Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-
TV-SLANKER: Ved hjelp av slankeprogrammet The Biggest Loser Norge har Karoline Bjørnsen (21) fra Sola slanket bort mange kilo. - Jeg er en helt ny person, sier hun selv om forvandlingen. Foto: Privat

Mobbing gjorde Karoline overvektig

Maten ble en trøst og en virkelighetsflukt. Nå har Karoline Bjørnsen (21) tatt et oppgjør med fortiden og den dårlige selvtilliten.

karoline_now2
 

NÅ: Karoline har gått betydelig ned i vekt! Hvor mye kan hun ikke røpe før finaleprogrammet til The Biggest Loser Norge er sendt den 18. mai. Foto: Privat

Allerede som 4-åring var hun større enn de andre barna. På ungdomskolen bikket Karoline Bjørnsen fra Sola 100 kilo. Veien til 124 kilo har vært lang og vond.

I beste sendetid på TVNorge har Karoline og 11 andre deltakere kjempen kampen mot kiloene i det populære slankeprogrammet The Biggest Loser Norge.

- Jeg var i en boble av depresjon, jeg har ikke lyst til å leve sånn, nesten hvisker den såre stemmen til den nå 21 år gamle Rogalendingen.

Dette var de første ordene vi hørte fra Karoline på TV-skjermen. I gårsdagens episode ble hun stemt hjem etter å ha tilbragt flere uker på Biggest Loser-campen på Holmsbu Spa i Hurum. Selv om deltakrne trente like mange timer tilsvarende en arbeidsdag, hver dag, og spiste minimalt med kalorier, var det først når hun kom hjem igjen at den virkelige jobben startet. Da skulle hun videreføre alt hun hadde lært om kosthold og trening, men uten «storebror» som overvåket at hun holdt seg til planen.

- Det var veldig vanskelig de første ukene etter jeg kom hjem, innrømmer Karoline.

karoline_before_handballcupdanmark2010
 

2010: Her er Karoline på håndballcup i Danmark. Foto: Privat

Hvordan det står til med vekten i dag vil hun ikke røpe, det får vi først vite i finaleprogrammet 18. mai, men hun kan forsikre om at vekten er betydelig lavere enn før.

NETTREFF: Møt Karoline tett på nett onsdag 22. april kl. 16. Hvordan er det å endre livet sitt så drastisk? Send inn dine spørsmål og vekt og slanking allerede nå!

Sluttet på skolen

Før The Biggest Loser skammet Karoline seg over den store kroppen sin, og hun beskriver det som om overvekten slukte identiteten hennes.

- Jeg følte meg ikke lenger som en person. Jeg var bare «hun tjukke», den som alle hvisket og tisket om.

Karoline ble mobbet på skolen. Det eneste fellesskapet hun hadde var håndballen, for til tross for de mange ekstra kiloene, elsket Karoline å spille håndball. Men det var før spilletid på banen ble byttet ut med tid på benken.

- Jeg følte at jeg ble litt glemt siden jeg ikke kunne springe like fort som de andre, forteller hun.

Etter åtte år med håndball sluttet Karoline da hun var 17 år. Hun begynte å trekke seg tilbake og isolere seg mer og mer. Hun ville heller være hjemme enn å gå ut, for ute blant folk var hun annerledes enn de andre og følte at hun ble stående på utsiden. De få vennene hun hadde forsvant og til slutt ble det for vanskelig å gå på skolen, så hun droppet ut. Karoline har ikke fullført videregående skole.

karoline_before_månefossen_rogaland2012
 

2012: Karoline på tur til Månefossen i Rogaland.

Ga opp

Hjemme alene ble veien til kjøkkenet og trøstespising kort.

- Mat var den ene tingen som gjorde meg glad, fordi det smakte godt. Jeg visste jo at det var galt, jeg burde ikke spist så mye snop og junk food som jeg gjorde, men jeg var ikke sterk nok til å si nei, innrømmer hun.

Selv om maten ga en god følelse i korte øyeblikk, var det også maten som gjorde henne svært ulykkelig. Karoline beskriver seg selv som en følelsesspiser.

- Uansett hvilken følelse jeg hadde så var det en anledning til å spise.

Til slutt fortalte hun foreldrene sine hvor ille det sto til.

- Jeg følte egentlig at livet var over før det hadde begynt. Det må ha vært hjerteskjærende for mamma og pappa å høre at datteren deres ikke ville leve.

karoline_before_sognogfjordane2014
 

2014: Dette bildet ble tatt i Sogn og Fjordane like før hun ble med på innspillingen av The Biggest Loser Norge.

Det var et rop om hjelp, og hjelp fikk hun. Karoline gikk til psykolog der hun fant tilbake noe av selvtilliten. Hun bestemte seg for å ta opp igjen fag for å fullføre videregående. Første året besto hun med glans, hun fikk venner som aksepterte henne slik hun var, lærerene var dyktige og hun begynte å trives. 

