FØR OG NÅ: Henning har alltid vært glad og blid, men får kommentarer om at han virker i enda bedre humør i dag.
FØR OG NÅ: Henning har alltid vært glad og blid, men får kommentarer om at han virker i enda bedre humør i dag. Foto: Privat/Frode Hansen, VG

Gikk ned 32 kilo: Henning (48) innså at han måtte ta vare på seg selv

Sara Berge Holmberg
Publisert: 2019-05-02 12:33

Henning har vært overvektig hele livet. Etter en samtale med en venninne fikk han motivasjonen han trengte til å ta tak. Etter ti måneder nådde han målet. Her er hans beste tips.

Det er en smilende kar Vektklubb møter i Oslo. Mens han poserer for VGs fotograf midt i gaten i Oslo sentrum kan han ikke annet enn å flire.

– Dette ville aldri skjedd for et år siden, sier han.

På bare ni-ti måneder har den pedagogiske lederen, Henning Løkken (48), gått ned 32 kilo, etter å ha vært overvektig hele livet. Det var en samtale med en venninne som ga han motivasjonen han trengte til å ta tak, og i juni 2018 meldte han seg inn i Vektklubb.

– Det er noe man har med seg hele tiden i hverdagen, enten man vil eller ei, forteller han om livet som overvektig. Han fortsetter:

– Man prøver hele tiden å si at man skal få lov til å være den man er og være fornøyd med den man er, men likevel har man tanken om å måtte gjøre noe med det. Og man føler det ikke er noe man har kontroll over.

Henning har prøvd å gå ned i vekt tidligere, uten å lykkes. Han har ikke hatt den indre motivasjonen til å gå inn for det 100 prosent. Nå har han innsett at han må ta bedre vare på seg selv. Det at han meldte seg inn i Vektklubb og begynte å loggføre maten fikk en bevisstgjøring rundt mat som hjalp ham.

– Jeg trodde jeg spiste sunnere. Vektklubb har hjulpet meg veldig med å bli bevisst over hva jeg putter i munnen.

Les også: Dette sier Vektklubb-ekspertene om dietter, livsstilsendring og trening

Mat ble tidligere brukt som belønning – på både gode og dårlige dager. Nå er tankene endret.

– Det sitter i hodet. Det er det som har vært den største prosessen for meg, det med å snu om prosessen i hverdagen. Når jeg har hatt en dårlig dag, da går jeg meg heller en tur. Får jeg lyst på noe søtt prøver jeg heller å spise frukt og grønt. Det er en lang prosess, men bevisstgjøring har vært en god metode for meg.

Foto: Privat

Det er utfordrende å legge om hele livsstilen, og det har også Henning kjent på.

– For meg handler det om en livsstilsendring, ikke en slankekur, sier han.

– Jeg kan ikke si det var lett, det kan jeg ikke ... Jeg har gått på smeller. Men før hadde jeg bare fortsatt å gå tilbake til gamle vaner. Det har jeg ikke gjort nå. Og det har Vektklubb hjulpet meg med. Både ved å føre inn maten og ved tilbakemeldingen i ukebrevene på mail. Der er det påminnelser om at det er lov å gå på en smell, men så må du gå videre, forteller han.

Venner av han har gått ned ved hjelp av ulike dietter og slankekurer, men det fungerer ikke for Henning. For han handler det om bevissthet rundt maten han spiser.

– Jeg hører jeg sier «bevissthet» hele tiden, men det er det grunner ut i for meg.

Man skal kose seg, men med måte. Det er ideologien hans.

– Jeg har sagt til familien at den gangen jeg kommer med en gulrotpose i en bursdag må noen slå meg i bakhodet, for da har jeg gått for langt, ler han.

Kommer søtsuget på en tirsdag så spiser han litt godteri, men mengden kaloririk mat er redusert. Han har også gjort andre endringer. Det første var å kutte ut brusen. Frokostrundstykkene er byttet ut med havregrøt, og spekeskinke og pølse byttet ut med kalkunpålegg. Kostholdet inneholder mer vegetarisk og fisk, og mengder med fete produkter som smør og majones er redusert.

Marthe Victoria gikk ned 16 kilo: - Er det lov å si det har vært lett?

Få motivasjonen du trenger

Vektklubb hjelper deg til sunn og varig vektnedgang.

Annonse
Annonse

Få motivasjonen du trenger

Vektklubb hjelper deg til sunn og varig vektnedgang.

Annonse

Få motivasjonen du trenger

Vektklubb hjelper deg til sunn og varig vektnedgang.

Gikk med bøker i sekken

Henning er glad i å gå turer. Det var slik han startet.

– Det var i juni og det var så fin sommer, så da gikk jeg en times tid hver dag og belønnet meg selv med å bade i Mjøsa. Da fikk jeg svømt litt og.

Etter hvert som vekten gikk ned begynte Henning å putte bøker i en sekk, og bar med seg den tapte vekten på ryggen.

