Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-
styrksyrnetmelk3
 

MINNER OM BIOLA, men er likevel annerledes uten at jeg kan sette fingeren på hva det er. Den er kanskje litt smakløs og emmen? skriver matspaneren. Alle foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Matspaneren: Syrnet proteinrik melk

Dobbelt så mye protein som vi vanlig melk, reklamerer Tine, men trenger vi disse ekstra proteinene, spør klinisk ernæringsfysiolog og Vektklubbs matspaner Eli Anne Myrvoll Blomkvist?

Det er tydelig at kombinasjonen magert og proteinrikt slår an blant mange siden Tine nå har valgt å utvide sitt utvalg av Styrk melkeprodukter. Tine har hatt Styrk melk, en proteinrik mager melk, i sitt sortiment en stund, men har nå kommet med Styrk melk i en syrnet variant.

 

MATSPANER: Eli Anne Myrvoll Blomkvist. Foto: Jan Petter Lynau / VG

Innhold:

Styrk syrnet melk inneholder hovedsakelig skummet melk og blåbærjuice. Melken er i tillegg beriket med melkeproteinpulver for å øke proteininnholdet, og tilsatt blant annet søtstoffer, aroma og vitamin D.

Se tidligere test av Styrk melk

Hva smaker det:

Siden dette er en syrnet mager melk så kan den minne litt om biola. Blåbærbiola har aldri vært min favoritt, og selv om jeg er glad i blåbær så synes jeg ikke melkeprodukter og blåbær er den beste kombinasjonen. Siden smak er subjektivt så kan jeg ikke si på vegne av alle at Styrk syrnet melk med blåbær ikke er god, men jeg likte den i alle fall ikke så veldig godt. Konsistensen liker jeg, den er tykk og god.

Hvor sunt er det?

Syrnet, mager melk kan være et bra innslag i et ellers variert kosthold. Magre melkeprodukter er rike på blant annet kalsium, jod og B 12, og Styrk syrnet melk er i tillegg tilsatt vitamin D. Tine reklamerer med at Styrk syrnet melk er naturlig rik på vitamin K2. Vitamin K2 er et vitamin som er litt lite kjent blant folk flest. Vi vet ikke nok om vitaminet og kroppens behov for det til at det er noen klare anbefalinger om hvor mye vi bør innta av dette vitaminet per dag. Men vi vet at vitamin K2 blant annet er viktig for bendannelse og at det kan forebygge osteoporose (benskjørhet), så noe vitamin K2 bør vi få i oss, vi vet bare ikke helt hvor mye som er nok og hvor lite som er for lite.

Les også: Slik styrker du skjelettet!

styrksyrnetmelk5
 

VITAMIN K2: Syrnede og gjærede meieriprodukter som yoghurt, surmelk og godt modne oster, samt andre gjærede matvarer som for eksempel rakfisk, er gode kilder til vitamin K2.

Styrk syrnet melk er tilsatt melkeproteinpulver for å øke proteininnholdet. Om dette er nødvendig å tilsette i en matvare som i utgangspunktet er relativt proteinrik, er jeg usikker på. Det virker nærmest som det råder et slags «proteinhysteri» blant folk, hvor det er om og gjøre at alle måltider skal bestå av så mye proteiner som mulig. 

Se her: De beste proteinkildene!

Et «vanlig», variert nordisk kosthold inneholder mer enn nok proteiner for folk flest, også for de som trener litt mer enn gjennomsnittet, så hvorfor skal vi da bruke energi og ressurser på å proteinberike vanlig mat? Enkelte grupper i befolkningen, for eksempel eldre og syke, kan ha behov for litt ekstra proteiner, men dette gjelder altså ikke flertallet av oss.

Styrk syrnet melk er vel og bra, og kan være et fint supplement til et ellers variert kosthold, men jeg vil våge å påstå at den vanlige syrnede skummetmelken (skummet kulturmelk) er minst like sunn, en god del billigere og uten tilsetninger som kunstige søtningsmidler, aroma og fruktsukker.

Pris:

 

40 kr for en liter.

Næringsinnhold per 100 gram:

Energi: 43 kcal
Fett: 0,3 gram
Karbohydrat: 5,2 gram
Protein: 4,8 gram

Et glass á 2 dl gir 86 kcal og 9,6 gram protein.

styrksyrnetmelk2
 

TIPS: Det kan være billigere å kjøpe Skummet kulturmelk å tilsette litt juice eller syltetøy.

Sammenlignet med lignende matvarer:

- Skummet kulturmelk: 33 kcal, 0,4 gram fett, 4,1 gram karbohydrat og 3,2 gram protein. Et glass á 2 dl gir 66 kcal og 6,4 gram protein.
- Biola zero syrnet melk med bringebær/granateple: 33 kcal, 0,1 gram fett, 4,7 gram karbohydrat og 3,1 gram protein. Et glass á 2 dl gir 66 kcal og 6,2 gram protein.
- Biola syrnet melk med blåbær: 52 kcal, 0,1 gram fett, 10 gram karbohydrat, 3 gram protein. Et glass á 2 dl gir 104 kcal og 6 gram protein.
- Bio Q syrnet melk med blåbær og bringebær: 55 kcal, 0,1 gram fett, 10 gram karbohydrat og 3,5 gram protein. Et glass á 2 dl gir 110 kcal og 7 gram protein.

Følg @matspaneren på instagram!

Les også:

Matspaneren: Lett iskaffeduell

Matspaneren: Grillrømme

Matspaneren: Maarud superbites