ENORM FORSKJELL: Samme mann, ulik kropp. Bildet til venstre er tatt på ferie i julen 2015. Seks måneder med livsstilsendring har gjort Øystein Haugland fra Os 23 kilo lettere og mye sprekere! Bildet til venstre er tatt i desember 2017.

Øystein ville nå vekten fra førstegangstjenesten

Publisert: 2018-02-02 11:42

Øystein Haugland (47) fra Os oppdaget at en stadig med passiv og stillesittende livsstil ikke lot seg kombinere særlig godt med en stor apetitt. Sakte krøp vekten oppover til han til slutt ikke likte å se bilder av den tunge kroppen. Da bestemte han seg for å ta tilbake kontrollen.

Her forteller Øystein sin suksesshistorie:

Derfor slet jeg med vekten:

Jeg har for så vidt «alltid» har vært aktiv, men aldri passet på hva jeg spiser eller drikker. Jeg gikk på idrettsgymnas, har deltatt i en rekke sykkelløp, og blant annet syklet Trondheim-Oslo i 2007. Jeg har alltid vært allsidig og aktiv frem til for ti år siden. Da gikk aktiviteten ned uten at jeg har noen forklaring på det annet enn mye jobb, familieliv og små barn. I tillegg til mye god mat og selskaper.

Jeg er så glad i mat, så det har vært problemet mitt. Glad i å være på kjøkkenet og å lage god mat. Da jeg var yngre og aktiv tenkte jeg aldri over hva jeg spiste eller hva jeg veide.

Aud gikk ned 15 kil: – Aldri for sent å gjøre noe med helsen!

FØR: På ferie i Thailand 2015 ble det synlig for Øystein hvor langt han hadde latt det gå med tanke på vektoppgang. Han likte den tunge kroppen han så på bildene.

Vendepunktet:

De siste to årene har jeg ofte tenkt at jeg må gjøre noe. En kompis spurte meg om jeg ville være med å hoppe i fallskjerm. Han tenkte at jeg var typen til å kunne blir med på dette, men forsiktig hintet han frempå at det er 100-kilosgrense. Det var ikke noe jeg tenkte så utrolig mye på der og da, med det var et av mange stikk som satte i gang en tankerekke. Det var også å se bilder fra den årlige Thailand-turen. Når man har mindre klær på, kommer størrelsen frem.

Etter noen runder med halvhjertede treningsforsøk i kombinasjon med å stappe innpå med frukt og grønt, satte jeg meg ned og tenkte igjennom hva som egentlig skulle til. Innerst inne visste jeg hva jeg måtte gjøre.

Jeg er ingen tilhenger av shaker, dietter og lignende snarveier. Jeg må ha troen på noe for at det skal fungere, og det jeg tror på er et riktig og normalt kosthold. Det er jo i utgangspunktet utrolig enkel matematikk med inntatte kalorier minus forbrente kalorier, men likevel så vanskelig. Valget mitt ble derfor å få hjelp fra Vektklubb.no.

NÅ: Her er Øystein Haugland stylet av stylist Cornelia Brunassi og hår og make-up artisk Sara Schultz i forbindelse med en annonsekampanje for Vektklubb. Han har på seg blazer, genser og bukse fra KappAhl.

Slik gikk jeg ned:

Tirsdag 23. august 2016, en helt tilfeldig dag, meldte jeg meg inn i Vektklubb.no. Jeg bare bestemte meg der og da. Vekten viste at kroppen var 105-106 kilo tung og jeg bestemte meg for at jeg skulle nå min vekt fra førstegangstjenesten i 1990 på 86 kilo, på seks måneder blank. Jeg begynte å loggføre alt jeg spiste og fulgte mitt anbefalte kalorinivå slavisk. Siden jeg satt meg et langsiktig mål, så jeg hadde litt over 2000 kcal å rutte med daglig.

FØR: Også et feriebilde fra Thailand, julen 2015. Øystein veier omtrent 105-106 kilo her.

Jeg fikk noen aha-opplevelser da jeg begynte å registrere i dagboken. Det første må være hvor lett det hele egentlig gikk, og hvor fort kroppen vente seg til den nye mengden mat. Det andre må være overraskelsen i den ulike mengden kalorier i ulik mat. Selv om du faktisk kan lese på pakken, betydde ikke at jeg automatisk greide å omstille det i den mengden jeg spiste.

Jeg har ikke kuttet ut noe fra kostholdet, bortsett fra sukkerholdig brus. Jeg spiser akkurat den samme type mat som før, bare i mindre mengder. Den største forskjellen har vært måltidsrytmen. Jeg har vært veldig nøye med å spise etter klokken. I min forrige jobb som eier og daglig leder, ble det jobbing døgnet rundt. Det var en krevende jobb med mye utfordringer, og spesielt for spiserytmen. Nå bestemte jeg meg for at jeg skulle spise til faste tidspunkter. Fire hovedmåltider om dagen og et mellommåltid mellom lunsj og middag. Frokost kl. 07.30 med barna, lunsj på jobb kl. 11.30, et lite mellommåltid kl. 15, middag med familien rundt kl. 17-18 og kveldsmat kl. 20-20.30, litt avhengig av trening, som jeg som oftest gjør på kvelden.