– Det gikk bra det, helt til jeg hadde gått ned femten kilo, da var det for tungt for meg. Så da måtte jeg slutte, for da kjente jeg det i bena, sier han med et smil, og forteller han skal begynne med litt vekt på ryggen igjen fremover.

Noen liker svømmehallen, andre treningssenteret, men Henning foretrekker en gåtur. Og han går den helst alene, for det er det som funker for ham.

– Det handler om interesse, å finne noe som passer deg, poengterer han.

På vinteren bruker han ergometersykkel og gjør øvelser hjemme i stua, i tillegg til Qigong for å strekke på kroppen og bli allsidig. Mot sommeren skal han prøve seg med hoppetauet han akkurat kjøpte - til nevøens store begeistring.

HELSE FØRST: I juni gikk det opp for Henning at det er viktig å ta vare på helsen. Slik fikk han motivasjon til å endre livsstilen.
HELSE FØRST: I juni gikk det opp for Henning at det er viktig å ta vare på helsen. Slik fikk han motivasjon til å endre livsstilen. Foto: Frode Hansen/VG

Et sterkt minne

Henning ble overrasket over hvor jevnt og trutt han gikk ned i vekt. Men det er et minne som sitter sterkt hos han. Nemlig fra prøverommet.

– En av de mest følsomme tingene i prosessen er dette med klær. Når man står i prøverommet og for første gang opplever å måtte hente en mindre størrelse. Det var veldig sterkt, forteller han, før han bryter alvorligheten med en lattermild kunngjøring.

– Noen sa «det blir jo dyrt for deg», og det har det jo blitt! Men det er egentlig en god kostnad, for det er så godt. Det å kunne gå i en helt vanlig butikk og finne klær som passer seg.

Han ler. Samtidig som vekten har gått ned har selvtilliten og mestringsfølelsen gått opp. Han sier han føler seg bra.

– Man sier det er det innvendige som teller, og det er jeg fortsatt veldig enig i. Men kroppen skal ikke forfalle fortere enn nødvendig.

Han referer til tanker om alderdom, å holde kroppen i gang og at livet ikke varer evig. Det var disse tingene som ga Henning 100 prosent motivasjon.

– Så blir det bare en ekstra bonus at man får tilbakemeldinger og selv kjenner at man faktisk kan ...

– Det var ei som sa til meg for litt siden, da jeg prøvde klær i en butikk, at det var første gang hun så at jeg klarte å se meg selv i speilet. Jeg har jo ikke likt å se meg selv på bilder eller i speilet tidligere. Så det er klart det gjør noe med en.

Les også: Gikk ned 32 kilo: – Jeg har bevist for meg selv at jeg kan

Den pedagogiske lederen forteller at han alltid har vært en glad og blid kar, men at venner legger merke til at humøret er enda bedre nå.

– Tidligere gikk jeg stort sett med mørke klær, men nå bruker jeg mer farger. Jeg kler meg litt etter humøret, så det handler vel om det.

Han har fått støtte og tilbakemeldinger fra gode venner. Spesielt glad er han for Barbro, som hjalp ham i gang.

– De har støttet meg veldig og er glade på mine vegne, og det hjelper jo på.

SMIL: For et år siden ville du aldri sett Henning posere foran kamera, i dag gjør han det med selvtillit og et smil.
SMIL: For et år siden ville du aldri sett Henning posere foran kamera, i dag gjør han det med selvtillit og et smil. Foto: Frode Hansen/VG

Fortsette som nå

Henning har nådd målet sitt, og fremover skal han fortsette å gjøre det samme som nå.

– Jeg kommer nok til å fortsette å være medlem i Vektklubb etter abonnementet går ut nå snart, jeg kjenner det er såpass viktig for meg å ha den kontrollen gjennom appen. Jeg vil ikke prøve meg selv, jeg kjenner det er en trygghet for meg, sier han.

Les også: Sunne matvarer du bør ha på kjøkkenet

Henning sine tips til andre som skal gjennom en livsstilsendring:

1. Uansett hvor mye andre sier og råder deg til, må du bli indre motivert. Du må ha en indre motivasjon for å sette i gang med det. Man må komme dit at man tar et standpunkt om at man vil ta tak, det må komme av seg selv.

2. Melde seg inn i vektklubb. Jeg er stor fan, og det er fordi man får så stort perspektivet på hva man putter i munnen. Jeg bruker fortsatt vekt for å vite hva jeg putter inn. Putter det på vekten og skriver det inn i programmet, så regner det se gut.

3. Det med å finne trening og trim som passer for seg, og om man vil gjøre det alene eller med andre. Det er opp til hver og en. Det nytter ikke å jogge hvis man ikke liker å jogge. Det handler om å finne muligheter. Der er Vektklubb flinke til treningstips som ikke koster en krone og som du kan gjøre hjemme.

ANNONSE: Sjekk når du kan nå din idealvekt med Vektklubb!

Les også:

John fant trivselsvekta som 60-åring

Oppturer og nedturer ved livsstilsendring (for medlemmer)

Treningsappene som kan hjelpe deg i gang

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her