Motivasjonsknep: Lær deg å se for deg suksessen: Du kan tenke deg sprek!

Karoline Flåm
Publisert: 2012-01-06 10:32

Overraskende mye av treningsresultatene sitter i hodet. Her får du råd fra toppidrettsutøvere og idrettspsykolog som får deg over dørstokken.

MOTIVASJONSEKSPERT: Professor i idrettspsykologi, Anne Marte Pensgaard, har coachet mang en toppidrettsutøver i motivasjon og mentalt fokus. Her ved Sognsvann utenfor Oslo, et yndet sted for joggere.

Foto: Frode Hansen

Januarmørke, bitende kulde eller sørpete slaps – unnskyldningene for å holde seg innendørs i sofaen kan være mange og gode.

VG har derfor bedt en av Norges fremste eksperter på treningsmotivasjon, professor Anne Marte Pensgaard, om hennes personlige råd.

Les idrettsstjernenes råd nederst i saken

Pensgaard er fagansvarlig for idrettspsykologi ved Olympiatoppen og har jobbet med mange av landets fremste idrettsstjerner.

Hun er overbevist om at motivasjonstreningen og de mentale triksene som toppidrettsutøvere bruker, også kan funke for folk flest:

Visualisering

– Ja, det hjelper å tenke seg sprek. Mental trening fungerer, sier Pensgaard til VG.

Som det fastslås i begynnelsen av «Mental fokus», et treningsprogram Pensgaard har vært med å utvikle for norske OL-utøvere:

«If you think you are beaten, you are».

Ett av Pensgaards viktigste råd, er å trene på såkalt visualisering.

- Dette er en teknikk der du henter frem mentale bilder av en ønsket situasjon – ikke vage og urealistiske dagdrømmer, men styrte, mentale bilder, i følge henne.

Klarer du for eksempel å se for deg selv som slankere eller i bedre form, vil du ha et forsprang når du først begynner å trene, ifølge Pensgaard.

– Mange utøvere bruker dette aktivt. De ser for seg selv i den siste motbakken, de ser for seg selv når de spurter forbi konkurrentene, de kan hente frem bestemte lukter eller følelsen av seier, sier Pensgaard.

Veldig effektivt

Hun sier teknikken også kan brukes på mer hverdagslige utfordringer.

Mange har for eksempel sperrer mot å gå på treningsstudio, de føler seg ikke hjemme der og er usikre på seg selv og omgivelsene.

– Også her kan man visualisere, sier Pensgaard og forklarer:

– Tenk på hvordan det ser ut utenfor treningssenteret. Se for deg at du finner garderoben og at du skifter til treningstøy. Tenk trinn for trinn. Når du da kommer dit er det en kjent situasjon, nesten som om du har gjort det før.

- Visualisering er veldig effektivt, legger hun til.

Så hva er de typiske mentale fellene som kan ta drepen på en gryende treningslyst?

– Mange begynner altfor hardt, de vil for mye for fort. Da går man fort på en smell, sier Pensgaard.

En annen vanlig felle i følge eksperten er at «man har ikke tid».

- Dette er ofte en samleunnskyldning for en rekke andre ting. Prioriter. Kartlegg uken din, og planlegg treningen når den er praktisk mulig, råder hun.

– Vær også klar over at det å komme i gang er tungt. Vær forberedt på at du kanskje ikke klarer alle mål du setter deg. Det gjør ingenting. Du er iallfall i gang.

Slik visualiserer du:

Se for deg et målbilde, noe du ønsker, for eksempel å bli slankere, bli sterkere, eller å delta i et løp. Se det for deg i nåtid – ikke som en vag og fjern ønskedrøm. Bruk noen minutter på dette hver dag, så blir bildet lettere å hente frem.

Har du spørsmål om motivasjon? Spør motivator i Vektklubb.no Øyvind Hammer som stiller i nettreff på VG nett tirsdag klokken 14. Send inn spørsmål her!

STJERNENES BESTE RÅD:

ERFARNE: Morten Gamst Pedersen (øverst), Gro Hammerseng, Andreas Thorkildsen og Suzann Pettersen.

Foto: VG

Morten Gamst Pedersen (30)

Landslagsspiller i fotball:

– Mange kan slite med motivasjonen. Da er det viktig å kjenne litt på hvilke følelser du har. Hvis det er en aktivitet du overhodet ikke liker å gjøre, trenger du jo ikke holder på med det. Det er som med fotball, det er viktig å ha det gøy og morsomt. Det skal være seriøst også, men det er viktig at du har det gøy med det du driver med.

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Gro Hammerseng (31)

Landslagsspiller i håndball:

– Jeg prøver å tenke positivt og ikke grave meg helt ned når jeg er skadet eller ting går trått. Det vil svinge litt for alle. Jeg tror ikke det er noen som klarer å være på topp hele tiden. Hvis man faller litt ned, og føler at det går trått i perioder, prøv å kjempe videre, og bit tennene sammen. Plutselig står du der med gullmedaljen! Og så har du bare lyst på flere!

Andreas Thorkildsen (29)

OL- og europamester i spyd:

– Ha tro på deg selv. For noen kommer nok det mer naturlig enn andre. Men prøv å ha tro på deg selv og at arbeid gir resultater. Å visualisere det perfekte av det man gjør, og prøve å tilstrebe seg det, er også noe jeg har jobbet mye med.

Suzann «Tutta» Pettersen (30)

Norges beste golfspiller:

– Mitt råd er: Prøv å lære deg selv å kjenne. Hvordan snakker du til deg selv, hvordan oppfatter du at andre snakker om deg, hvordan reagerer du på ulike utfordringer? Blir du nervøs, blir du i dårlig humør? Se deg selv utenfra og bli kjent med hvordan du reagerer på ting. Da er det også lettere å ta seg selv i nakken når noe dukker opp eller motivasjonen svikter.

Kilde: Uttalelsene er gitt i forbindelse med Olympiatoppens film «Med hodet først», om motivasjonstrening og mental trening.

I Vektklubb.no kan du få mange motiverende tips som hjelper deg til å endre livsstilen din i en sunn retning

Les også:

Få treningsprogram fra Liv Grete Skjeldbreid Poiree

Trine Hattestad tipser om styrkeøvelser du kan gjøre hjemme

Rebecca gikk ned 20 kilo

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her