Kandidat til Vektklubbs kåring av Årets Medlem 2012: Linett Bjørkto (26)

Publisert: 2012-12-20 10:12

Slik gikk jeg ned 20 kilo

- Jeg har velegentlig vært overvektig siden 8. klasse på ungdomsskolen, etter en sykkelulykke hvor jeg fikk et veldig komplisert brudd i venstre ankel og var gjennom et par operasjoner. Dette skjedde helt i begynnelsen av skoleåret i helt ny klasse på helt ny skole, og derfor fikk jeg heller aldri noen venner. Jeg ble klassens utstøtte, og når man over lengere tid går og får vite at man ikke er verdt å snakke med og ikke er verdt noen ting, begynner man jo smått om senn å tro på det selv også. Samtidig som jeg hadde denne dumme ankelen min, med nerveskade og seneskade og sterkt nedsatt bevegelighet i halve foten.

Spesielt ekkelt var gymtimene, både på ungdomsskolen og på videregående. Så etter videregående sverget jeg på at jeg ALDRI skulle gjøre noe som helst eller like noe som helst som overhodet lignet på fysisk aktivitet. Og jeg var veldig standhaftig helt til 2010, da jeg var på vei hjem fra Frankrike og mannen i innsjekkingen studerte meg nøye før han spurte "so...'ow far in ze pregnancy?". Dette var virkelig pinlig, og enda verre var det at min pappa sto rett ved siden og hørte på. Han lo godt, men det gjorde ikke jeg. Og siden maste han både titt og ofte om at jeg kanskje burde begynne å trene litt, for jeg var jo ikke akkurat tynn.

Første skritt videre var å melde meg inn i et treningssenter, og investere i timer med personlig trener. Men jeg hadde jo denne forferdelige fobien min mot alt som heter fysisk aktivitet. Jeg snudde i døren minst fire ganger på vei inn til første time, både skalv og gråt og ble skikkelig kvalm, men tilslutt klarte jeg å dra meg den siste meteren inn, og da var det ingen vei tilbake. Treneren min viste seg å være en kjempehyggelig jente på min alder, og jeg har ikke angret et eneste øyeblikk! Det første året trenete jeg en til to ganger i uken, men så var jeg først i en mindre bilulykke og pådro meg en skade i høyre kne, og da jeg så vidt hadde blitt bra nok til å ta opp trening igjen, gikk jeg skikkelig på trynet i trappa og røk tre leddbånd i venstre ankel, og så ble det ikke mer trening på et par måneder. Så jeg måtte begynne på nytt igjen, og gradvis trene opp den stadig vondere ankelen min i tillegg til kneet. Men jeg gjorde det! Dessverre fulgte ikke vekta med, den fortsatte i gal retning, så ved påsketider i år bestemte jeg meg for å trå til og øke treningsmengden, og gradvis ble det lengre økter og flere dager i uken. Spinning ble raskt en favoritt blant gruppetimene, og jeg har vært veldig nøye med å trene masse styrke også for å unngå å miste muskelmasse. Og jeg har lykkes i å beholde muskelmassen. I tillegg til fysisk aktivitet har jeg også fokusert veldig mye på å bygge opp selvtillitten!

I mai 2012 satte jeg inn et helt nytt gir. Jeg tror jeg rett og slett bare bestemte meg, helt ut av det blå, og tro til en gang for alle! Først gjennomførte jeg et toukers detox-program hvor jeg gikk ned nesten fem kilo, og så meldte jeg meg inn i Vektklubb. Siden 1. mai har jeg uten unntak trent minimum fire-fem ganger per uke, og veid nøye alt jeg putter i munnen. Jeg har hatt høyt fokus på magrere varianter av mat, og talt kalorier nøye, veid alt jeg putter i munnen, men i bunn og grunn har jeg ikke kuttet ned på mye mat.

I tillegg til all treningen går jeg også en times tur hver eneste dag, uansett vær og vind, selv om det er trene-dag eller hvile-dag. Dagboken i Vektklubb benytter jeg hver eneste dag, og det er masse flott oppmuntring og støtte å få på forumet. Maken til gjeng skal man lete lenge etter!

Jeg akter å bidra til at statistikken for tilbakefall minker og statistikken for de som lykkes å holde vekta over tid øker! Dette er livsstilsendring, ikke slankekur.

Mine beste tips

 • Bruk de verktøyene du kan: dagboken på vektklubb, forumet, vekt og målebånd.
 • Heng opp en lapp med fordeler og ulemper ved å bruke mye tid på trening på kjøleskapet og andre synlige steder. Du blir mer motivert til å trene oftere og lengre!
 • Kjenn etter og visualisér; hvordan ville det føles å se sånn og sånn ut, og veie det og det antallet kilo, eller når du får din nye kropp, hva har du på deg da, hvordan føler du deg?
 • Si til deg selv, høyt, hver eneste dag: Jeg er en flott og sterk person med masse selvtillit, og jeg veier x kg.
 • BESTEM deg! Vær konsekvent, hold ut, dette er ikke et skippertak men noe du skal gjøre resten av livet.
 • Hold fokus.
 • Søk støtte fra familie, venner, bekjente, kolleger og i forumet! Vær ærlig og åpen om vektnedgangen - ikke skjul det, men vær stolt av deg selv hver eneste dag.
 • Sett mange delmål og gi deg selv hyggelige premier.
 • Ta tak i problemer og gjør noe med saken. Analyser deg selv. Og vær glad og positiv. Det er lov å skeie ut litt, men husk: Nitti prosent hverdag og ti prosent kos.
 • Tro på deg selv, investér i deg selv og din helse - for DU er verdt det.

Les om de andre kandidatene her

FØR OG ETTER: Til venstre ser du bilde av Linett sommeren 2011. Bildet til høyre er tatt i desember 2012.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

 • strex

Flere artikler

Kandidat til Vektklubbs kåring av Årets Medlem 2012: Bente Jørgensen (45)

Kandidat til Vektklubbs kåring av Årets Medlem 2012: Bente Jørgensen (45)

- Det høres kanskje merkelig ut, men jeg har gått ned tolv kilo fordi jeg IKKE slanker meg! Som gjentakende jojoslanker har jeg prøvd det meste av kurer og å pine seg ned i vekt, det har gått galt hver gang. Egentlig hadde jeg bestemt meg for ikke å bry meg med disse kiloene mer. Men formen var utrolig dårlig, og jeg ble lei meg og irritert av ikke å kunne gjøre de aktivitetene jeg egentlig synes er morsomme. Så begynte jeg å lese om Vektklubb, og meldte meg egentlig inn på impuls. Etter å ha kikket litt rundt i klubbens forum, bestemte jeg meg denne gangen for at jeg er ferdig med slanking. Målet mitt er å bli i bedre form, bli sunnere, kunne delta i de aktivitetene jeg ønsker uten å grue meg, og å kunne kjøpe klær uten å måtte gå på spesialavdelinger Kort sagt, en livsstilsendring jeg kan leve med på lang sikt. Og som gir meg trivsel i hverdagen.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her