Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-
Hver innbygger drakk i gjennomsnitt nesten 25 liter melk i de tre første månedene av 2012, i følge Opplysningskontoret for meieriprodukter. Foto: Marianne H. Wennersberg

Matspaneren: TINE Styrk melk

En fettfri melk med mer protein og kalsium, men til dobbel pris.

MATSPANER: Marianne H. Wennersberg er klinisk ernæringsfysiolog og ekspert i Vektklubb.no, der hun også lager menyforslagene. Foto: Magnar Kirknes / VG

Forbruket av melk minsket frem til år 2000 og har siden vært relativt stabilt, men det har skjedd en endring i hvilken type melk som velges. Det har vært en vridning fra fete til magre melketyper, og helt siden lettmelk kom på markedet i 1984 har den tatt en stor del av markedet.

Mulig det er et marked for å utvikle enda en ny mager variant av melk. I hvert fall har Tine sett dette, og kom i begynnelsen av september i år med TINE Styrk; en «fettfri melk, med mer protein og kalsium».

Tine selv sammenligner den nye TINE Styrk med TineMelk Ekstra lett, både på smak og utseende. De beskriver den som en hvit og smakfull melk, helt uten fett. 0,1 g fett per 100 g (skummet melk, som har vært magrest til nå har 0,2 g per 100 g, TineMelk Ekstra Lett 0,7 g fett per 100 g).

TINE Styrk har 50 % mer protein og 50 % mer kalsium enn annen melk, og det gjør den til en mer næringsrik melk enn de andre (ikke kaloririk). TINE Styrk er også tilsatt vitamin D på lik linje med TineMelk Ekstra Lett. Det er nok derfor også enklest og mest naturlig å sammenligne nettopp disse to.

Tine forklarer det høye innholdet av protein og kalsium som et resultat av filtrering av melken slik at innholdet av disse blir naturlig høyere.

Jeg innrømmer med det samme at jeg alltid har vært glad i melk og drikker det daglig. Jeg drikker stort sett skummet melk, og innimellom ekstra lett. Derfor gledet jeg meg til å prøve en ny variant, men samtidig var jeg noe skeptisk fordi den inneholdt mer protein.

Opp igjennom årene har jeg smakt på et stort antall næringsdrikker som er spesielt utviklet for de som spiser og drikker lite og som derfor trenger et tilskudd i form av en protein og energirik drikk med mye næring i (de fås på apotek). Min erfaring er at ekstra proteiner ofte gir en liten ettersmak.

Smak

Foto: Marianne H. Wennersberg

Så til prøvesmakingen. Jeg ristet kartongen litt før jeg åpnet den, lukten er gjenkjennelig, det lukter melk, men med en liten vri. Jeg kjenner et snev av vaniljesukker, litt rart kanskje, for den er ikke tilsatt det. Lukten minner også litt om melk som har stått litt i romtemperatur. Hvit på farge, helt klart veldig lik ekstra lett melk.

Så smaken, vil proteinene trenge igjennom? Ja, jeg gjenkjenner litt proteinsmak. Men, det er mye mindre fremtredende enn næringsdrikkene jeg snakket om. Smaken minner også litt om morsmelkerstatning. Sammenlignet med TineMelk Ekstra Lett er Ekstra Lett «rundere» i smaken, sannsynligvis fordi den har noe fett. Den er ikke vond på smak, for all del, og jeg kan drikke TINE Styrk, men vil fremdeles fortrekke skummet og ekstra lett variantene.

Pris er også en faktor på nye matvarer. Prisen på TINE Styrk er høy, jeg betalte 29.90 kr for 1 liter, mot 14.40 kr for 1 liter ekstra lett, altså dobbel pris. Tine forklarer at produksjonen er fordyrende. For å produsere 1 liter TINE Styrk går det med 1,5 liter melk.

Hvem passer denne melken for?

Den har et høyt innhold av protein, så det er et godt alternativ for de som generelt drikker og spiser lite, mer protein og energi på mindre mengde melk. Det er et pluss at den er tilsatt vitamin D, som mange mangler og da blir denne melken et alternativ å variere med. For damer som drikker lite melk, og spiser minimalt med yoghurt og ost, kan TINE Styrk være en fin kilde til kalk. En potensiell målgruppe kan være de som er opptatt av å spise mer protein på grunn av trening eller vektreduksjon.

Nå er det en myte at vi trenger så mye mer protein i kosten, og de som har et variert kosthold, som spiser kornprodukter, meieriprodukter og kjøtt eller fisk (og selvfølgelig frukt og grønnsaker) vil greit kunne oppnå et tilstrekkelig inntak av proteiner.

TINE Styrk er mager, næringsrik og vil kunne ha sin plass som et sunt alternativ i meieridisken.

Det gjenstår å se om folk liker smaken og om vi er villige til å betale prisen.

Næringsinnhold per 100 gram/ml:

Sammenliknet med Tine så inneholder melkevariantene fra Q-meieriene bittelitt mindre kalorier, mer protein, mindre karbohydrat og mer kalsium.

TINE Styrk
Energi: 39 kcal
Protein: 5 g
Karbohydrat: 4,6 g
Fett: 0,1 g
Kalsium: 173 mg

Sammenlignet med annen melk:

TINE Skummet
Energi: 33 kcal
Protein: 3,3 g
Karbohydrat: 4,8 g
Fett: 0,1 g (ifølge Tine.no)
Kalsium: 115 mg

TINE Ekstra Lett
Energi: 38 kcal
Protein: 3,3 g
Karbohydrat: 4,7 g
Fett: 0,7 g
Kalsium: 115 mg

TINE Lett
Energi: 43 kcal
Protein: 3,3 g
Karbohydrat: 4,7 g
Fett: 1,2 g
Kalsium: 115 mg

Foto: Frode Hansen / VG

Q-Meieriene Skummet
Energi: 33 kcal
Protein: 3,4 g
Karbohydrat: 4,6
Fett: 0,1 g
Kalsium: 120 mg

Q-Meieriene Ekstra lett
Energi: 37 kcal
Protein: 3,5 g
Karbohydrat: 4,6 g
Fett: 0,5 g
Kalsium: 120 mg

Q-Meieriene Lettmelk
Energi: 41 kcal
Protein: 3,4 g
Karbohydrat: 4,6 g
Fett: 1 g
Kalsium: 120 mg

 

Les alle matvarer vi har testet

Har du tips til nye og sunne matvarer som matspaneren kan teste? Send oss en mail, da vel!