Italiensk salat på brød 2
 

SPAR KALORIER: 30 gram italiens salat rekker til en brødskive og gir cirka 55 kcal. Vanlig italiensk salat gir 105 kcal for tilsvarende mengde. Alle foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Matspaneren: Test av vegansk italiensk salat

Produktet matspaneren nå har testet er ikke bare vegansk, men kan også betraktes som en lettvariant av den kjente italienske salaten og er derfor en god nyhet for Vektklubbmedlemmer som liker majonessalater.

 

MATSPANEREN: Hver måned tester klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist sunnhetsgraden av nye matvarer du finner i butikkhyllene. Foto: Petter Emil Wikøren / VG

Det kommer stadig nye vegetariske produkter i dagligvarehandelen, så det er tydelig at dette er noe kunder etterspør.

Innhold:

Denne italienske salaten er vegansk, altså laget av kun plantematvarer, og den inneholder dermed ikke egg som vanligvis er en viktig ingrediens i majones. Salaten inneholder de andre klassiske ingrediensene fra italiensk salat, slik som hodekål og gulrot, litt sennep og eddik. For å lage en holdbar emulsjon (blande fett og vann) så brukes det også en del stabilisatorer og fortykningsmidler. Her har Coop vegetardag brukt cellulose, xantangummi, acetylert distivelsesfosfat og natriumotenylsuksinatstivelse. I tillegg kommer et par konserveringsmidler (kaliumsorbat og natriumbenzoat) og et par surhetsregulerende midler (eplesyre og sitronsyre). Rekken over lignende tilsetningsstoffer er ofte også lang i de tradisjonelle majonessalatene til tross for at det da er brukt eggeplomme som emulgator i tillegg.

Tidligere testet: Rekesalat med yoghurt

Italiensk salat i beger
 

Coop vegetardag italiensk salat fås kun kjøpt hos Coop. Et beger på 180 gram koster 13 kroner.

Hvordan smaker det:

Coop vegetardag etterstreber å etterligne den klassiske italienske salaten, og lykkes langt på vei med det, men den oppleves som litt mindre fyldig og litt mer syrlig enn klassisk italiensk salat. Den er også litt mer blank av utseende. Når jeg topper den italienske salaten med gulost og agurk som jeg gjerne pleier å gjøre, så merker jeg ikke like stor forskjell som hvis jeg tar italiensk salat på skiva uten noe annet på. Men det funker selv om det ikke er helt likt.

Les også: Derfor bør du spise vegetarisk

Hvor sunt er det?

Majonessalater er stort sett sunne i den forstand at de inneholder mye umettet fett, men majonessalater er også svært kaloririke og egner seg ikke alltid inn i kaloriregnskapet til Vektklubbmedlemmer som forsøker å redusere på kaloriinntaket. Det som overrasker meg med denne veganske salaten er at kalori- og fettinnholdet er omtrent bare halvparten av det tradisjonell italiensk salat har (sammenlignet med Delikat salat som er den mest kjente). Dette utgjør ganske mye siden majones i utgangspunktet er såpass fettrikt. Saltinnholdet er også noe lavere enn andre varianter av italiensk salat, og det er bra.

italiensk salat to typer 30 gram
 

Her ser du den veganske salaten til venstre og Delikat italiensk salat til høyre. Her skiller det 50 kcal mellom skivene. 30 gram vegansk salat gir 55 kcal, og 30 gram Delikat italiensk salat gir cirka 105 kcal.

Coop vegetardag vegansk italiensk salat er en god nyhet for alle vegetarianere og veganere der ute, men også for de som liker majonessalater men gjerne skulle kuttet litt ned på kaloriinntaket. I tillegg egner den seg for eggallergikere. Jeg tipper denne vil få en del tilhørere i alle tre grupper.

Pris: 13 kroner for et beger med 180 gram salat.

Næringsinnhold per 100 gram vare:

Italiensk salat beger
 

Energi: 182 kcal
Fett: 17 gram, hvorav 1,2 gram er mettet fett
Karbohydrater: 5,9 gram
- kostfiber: 1,9 gram
Protein: 0,8 gram
Salt: 0,71 gram

En toppet ss salat (30 gram) gir cirka 55 kcal.

Vegetarianer? Se opp for vitaminmangel

Sammenlignet med lignende varer:

• Delikat italiensk salat: 350 kcal, 36 gram fett hvorav mettet fett er 3 gram, 6 gram karbohydrat, 1 gram protein og 1 gram salt. En toppet ss salat (30 gram) gir cirka 105 kcal.

• First price italiensk salat: 363 kcal, 37,4 gram fett hvorav mettet fett er 2,9 gram, 5,2 gram karbohydrat, 0,9 gram kostfiber, 1 gram protein og 0,75 gram salt.

• Eldorado italiensk salat: 330 kcal, 33,5 gram fett hvorav 2,9 gram mettet fett, 5,1 gram sukkerarter, 1,6 gram kostfiber, 1 gram protein og 0,92 gram salt.

• Salatmesteren italiensk salat: 228 kcal, 22,6 gram fett hvorav 1,7 gram mettet fett, 5 gram karbohydrat, 0,9 gram protein og 0,9 gram salt.

Følg @matspaneren på instagram

Les også:

Matspaneren: Eldorado ferske supper

Matspaneren: Sunn yoghurt, men usunt design på begeret

Matspaneren: Kornmo 7

Matspaneren: Er røkt filetbacon sunt?