Boller eller rundstykker? Matspaneren plasserer havrebollene midt i mellom. Alle foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Matspaneren: Møllerens Havra havreboller

Kan søt gjærbakst gjøres sunt? Og i så fall, er dette en gledelig nyhet for bakeglade?

Start nå! Fra kun kr 60/mnd.Klikk her og bli medlem i dag!

Møllerens kom med flere grove nyheter i siste halvdel av 2013. Jeg har tidligere testet lavkarbobrødet og Havra havregrøt, og denne gangen har jeg satt havrebollene under lupen.

Bolleblandingen inneholder 14,5 % havre. Du kan også blande i rosiner, tipser produsenten Møllerens.

Havra er en serie produkter hvor havre er en av hovedingrediensene. Havre er et sunt kornslag som blant annet inneholder et fiber kalt betaglukan som er vist å kunne senke kolesterolet. Boller, som vanligvis er fulle av smør, sukker og hvitt hvetemel er derimot ikke så veldig sunt.

Møllerens havreboller inneholder havregryn og havrefiber, i tillegg til mer vanlige bolleingredienser som hvetemel, sukker, vegetabilsk olje og kardemomme. Bollene har to skraverte firedeler på brødsirkelen, noe som tilsier at de er halvgrove, og det er jo slett ikke verst til søt gjærbakst å være.

Tanken bak havrebollene er for så vidt god, men jeg er usikker på om dette er et produkt som slår an hos flertallet. Bollene er grove og inneholder en del fiber, men de er fortsatt boller som også inneholder en del sukker. Hvordan smaker så disse bollene? Jeg satte i gang med bakinga.

Posens innhold skal blandes med to pakker tørrgjør, 4,5 dl lunkent vann og 1 dl rapsolje eller smeltet smør. Eltes, bakes ut og etterheves i en times tid før de stekes på 200 grader. Jeg så med det samme jeg begynte å elte sammen deigen at disse bollene kom til å bli grovere enn jeg hadde sett for meg. Deigen minnet mest om en grov rundstykkedeig, men med en søtlig kardemommelukt. Deigen ble kompakt og ganske tung å trille ut, men bollene hevet seg nokså fint på plata og i ovnen. Se bilder av fremgangsmåten lenger ned!

Hva skal jeg så si om smaken? De minner om en mellomting mellom boller og grove rundstykker. Jeg synes de er for søte til at de kan fungere som rundstykker med pålegg på, og jeg synes de er for grove til at jeg får den gode ”bollefølelsen”, men likevel; jeg liker de egentlig ganske godt. Treåringen likte de også. Mannen syntes først de var gode, men etter å ha kommet litt over halvveis i bollen ombestemte han seg og mente de var litt kvalmende ettersom de smakte som boller men hadde grov struktur.

Pris
 

20 kroner for en kilo bollemiks.

Gir 18 boller a 85 gram.

Hvis man tenker at dette skal smake som fine, søte hveteboller, så kan man bli litt skuffet. Jeg er usikker på hvor godt de vil slå an hos folk flest, men jeg tenker at dette kan være en god nistemat å pakke med seg i sekken når man skal ut på tur. De er søte og smaker ganske bra, samtidig som de metter mer enn vanlige boller.

Hva næringsinnhold angår så inneholder de en del sukker og kan derfor ikke sidestilles med grove rundstykker, men de inneholder mer fiber og mindre, og sunnere fett (fra blant annet rapsolje og havre), enn vanlige hveteboller. Kalorimessig kommer du ikke noe bedre ut av å velge en havrebolle framfor en hvetebolle, men havrebollene er likevel et sunnere valg grunnet fiberinnholdet og et lavere fettinnhold. Dersom du normalt ville hatt med en pose boller på biltur eller på tur i skauen så er havrebollene et bedre valg, men havrebollene kan absolutt ikke erstatte en ordentlig grovbrødniste.

En bolle gir 290 kcal. Ferdigbakt veier den omtrent 85 gram.

Næringsinnhold

per 100 gram ferdig vare

Energi: 341 kcal
Protein: 10,4 gram
Karbohydrat: 65 gram
Fett: 3 gram fett
Kostfiber: 6,7 gram

Sammenlignet med rundstykker og vanlige boller

per 100 gram

  • Mellomgrove rundstykker: 263 kcal, 7,9 gram protein, 44 gram karbohydrat, 5,3 gram fett og 3,8 gram kostfiber.
  • Hveteboller (kjøpt): 317 kcal, 8,7 gram protein, 55 gram karbohydrat, 6,3 gram fett og 3,1 gram kostfiber.
  • Hveteboller med lettmelk: 332 kcal, 7,9 gram protein, 50 gram karbohydrater, 10,6 gram fett og 2,3 gram kostfiber.
      

Til å bake havrebollene må du tilsette to pakker tørrgjær, olje eller smeltet smør og vann.


Rør sammen ingrediensen og elt deigen.

havra havreboller matspaneren. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist


Bak ut og rull små boller. Etterheves i en times tid.


Etter heving...


Stek i ovn på 200 grader.


Slik ser bollen ut inni.


Har du tips til andre matvarer vi bør teste? Send oss en mail

Se alle artiklene vår matspaner har testet

Start nå! Fra kun kr 60/mnd.Bli medlem i dag!

12 mnd. medlemskap

719,-

Deretter 99,- pr. mnd.

6 mnd. medlemskap

549,-

Deretter 109,- pr. mnd.

Vår bestselger!

3 mnd. medlemskap

439,-

Deretter 129,- pr. mnd.

Samtlige abonnement fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode.
Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.