Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-
gronnsakslasagne
 

SUNN LASAGNE: Vegetarisk lasagne er perfekt å lage dersom du har rester av grønnsaker du trenger å bruke opp! Her er tre grønnsakslasagner du kan prøve. Frukt.no - Opplysningskontoret for frukt og grønt

Tre gode oppskrifter på sunn grønnsakslasagne

Lasagne er alltid er hit på middagsbordet, både for store og små! Her er tre oppskrifter der kjøtt er byttet ut med masse deiglige grønnsaker.

Vegetartrenden fortsetter å øke, og det er liten tvil om at det både er godt for kloden og helsen å redusere kjøttforbruket. Et enkel grep for å ta i bruk kostholdsrådet i praksis er å bytte ut kjøttet i lasagnemiddagen med grønnsaker, bønner eller linser.

En klassisk lasagne bestående av pasta, kjøttsaus og ostesaus gir cirka 650 kcal per porsjon. Én porsjon er da regnet til å være 1/6 av en lasagneform. Disse tre grønnsakslasagnene gir omtrent halvparten av kaloriene per porsjon. Så unn deg en deilig kosemiddag - og spar kalorier i samme slengen!

ANNONSE: Få hjelp til å nå din idealvekt. Bli medlem av Vektklubb!

Vegetarlasagne med spinat, søtpotet og ricotta (391 kcal)

Av Nussara Guldberg / JustAnotherFoodStory.com

 

Foto: Nussara Guldberg / JustAnotherFoodStory.com

Dette trenger du til 6 porsjoner:
2 stk. søtpoteter
2 ss stekeolje
2 bokser hakkede tomater
5 fedd hvitløk
500 gram ricotta
20 gram parmesan
0,5 ts chiliflak
1 ss salvie, frisk
0,25 ts muskat, malt
2 ts salt
3 ts pepper
500 gram spinat, fersk
1 stk. squash
100 gram mozzarella, revet

Slik gjør du:
Forvarm ovnen til 180 grader. Skrell søtpotetene og kutt i store biter. Kok bitene i vann til de er møre, sil av vannet og la dem dampe av. Mos søtpotetbitene og bland sammen med chiliflak, malt muskat, hakkede salvie og kvernet pepper. Mens søtpoteten koker kan du lage tomatsaus.

Ha olje i en varm panne og fres hvitløken til den er gylden. Ha deretter i hakkede tomater og kjør med stavmikser til en jevn og fin saus. Tilsett honning, salt og pepper. Skru av varmen og avkjøl. Bland ricotta med revet parmesan, salt og pepper.
Bruk en ostehøvel og skjær squash i lange, fine skiver.

1–3 lag: Tomatsaus, fersk spinat, squashskiver, søtpotetblanding, ricottablanding.

4 lag: Tomatsaus, fersk spinat, søtpotetblanding, ricottablanding og mozzarella.

Stekes i ovnen i 20–30 min.

Merk oppskrift som favoritt (kun for VK-medlemmer).

Grønnsakslasagne med spinat og cherrytomat (293 kcal)

Av: Frukt.no - Opplysningskontoret for frukt og grønt
gronnsakslasagne
 

Foto: Frukt.no - Opplysningskontoret for frukt og grønt

Til 4 porsjoner trenger du:
2 stk aubergine
1 stk løk
2 båt hvitløk
3 ss solsikkeolje
1 boks hakkede hermetiske tomater
10 stk rød cherrytomat
250 g frisk spinat
1 stk mozzarella
100 g parmesan
salt og pepper
10 bladfrisk basilikum

revet parmesan

Slik gjør du det: Sett stekeovnen på 200°C.
Skjær aubergine i 1/2 cm tynne skiver. Pensle dem med litt solsikkeolje og krydre dem med litt salt og pepper. Stek skivene på begge sider i en varm panne. Legg aubergineskivene på papirhåndkle så snart de er ferdige.

Vask spinaten godt og fjern tykke stilker. La den ligge litt i kaldt vann.

Rens og finhakk løk og hvitløk. Stek løken i litt solsikkeolje og tilsett halvparten av hvitløken. Ha i hermetiske tomater og la det småkoke i 10 minutter.

Skjær basilikumblader i strimler, del tomatene i to og ha det i sausen. Smak til med salt og pepper og sett kjelen til siden.

Varm litt solsikkeolje i en gryte. Ha i resten av hvitløken og tilsett spinaten. Fres til den har falt sammen. Bruk en stekespade til å snu spinaten. Tilsett litt nykvernet pepper.

Dekk bunnen av en ildfast form med tomatsaus. Legg et lag med aubergineskiver. Strø litt spinat over og bryt mozzarella i små biter og strø over. Fortsett slik med flere lag.  Avslutt med aubergineskiver.

Riv godt med parmesanost over til slutt. Stek formen i ca. en halv time til lasagnen har fått en fin farge.

Server med godt brød

Merk oppskriftsom favoritt (kun for VK-medlemmer)

Spicy grønnsakslasagne (247 kcal per porsjon)

Av: Frukt.no - Opplysningskontoret for frukt og grønt

veggislasagne
 

Tips: Du kan gjerne bruke de grønnsakene du har tilgjengelig i kjøleskapet og tilpasse oppskriften etter familiens ønske. Foto: Frukt.no

Dette trenger du til 6 porsjoner:

Tomatsaus:
2 boks hakkede hermetiske tomater
2 ss tomatpuré
2 stk hakket løk
4 båt hvitløk, hakket
6 stk frisk sjampinjong i skiver
2 stk revet gulrot
1 skive sellerirot, revet
1 stk finhakket rød chili uten frø og hinner
2 ts chilipulver
1 ts malt spisskummen
2 ss hakket frisk oregano
1/4 ts malt kanel
litt salt og pepper

Mellom lagene:
8 stk lasagneplater, gjerne fullkorn
1 stk aubergine i tynne skiver
1 stk grønn squash i tynne skiver

Hvit saus:
2 ss hvetemel
4 dl lettmelk
1 ts malt muskat
1/2 ts salt
1/2 ts malt hvit pepper
1 dl revet hvitost til sausen

1 dl revet hvitost til grateringen

Slik gjør du: Sett ovnen på 200°C med varmluft (225°C uten).
Rens og hakk løk og hvitløk. Skrell og riv gulrøtter og sellerirot og rens chilien fri for frø og hinner. Finhakk den. Skjær sjampinjong i skiver.

Varm oljen i en gryte og stek løk, hvitløk, sjampinjong og chili i et par minutter. Ha gulrøtter, rotgrønnsaker og krydderet i gryten og stek ytterligere et par minutter. Ha i tomatpuré og hakkede tomater, og la sausen småkoke på svak varme under lokk i ca. 15 minutter. Ta gryten av platen og smak sausen til med litt salt og pepper.

Varm 2 dl melk i en kjele. Rist resten av melken (2 dl) med hvetemelet i et syltetøyglass, e.l. til en jevning. Rør jevningen i melken og kok i ca. 2 minutter under omrøring. Tilsett revet muskat og ost og smak sausen til med salt og hvit pepper.

Legg lasagneplater, grønnsaksaus, squash-, selleri- og aubergineskiver og hvit saus lagvis i en smurt ildfast form. Gjenta og avslutt med hvit saus.
Dryss revet ost på toppen og sett i ovnen i ca. 30 minutter til den er gyllen. En grønn salat til smaker godt.

Lagre oppskriften til senere bruk! Kun for VK-medlemmer

ANNONSE: I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Få en sunnere og lettere livsstil med Vektklubb. Bli medlem her!