Prioriter de gravide!
Vi har muligheten til å påvirke helsen til to generasjoner samtidig, men gjør det i svært liten grad. </p><p>
Mange ammende mødre går ikke ned i vekt som planlagt.</p><p>
Mammakiloene blir sittende bom fast hos mange mødre:
- Noen går mye opp i vekt under graviditeten og da er det ikke så lett å amme av seg mammakiloene. Dette vil avhenge av mors vekt før hun ble gravid. Fullamming lenger enn tre, fire måneder gir økt vektnedgang for de fleste kvinner, sier lege Solveig Holmsen ved Nasjonal kompetansetjeneste for amming ved Oslo Universitetssykehus.
Kvinner som er var overvektige eller hadde fedme før de ble gravide, kan slite både med å få til amming, og med å bli kvitt de ekstra kiloene de la på seg under svangerskapet.
Kvinner bør ha en gradvis vektreduksjon til før-gravid vekt, understreker Holmsen.
«Slanking er sterkt frarådet, både under graviditeten og i ammeperioden. For de aller fleste vil et inntak på mindre enn 1500 kcal pr. dag gi nedsatt melkeproduksjon», skriver Ammehjelpen.no.
- Det er også gunstig å være fysisk aktiv hvis du vil gå ned i vekt på en sunn måte. Start forsiktig noen uker etter fødselen. De første ukene og månedene med en ny baby er ofte krevende, og normal fysisk aktivitet i dagliglivet vil være tilstrekkelig. Det er fin trim å gå raske turer med barnevogn, sier Holmsen.
Overvektige bør ikke spise for to, anbefaler klinisk ernæringsfysiolog Line Kristin Johnson ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved sykehuset i Vestfold.
– En normalvektig kvinne bør legge på seg 11-16 kilo under et svangerskap, hvorav cirka fire kilo skal være fett som senere skal tæres på i ammeperioden. En overvektig kvinne har jo dette ammefettet på kroppen allerede, og bør øke mindre i vekt under graviditeten, sier hun.
Kvinner med stor overvekt og fedme kan slite med å få til amming på grunn av fysikken.
– Det kan være vanskelig å finne en god ammestilling og å få barnet til å ta et godt tak over brystet, slik at det får mest mulig bryst inni munnen. Men min erfaring er at det handler mer om hjelpen kvinnen har fått, enn at det er umulig for overvektige kvinner å amme barnet sitt, sier helsesøster og ammespesialist Elisabeth Tufte ved Nasjonal kompetansetjeneste for amming ved Oslo Universitetssykehus.
Flere studier har vist en sammenheng mellom mors overvekt, der mor har en BMI over 30, og redusert forekomst av amming og fullamming, forteller overlege Kjetil Retterstøl ved Lipidklinikken ved Rikshospitalet.
– For noen kan overvekt bidra til hormonelle forstyrrelser som gjør at melkeproduksjonen kommer senere i gang og at man derfor lettere gir opp ammingen, forteller ernæringsfysiolog Johnson.
Helsesøster og ammespesialist Elisabeth Tufte anbefaler nybakte mødre å drikke vann.
– Et fullammende barn trenger seks til ni desiliter morsmelk i løpet av døgnet, og denne væsken skal jo erstattes. Juice, som mange tenker på som sunt, er svært kaloririkt. Vann er derfor den beste tørstedrikken, sier hun.
– Mor forbrenner cirka 500 kcal ekstra per dag når hun ammer, og noe mer når babyen er stor og veldig sulten, sier klinisk ernæringsfysiolog Line Kristin Johnson.
500 kcal tilsvarer en sjokoladeplate på 100 gram, eller et måltid bestående av to grovbrødskiver med ost og skinke, litt smør og et glass lettmelk.
Hvis samme kalorimengde skulle forbrennes ved hjelp av trening, ville en kvinne på 75 kilo måtte jogge ved middels intensitet i cirka femti minutter, eller gå tur med barnevogn i to timer og ti minutter. En kvinne på 65 kilo må jogge i 45 minutter eller gå tur med barnevogn i en time og femti minutter, ifølge kaloriforbrenningskalkulatoren i Vektklubb.no.
At mammakiloene «bare raser av» ved amming stemte ikke for Elisabeth Westengen (41).
Den 165 centimeter høye HR-ansvarlige Jessheim-kvinnen startet sitt liv som overvektig da hun ble gravid med sitt første barn.
– Jeg gikk opp atten kilo. Det var superlett å legge på seg, hormoner og masse sjokolade hver dag gjorde susen. Det stemmer ikke at man ammer av seg det man legger på seg, sier Westengen.
Hun fullammet datteren frem til hun var seks måneder gammel, og fortsatte ammingen til hun var over ett år, uten at det hjalp på vekten. Mammakiloene beholdt hun frem til neste graviditet.
– Jeg var flinkere med nummer to, og hadde erfart at det ikke er smart å spise en stor sjokoladeplate hver dag. Den andre graviditeten var helt forskjellig fra den første. Med en aktiv toåring rundt meg, nytt hus som skulle pusses opp og garasje som skulle males, var jeg i aktivitet stort sett hele tiden.
Den andre graviditeten ble en stor kontrast til hennes første.
– Da var jeg sykmeldt tidlig i svangerskapet, og hadde mer tid til å slappe av på sofaen og dra på kafé.
Etter noen travle år som småbarnsmor, snek kiloene seg på igjen. Da hun rundet førti, veide hun nesten 17 kilo mer enn da hun ble gravid første gang.
– Bunaden var det så vidt jeg fikk på meg, og jeg sa til meg selv at om jeg ikke tok meg kraftig sammen, ville jeg ende opp som ei fet, gammel dame.
- Plutselig var det bare ett eller annet som klaffet. Jeg bestemte meg for at nå skulle jeg fullføre. Jeg skulle klare det uten å trene, og jeg skulle være i mål før jeg ble 41 år. Hvis ikke ville jeg aldri, aldri, noensinne klare det. Jeg leste bloggen til ei som hadde gått ned masse, og bestemte meg for at jeg også ville blogge om vektnedgangen min.
Elisabeth brukte et veldig konkret mål for å holde motivasjonen oppe:
– Jeg ville ha tilbake vekten og kroppen jeg hadde før jeg ble gravid. Det vil si å veie 53 kilo. Og det har jeg klart!
I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.
Sniktitt på Vektklubb.no og bli medlem her.
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Vi har muligheten til å påvirke helsen til to generasjoner samtidig, men gjør det i svært liten grad. </p><p>
- Når du må flytte på magen når du bøyer deg for å knyte skoene, da er det på tide å gjøre noe. Dette er hva Elisabeth Westengen (41) fra Jessheim skriver til oss:<br />
At mammakiloene «bare raser av» ved amming stemte ikke for Elisabeth Westengen (43). Med enkle og litt magrere matvalg fant hun tilbake til trivselsvekten.
Det er hva du putter i munnen som har mest å si for vektnedgangen. Tone fikk endelig bevist for seg selv at hun ikke måtte trene for å gå ned i vekt.
Sykepleier og tobarnsmamma Trude Årdal (31) har nå fått dreisen på styrktetreningen, men aller best trives hun på tur ute i naturen.
Nina Vilhelmshaugen Dørre (33) har gått ned hele 32 kilo og holdt den nye, lavere vekten i over to år. Mammakiloene kvittet hun seg med takket være joggeskoene og loggføring av alt hun spiser og drikker. I september skal hun løpe sitt første halvmaraton.