Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-
nugatti zero1
 

Kalorimessig er nugatti zero en skuffelse, du sparer kun 5 kcal per porsjon fra originalen. Derimot sparer du en god del sukker, da vanlig nugatti inneholder 60 prosent sukker. Alle foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Er det mulig å lage sunn nugatti?

Matspaneren: Nugatti zero uten tilsatt sukker

I butikkhyllene kan du nå finne en helt ny nugattivariant, uten tilsatt sukker. Men er resultatet egentlig mye sunnere enn den vanlige nugattien?

Matspaneren:

To ganger i månden tester klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist, sunnhetsgraden av nye matvarer. Foto: Jan Petter Lynau / VG

Det høres jo sunt ut, men er det egentlig det? Vetklubbs matspaner og klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist legger det populære sjokoladepålegget på brødskiven og under lupen.

Innhold:

Den originale Nugattien har sukker som hovedingrediens (60 prosent tilsatt sukker!), deretter kommer solsikkeolje, hasselnøttkjerner (9 prosent), mysepulver, kakao (4 prosent) og skummetmelkpulver. I Nugatti zero har de tatt bort alt sukkeret, økt mengden hasselnøtt (13 prosent) og kakao (6 prosent), og tilført kostfiber (inulin) og søtningsmidlene sukralose og maltitol.

Inulin er et karbohydrat som noen planter bruker som opplagsnæring i stedet for den kanskje mer kjente stivelsen. Inulin regnes som et kostfiber ettersom vi mennesker ikke klarer å utnytte energien i det. Inulin finnes blant annet i jordskokk, pastinakk og sikori (endive).

Hvordan smaker det:

Hos oss er nugatti et fast innslag på frokostbordet hver lørdag morgen, til stor jubel fra tre små jenter. Jeg liker nugatti, og selv om jeg ikke spiser det så veldig ofte så synes jeg at en skive brød med nugatti sammen med et glass iskald melk kan smake fantastisk etter en hard treningsøkt.

Forrige lørdag var det nugatti zero som stod på bordet og jeg hørte ingen klager på smaken. Den er noe mørkere i fargen, og nugattikjennere vil nok kunne kjenne en forskjell i smaken, særlig hvis man er litt var for smaken av søtstoffer, men for min del var det godt nok.

nugatti zero2
 

Nugatti zero er mørkere i fargen enn vanlig nugatti. Kakaoinnholdet er også litt høyere enn originalen.

Hvor sunt er det:

Hvis man bare tar kaloriinnholdet i betraktning så er det faktisk liten forskjell på nugatti zero og den oversukrede nugatti original. Du sparer kun 5 kcal på å velge en porsjon nugatti zero på en skive sammenlignet med originalen. For de som er opptatt av kaloriinnhold er nok dette en skuffelse.

nugatti zero3
 

En porsjon regnes som 15 gram, det tilsvarer én spiseskje nugatti. Mange vil nok smøre på med et tykkere lag, og da vil kaloriinnholdet selvfølgelig bli høyere per skive.

Hvis man derimot ser nærmere på ingredienser og næringsinnhold, så er det jo absolutt en fordel at alt det tilsatte sukkeret er tatt bort og erstattet med kostfiber. Mer hasselnøtter og kakao bidrar også til at nugatti zero blir et litt sunnere alternativ til originalen. Så joda, nugatti zero er sunnere enn originalen, men supermat er det jo ikke akkurat. Hvis du er ute etter et sunt og næringsrikt nøttepålegg så vil nøttesmør som for eksempel ekte peanøttsmør av 99 prosent peanøtter være å foretrekke. Selv om kaloriinnholdet i rent nøttesmør er høyt, inneholder nøttene mange nyttige næringsstoffer som mineraler, antioksidanter, proteiner og sunne fettsyrer.

Pris:

Den nye nugattien er dessverre skrekkelig dyr, noe som kan gjøre at mange fortsatt velger den originale med svært høyt sukkerinnhold. En boks nugatti zero på 325 gram koster 46-51 kroner mens en boks nugatti original inneholder 500 gram og koster omtrent halvparten av dette, litt avhengig av hvilken butikkjede du velger.
Jeg var på Coop Mega, der var kiloprisen for Nugatti zero på 158 kroner, mens kiloprisen på Nugatti original var 41 kroner…

Næringsinnhold

nugatti zero4
 

Høyere pris, mindre boks. Det er slettes ikke billig å velge sunnere...

per 100 gram
– Nugatti zero: 487 kcal, 35 gram fett hvorav 4,6 gram mettet fett, 27 gram karbohydrat, 7 gram protein og 26 gram kostfiber. En porsjon på 15 gram (en strøken spiseskje) gir 73 kcal.

Sammenlignet med liknende matvarer:

per 100 gram

– Nugatti original: 522 kcal, 28 gram fett hvorav 3,4 gram mettet fett, 63 gram karbohydrat og 4,1 gram protein. En porsjon på 15 gram gir 78 kcal.

– Philadelphia med sjokolade: 290 kcal, 13,5 gram fett hvorav 8,5 gram mettet fett, 34 gram karbohydrat og 6,4 gram protein. En porsjon på 15 gram gir 43,5 kcal.

– Peanut butter (Green choice), 99,3 % nøtter og 0,7 % salt: 623 kcal, 48,9 gram fett hvorav 6,8 gram mettet fett, 16 gram karbohydrat, 25,6 gram protein og 8,4 gram kostfiber. En porsjon på 15 gram gir 93 kcal.

– Økologisk peanut butter, grov type (Mills), 99,4 % nøtter og 0,5% salt: 599 kcal, 48 gram fett hvorav 8 gram mettet fett, 12 gram karbohydrat, 26 gram protein og 9 gram kostfiber. En porsjon på 15 gram gir 90 kcal.

– Peanut butter, grov type (Mills), 89 % nøtter og 0,7 % salt: 620 kcal, 50 gram fett hvorav 9 gram mettede fettsyrer, 16 gram karbohydrat, 23 gram protein og 23 gram kostfiber. En porsjon på 15 gram gir 93 kcal.

Følg matspaneren på instagram: @matspaneren eller tagg bilder av matvarer du ønsker at vi skal teste med #matspaneren. Du kan også sende oss en mail til vektklubb@vg.no

Andre matvarer matspaneren har testet:

Er skyr kokos det optimale mellommåltidet for slankere?

Nye «kjøttboller» med miljøvennlig slankevri

Test av brød uten gjær og mel

Hvor sunne er egentlig de «sunne mikromiddagene»?

Frokostyoghurt med mindre sukker på pose