer smaksrik enn fullkornvarianten, men ellers synes jeg egentlig de er nokså like i smaken. Superbites er salt, har god «krønsj» og er godt krydret. Jeg fikk også testa chipsene på fire barn og fem voksne i løpet av helga, og begge posene av superbites gikk ned på høykant.

Hvor sunt er det?
Å kalle dette sunt synes jeg er å gå litt langt, det er ikke supermat vi snakker om selv om de heter Superbites. Men litt sunnere enn vanlig potetchips er de kanskje. I alle fall er innholdet av kalorier og fett litt lavere. Et lavere innhold av fett og kalorier er imidlertid ikke ensbetydende med en sunnere matvare. Det er mange matvarer med mer fett og kalorier som vil være sunnere enn dette, som for eksempel usaltede nøtter.

Linsevarianten inneholder mye proteiner og relativt lite fett. Den har også litt mindre sukker og kalorier enn fullkornvarianten, så jeg holder en knapp på linsechipsen som det lureste valget her. Begge typene inneholder dessverre rikelig med salt, mer salt enn vanlige typer potetchips, og det trekker ned.

Så er det noe sunt da? Nei, egentlig ikke, ikke akkurat sunt, men kanskje et litt lurere valg å ta med seg på stranda i sommer hvis du velger strandmat fra chipshyllen. Det smarteste med disse chipsene er først og fremst størrelsen på pakningen. Den er nokså liten, så du får i deg mindre enn om du river med deg en stor potetgullpose fra butikken. Hvis du i tillegg klarer å dele posen med et par venner eller familiemedlemmer så er det enda litt smartere.

(På bildene med superbites i skål har jeg veid opp mengden 30 gram som står som anbefalt porsjonsstørrelse på pakningen.)

 

TESTET: Superbites med linsemel. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Pris: cirka 28-30 kroner for en pose med 125 gram (fullkorn) eller 105 gram (linser).

Næringsinnhold per 100 gram og per anbefalt porsjon 30 gram:
*Superbites linser: 455 kcal, 17 gram fett, 60 gram karbohydrat, 13 gram protein og 2,3 gram salt.
En porsjon på 30 gram gir 136 kcal.
*Superbites fullkorn: 470 kcal, 20 gram fett, 66 gram karbohydrat, 4,3 gram protein og 2,2 gram salt.
En porsjon på 30 gram gir 140 kcal.
Sammenlignet med lignende snacks:
*Maarud potetgull salt: 525 kcal, 33 gram fett, 51 gram karbohydrat, 5,7 gram protein og 1,4 gram salt.
*Maarud potetgull lettere: 480 kcal, 23 gram fett, 59 gram karbohydrat, 6,4 gram protein og 1,5 gram salt.
*Kims Crisps paprika: 343 kcal, 21 gram fett, 67 gram karbohydrat, 8 gram protein og 2,6 gram salt.
*Kims superchips salt: 470 kcal, 20 gram fett, 66 gram karbohydrat, 4,5 gram protein og 3 gram salt.
*Eat real Hummus chips: 449 kcal, 17 gram fett, 68,4 gram karbohydrat, 6,5 gram protein og 1,98 gram salt.
*Eat real Lentil chips tomato: 466 kcal, 19,5 gram fett, 66 gram karbohdyrat, 9,3 gram protein og 2,8 gram salt.

Følg @matspaneren på Instagram