Syk av vekten

Da hun tok fatt på andre året fikk hun så sterke smerter i kroppen at hun ikke klarte å møte opp på skolen. Sjokket var stort da hun fikk påvist gallestein som følge av overvekten.

- Dette var det første signalet fra kroppen min om at nå måtte jeg gjøre noe før det går galt.

Tidligere hadde overvekten gjort henne deprimert og ensom, nå ble hun redd. År med dårlig kosthold hadde gjort henne så syk at hun ble innlagt på sykehus. Nyoperert fra sykesengen husker hun et møte med kirurgen som en skremmende oppvekker.

- Jeg tror det var i beste mening, men legen fortalte meg rett ut at dersom jeg ikke gikk ned i vekt kom livet mitt til å bli forferdelig og at jeg aldri kom til å få en kjæreste eller barn. Jeg følte meg så stakkarslig der jeg lå. Kirurgen trodde nok at kan kunne hjelpe meg, men det gjorde bare vondt verre.

Selvtilliten hun hadde bygget opp igjen etter mange år med mobbing hang i en tynn tråd. Men i stedet for å la seg knekke bestemte Karoline at tiden etter sykdomsperioden  skulle være en ny start. Nå var det hennes tur til å være lykkelig.

Mai 2014 sendte hun inn søknad til TVNorge om å få være med på The Biggest Loser Norge.

TheBiggestLoserNorge_TVNorge_Karoline_Bjoernsen_innveiing
 

NY START: Lagvennene Romina og Lars beskrev Karoline som litt anonym i starten, men som virkelig blomstret etter at hun fikk "et spark bak" til å ta tak i den usunne livsstilen. Foto: TVNorge

Utslitt

Lykken var derfor stor da hun ble valgt ut til å delta i slankeprogrammet. Deltakerne har erfart å slanke vekk de mange kiloene krever hardt arbeid og en enorm innsats. Flere av deltakerne beskriver treningen med Biggest Loser-trenerne Tonje Jenssen og Adrian Paul som et realitetssjokk over hvor dårlig det sto til med den fysiske formen.

- Det slo meg rett i fleisen og jeg fikk tårer i øynene av hvor dårlig form jeg var i. Hva var det jeg hadde holdt på med i alle år? spurte Karoline seg selv.

karoline_rettetter_BL
 

HJEMME IGJEN: Dette bildet ble tatt like etter hun ble stemt ut fra slankeprogrammet. Karoline synes de første ukene hjemme var spesielt vanskelig, men så fant hun motivasjon gjennom trening.

På første treningsøkt med trener Tonje synes Karoline det var skummelt å presse seg opp mot makspuls. Den tunge kroppen var ikke vant til å trene.

- Tonje utfordret meg til å gå intervaller i bratt motbakke på mølla. Allerede etter første drag ble jeg skremt og trodde aldri jeg skulle klare å fullføre. Tonje sa at jeg måtte fokusere på NÅ, ikke fem minutter lenger frem i tid, og det virket – jeg klarte det! Det gjorde meg så stolt og glad. Etter hvert begynte jeg å føle at jeg var verdt plassen der inne på Biggest Loser.

Det var gjennom treningen hun fikk flest aha-opplevelser og opplevde mestring.

- Jeg opplevde for første gang på lenge at jeg fullførte noe. Mens jeg trente forsøkte jeg å gå inn i meg selv og finne svar på hvorfor jeg ville ned i vekt og hvorfor det var viktig for meg.

I etterkant av innspillingen har hun blitt løpefrelst.

I kjempeform

- Jeg hadde aldri trodd for ett år siden at jeg skulle kunne koble av med trening. Nå stresser jeg ned med en joggetur eller styrkeøkt, forteller Karoline.

Hun bruker også trening til motivasjon får å se hvor langt hun har kommet på vektreisen sin. Første møte med tredemølla klarte Karoline å løpe sammenhengende et par minutter. I januar i år gjennomførte hun et 10 km løp og hun stoppet ikke opp en eneste gang! Hun har nylig gått opp til Preikestolen, en fjelltur Den Norske Turistforening anslår tar to timer.

- Jeg gikk opp på én time og det var en stor seier! Tidligere var jeg for redd for å prøve i frykt for at den store kroppen ikke ville tåle belastningen. Nå som jeg er lettere ville jeg teste meg selv for å se hvor fort jeg kom opp til toppen.

Det beste med en lettere kropp er ikke tallet på vekten, synes Karoline. Det er mestringen av å klare å gjennomføre målet sitt, og bare være «normal» og ha en kropp som ikke stikker seg ut i mengden.

- Jeg føler jeg er verdt noe. Livet mitt er verdt å leve og jeg fortjener å ha det bra.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Les også:

Slik trener og spiser «The Biggest Loser»-deltakerne

Biggest Loser-Lars: Slanker meg for familien

Biggest Loser-Thomas: Smarte tips mot godtesug og fråtsing