Menn spøker om fettet

Hege Paulsen
Publisert: 2012-09-07 13:56

«Så feit du har blitt» kan menn si til hverandre med et smil. Mens kvinner helst holder kjeft om vekt.

SUPERSLANKER: Salif Camara (26) veide 167 kilo på det meste. – Vi menn kan spøke om alt, også om noen ekstra kilo. Men det er vanskeligere å sette seg ned og snakke skikkelig om det, sier han.

Janne Møller-Hansen / VG

FØR: På sitt tyngste veide Salif 167 kilo.

privat.

– Hvis en kompis har lagt på seg, kan jeg si på en spøkefull måte at skjorten hans skriker etter luft. Men jeg ville aldri sagt noe sånt til en venninne, sier Salif Camara (26).

«Nei, så tjukk du har blitt, ja du har pina deg lagt på deg gitt», sang Ole Ivars for noen år siden, og skapte en landeplage. Og kanskje var det ikke tilfeldig at det var et band bestående av mannfolk som lagde en sånn sang.

For mens kvinner kan diskutere kropp og vektproblemer på tomannshånd, er menn mer tilbøyelige til høylytt å kommentere og fleipe med hverandres vekt.

– Menn og kvinner har ulike omgangsformer og ulike måter å snakke om ting på. Menn har en tendens til å fleipe med egne og andres lyter, og de kan ha en temmelig røff tone seg imellom. Kvinner er stort sett mindre direkte, også når det gjelder overvekt. De fleiper sjelden med det, sier professor ved Senter for likestilling på Universitetet i Agder, Ulla-Britt Lilleaas.

Hun har forsket mye på menn og deres selvbilde og forhold til egen kropp.

– Kvinner er flinkere til å problematisere slike ting, på godt og på vondt, mens for menn er det nok lettere å ta den spøkefulle tonen. Men det trenger ikke å bety at menn ikke bryr seg om at de er overvektige, for det tror jeg de gjør. Det handler nok mer om at menn har vanskeligere for å vise de sårbare sidene sine, sier Lilleaas.

ETTER: Salif har gått ned utrolige 76 kilo! Ikke noe problem å få igjen knappen nå!

Janne Møller-Hansen / VG

Spøker med alt

Superslanker og Vektklubb-medlem Salif Camara mener også at menn fleiper mye mer enn kvinner med egen kropp og vekt.

– Vi menn spøker med alt, vi. Kvinner blir fortere lei seg. All min erfaring tilsier at jeg ikke burde kommentere det hvis skjørtet til venninnen min sitter stramt. Men til en kompis, derimot, er det ikke så nøye. Hvis jeg ser at han har lagt på seg, gir jeg klar beskjed: Kjøp deg større klær, eller bli med meg på trening i morgen, sier Salif Camara.

I dag er det ingen som slenger kommentarer om at han har lagt på seg. 26-åringen har nemlig gått ned over sytti kilo. De første seksti gikk han ned på egen hånd, mens de siste har han tatt av ved hjelp av Vektklubb.no.

Camara fikk problemer med vekten allerede på barneskolen.

– Det at jeg ble tjukk var et resultat av en lang rekke dårlige valg; den ene brødskiven jeg alltid smurte med feil pålegg, pizzastykket jeg spiser etter at jeg egentlig var mett. Det var ene og alene min feil, sier han.

På det meste veide han 167 kilo, og innerst inne visste han at han måtte gjøre noe. Men det passet alltid best å vente til dagen etter med å ta tak i problemene.

– 167 kilo er mye. Alle så at jeg var overvektig. Sannsynligvis var det mange som snakket om det bak ryggen min, men det var nesten ingen som sa det direkte til meg. Siden jeg alltid hadde vært stor, var folk vant til å se meg sånn. Og hvis noen kom med en slengkommentar, lo jeg det bare bort. Jeg spøkte faktisk en del med min egen kropp. I ettertid har jeg skjønt at det var en forsvarsmekanisme. Man gjør seg mindre sårbar når man fleiper med det som er tungt. Det er vanskelig å si noe stygt om en som fleiper med seg selv, sier han.

Fant treningsform som funket

BLE NY: Her er Salif stylet av Vektklubb i Nudie jeans (1.599 kr), Edwin t-skjorte (499 kr), Made in shade vest (599 kr) fra SOLO, Emmet sort vest (699 kr) fra Carlings og Robin sko (2.599 kr) fra mittlillehjem.no. På bildet over har Salif på Our legacy jakke (2.699 kr) fra Carlings. Styling: Tom Greni.

