Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-
filetbacon nær
 

HELSEKOST? Selv om baconet har fått nøkkelhullsmerket betyr det ikke nødvendigvis at det er en sunn matvare, bare at den er sunnere enn annet type bacon. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Matspaneren: Er røkt filetbacon sunt?

Brødrene Finsbråten har kommet med det første baconet som er merket med nøkkelhullsmerket. Betyr det da at det er fritt fram til å spise bacon når som helst? Jeg har sett det nye baconet nærmere etter sømmene.

Filetbacon 2
 

Finsbråten røkt filetbacon. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Hver måned tester Vektklubbs matspaner, klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist, sunnhetsgraden av matvarer som markedsføres som sunne eller som et sunnere alternativ. Her er dommen:

Innhold:

Finsbråten filetbacon består hovedsakelig av renskåret røkt svinekam. I tillegg består det av vann, salt og en rekke tilsetninger som påvirker holdbarhet, farge, stabilitet og lignende. Baconet er røkt på flis.

Vi tilberedte baconet ved å sprøsteke det i ovnen på 200 grader i cirka 15 minutter.

Filetbacon på plate 2
 

BAKE FREMFOR STEKE: Så slipper du stekesprut, og du har hendene fri til å tilberede for eksempel egg. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Hva smaker det?

Slik røykes mat:

 

Røyking kan foregå ved tradisjonell røyking med spon/flis, eller med regenerert røyk. Regenerert røyk er framstilt ved forstøving av kommersielt omsatt "flytende røyk" (røykaroma). I begge tilfeller foregår røykingen i et røykekammer eller røykerom. Regenerert røyk gir samme effekt som tradisjonell røyking, men er mindre helseskadelig. Kilde: Mattilsynet

Jeg spiser ikke kjøtt selv, men har testet baconet på hele min baconspisende familie som består av mann og tre barn. De tre yngste smattet fornøyde over å få bacon til søndagsfrokosten og hadde ingenting å utsette på det nye filetbaconet. Min mann var ikke like overbevist, han mente det smakte litt mindre enn vanlig bacon og at det var litt tørt. Som sprøstekt røkt kjøtt, og det er jo nettopp det det er. Og det kan være et fint alternativ for å få den røkte smaken når man ønsker å kutte ned på fettinntaket.

Hvor sunt er det?

Det at en matvare kan smykke seg med et nøkkelhull betyr ikke nødvendigvis at matvaren er sunn, bare at den er litt sunnere enn andre matvarer innen samme kategori. Filetbacon har dermed mindre fett og mindre salt enn andre bacontyper, og det er jo vel og bra da vi gjerne skal spise både mindre mettet fett og mindre salt. Når det er sagt: Bacon kan aldri bli en helsebringende matvare uansett om den har mindre fett og mindre salt. Helsemyndighetene anbefaler at vi begrenser mengden av bearbeidede kjøttprodukter som er røkt, saltet eller konservert med nitrat eller nitritt, og at vi begrenser mengden rødt kjøtt og bearbeidede produkter av rødt kjøtt. Bacon faller inn under begge disse kategoriene. Men skal du først ha bacon så vil magert filetbacon være et smartere valg enn vanlige bacontyper.

Kostråd du kan stole på:

 

Kostrådet om kjøtt er basert på nasjonal, nordisk og internasjonal forskning som konkluderer med at det er vist en sammenheng mellom inntak av bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt og økt risiko for kreft i tykk- og endetarm. Kilde: helsedirektoratet

Pris: 30 kroner for en pakke med 120 gram.

Næringsinnhold per 100 gram vare:

Energi: 165 kcal
Fett: 9 gram hvorav 4,5 gram mettet fett
Karbohydrat: 0,6 gram
Protein: 19,7 gram
Salt: 1,4 gram

Sammenlignet med lignende matvarer:

* Finsbråten originalen bacon i skiver: 340 kcal, 32 gram fett hvorav 11 gram mettet fett, 0,1 gram karbohydrat, 14 gram protein og 2 gram salt.

* Gilde stjernebacon skiver: 301 kcal, 27 gram fett hvorav 9,7 gram mettet fett, 0,5 gram karbohydrat, 14 gram protein og 2,4 gram salt.

* Nordfjord tørrsaltet bacon skiver: 345 kcal, 33 gram fett hvorav 12,3 gram mettet fett, 0 gram karbohydrat, 12 gram protein og 2,1 gram salt.

* First price bacon med svor skiver: 311 kcal, 29 gram fett hvorav 11,4 gram mettet fett, 0,6 gram karbohydrat, 12 gram protein og 3 gram salt (!).

* Nordfjord filetbacon: 123 kcal, 4,5 gram fett hvorav 1,7 gram mettet fett, 0,5 gram karbohydrat, 20 gram protein og 0,6 gram salt.

OBS! Denne siste typen, Nordfjord filetbacon, har faktisk enda mindre fett og enda mindre salt enn Finsbråten filetbacon, og vil dermed være det smarteste valget blant bacon, men Nordfjord filetbacon har interessant nok ikke nøkkelhullsmerket.

Følg matspaneren på instagram @matspaneren

Se hvilke andre matvarer vi har testet:

Matspaneren: Syrnet proteinrik melk

Matspaneren: Lett iskaffeduell

Matspaneren: Grillrømme

Matspaneren: Maarud superbites