Janne Møller-Hansen / VG

Det var en treningsinvitasjon fra en arbeidskollega som var starten på endringen for Salif. Etter en beinhard økt med sirkeltrening var det gjort.

– Jeg hadde prøvd mange ganger å begynne å trene, men jeg hadde aldri funnet noen treningsform som passet for meg. Men sirkeltrening var jo skikkelig gøy.

Noen måneder tidligere hadde han begynt å legge om kostholdet så smått, og han hadde allerede gått ned noen kilo. Men det var først da han kombinerte kostholdsendring og trening, at det ble sving på sakene.

– Bare å endre kostholdet synes jeg var en lite givende prosess. Det ble bare fokus på alt jeg ikke kunne spise. Da jeg begynte å trene, ble jeg opptatt av hvordan jeg kunne spise for at kroppen skulle få mest mulig utbytte av treningen. Plutselig ble det morsomt å slanke seg, sier han.

I dag driver han fortsatt med sirkeltrening. I tillegg sykler han fram og tilbake til jobb – elleve kilometer hver vei. Matbudsjettet har økt etter at han begynte å lage all mat fra bunnen av, men det får heller være. Kroppen sier tydelig fra at fisk, kjøtt og grønnsaker funker mye bedre enn ferdigpizza.

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Snakk med venner

Når han ser seg tilbake, kunne Salif ønske at noen hadde satt seg ned og snakket med ham om vektproblemene, og ikke bare fleipet med de ekstra kiloene hans.

– Jeg skulle ønske noen hadde sagt det til meg, men sånne ting er vanskelige. Det er ikke en samtale man bare hopper inn i. Man tenker seg om, og man tar den ikke med hvem som helst. En fleipete kommentar koster mye mindre enn å sette seg ned med noen og si at de bør endre måten de lever livet sitt, sier han.

Han råder likevel folk til å ta mot til seg.

– Man kan godt være streng, så lenge man er inkluderende. En mulighet er å invitere kompisen din med på en joggetur eller en styrketime. Da påpeker du ikke bare problemet, men du kan faktisk bidra til å løse det.

– Utseendet er viktigere for kvinner

KROPPSBILDE-FORSKER: Tilmann von Soest.

Janne Møller-Hansen / VG

– Det er viktigere for kvinner enn for menn å være slanke. Derfor har kvinner vanskeligere for å fleipe om de ekstra kiloene, sier Tilmann von Soest.

Han er førsteamanuensis i psykologi ved Universitetet i Oslo og har blant annet studert unge menneskers kroppsbilde og forhold til plastisk kirurgi.

– En ting er at utseendet er viktigere for kvinner enn for menn. Men kroppsidealet for kvinner er også mye mer knyttet opp mot nettopp det å være slank. Menn kan godt ha noen kilo for mye og samtidig fremstå som attraktive. For menn er det viktigere å være sterk og ha definerte muskler, sier von Soest.

Han mener at menn også lettere kan kompensere på andre områder dersom de ikke har drømmekroppen.

– Menns selvbilde er knyttet opp mot flere ting, karriere og penger, for eksempel. For kvinner er veldig mye av identiteten knyttet til hvordan de ser ut. Derfor er kropp ofte et vanskeligere tema for kvinner enn for menn, sier han.

Ble lei

MISFORSTÅTT: William Kristoffersen.

Frode Hansen / VG

«Nei, så tjukk du har blitt» ble til etter at Ole Ivars-frontfigur William Kristoffersen hadde sett seg lei på fulle konsertgjenger som ville kommentere magen hans

– Jeg er jo ingen lettvekter, og jeg får ofte høre at jeg har lagt på meg. Etter hvert ble jeg lei av det. Det er ikke noe morsomt når du møter folk du ikke har sett på lenge, og det første de gjør er å kommentere at du er tykkere enn sist, sier Kristoffersen.

Han forteller at sangen var ment som en søt hevn, med litt humor og brodd. Men ikke alle oppfatter den sånn.

– En gang var det ei dame som ringte og sa at det burde vært forbudt å skrive slike sanger. Hun hadde opplevde at folk sang den til henne på byen og følte seg mobbet. Da fortalte jeg henne at hun måtte høre på ordentlig teksten. Jeg synger at det er bedre å ha litt for mye fett enn litt for lite vett. Sangen er jo ment som en forsvarstale for oss småkorpulente.

Det var bare menn som kom bort og kommenterte Kristoffersens vekt.

– Jeg har aldri fått noen kommentarer om at jeg er tykk fra damer. Det var alltid menn som kom bort og skulle slenge med leppen.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sniktitt på Vektklubb.no og bli medlem her.

Les også:

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her