Sliter du med søtsug: Spis etter klokka

Øystein deltok på Os Triathlon 3. september 2017. Det gikk ut på å svømme 750 m, sykle 20 km og løpe 5 km. Her veier han 86 kilo. - Jeg stilte i sykkelklubben CK Henie sin bekledning, for å hedre en klubb som har æren for en betydelig del av forbrenningen av kalorier, sier Øystein.

Mellommåltidet har vært en redning for meg. Det går ofte så lang tid mellom lunsj og middag, og med mellommåltid slipper jeg å være utsultet og kjempesliten etter jobb. Middagen er det måltidet der jeg har gjort størst endring på porsjonsstørrelsen. Noe forskjell ble det selvfølgelig på de andre måltidene også, men ikke i nærheten av middagen. Så lenge jeg visste at det ventet et passe kveldsmåltid en stund etter middag, var det faktisk ikke så ille å trappe kraftig ned på mengden.

To uker inn i livsstilsendringen hadde vi noe riktig godt til middag, og jeg falt for fristelsen til å ta bare en halv porsjon til. Det endte med at jeg ble ubehagelig mett, trolig fordi at magesekken allerede hadde vent seg til mengden mat den fikk til hvert måltid.

Kvelden kan ofte by på fristelser, da «suget» etter noe godt er større. Det som fungerer for meg er å bestemme meg for hvor stort kaloriinntak jeg kan ha, ut fra hvor mye jeg har trent. Ingen trening = kun den vanlige mengden. Ekstra trening = ekstra godbit.

Få gode tips: Sunn mat mellom måltidene

Da jeg begynte å trene, ble jeg motivert av å stadig se at jeg hadde slått nye rekorder på treningsappen. Etterhvert ble jeg med i en lokal løpegruppe som heter Opptur Motbakkeklubb. Her har man muligheten til å løpe både rolige og tøffe turer i lag med andre, til faste oppsatte tider. Det motiverer med godt selskap.

SPREK: Trolljegerprøven løp Øystein 9. september 2017 og er et hinderløp på cirka 8 km med mer enn 30 hinder. Her måtte Øystein blant annet løpe, klatre, balansere, krype og bære for å fullføre. Man kan løpe i lag, men Øystein valgte å løpe solo for å kjempe seg gjennom løypa selv, uten å være avhengig av andre.

Jeg har alltid ment at det må være lov å kose seg litt. Ved å forhåndsregistrere det som ville bli spist på en lørdagskveld, merket jeg at det var irriterende mye kalorier som måtte registreres, og det påvirket meg til å ta litt mindre mengder.

Målet med å redusere vekten til 86 kilo på seks måneder, traff tilfeldigvis på dagen før avreise til Thailand med familien, 24. februar 2017. Og jeg lyktes! Denne turen ble en form for belønning, selv om det ikke var planlagt. En flott tur med mye overskudd. Annenhver dag sto jeg opp og løp en time på stranden før frokost.

Hjertelig takk til Vektklubb for hjelp til å endre livsstil, og ikke minst de ekstra år jeg får med mine nærmeste.

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Veien videre, slik skal jeg holde vekten:

Jeg synes det gikk forbausende lett å gå ned disse 23 kiloene. Jeg skal fortsette i samme spor. Det er lett å holde på de gode rutinene i hverdagen. Den største utfordringen er selskap, spesielt med min lidenskapen for å lage god mat. I festlige lag kan det være utfordrende, men det er jo «heldigvis» ikke fest hver dag.

Jeg er aktiv med trening tre til fire ganger i uken. Hvis jeg ikke har løpt på noen dager, så merker jeg at jeg savner det, og har lyst til å dra ut og løpe.

Jeg har meldt meg på Oslo Maraton til høsten, samt diverse sykkel- og fjelløp gjennom våren. Det ble jo bare med tanken, dette fallskjermhoppet som kompisen min ville ha meg med på. Med en total livsstilsendring, så skal jeg ikke se bort ifra om jeg slenger meg med på litt luftige svev også! Nå er jeg under 100-kilosgrensen med rikelig margin.

Løpeguide: Slik forbereder du deg til konkurranseløp

Mine 3 tips til andre:

1. Ikke gjør det halvveis. Bestem deg og gå «all in».

2. Unngå å fokusere på et antall kilo du vil ned, og så er du «ferdig». Gjør en bevisst livstilsendring.

3. Drit i hva alle andre sier. Dette greier du!

– Som mann er jeg ikke noen utpreget shoppingperson. Det er likevel litt moro og gå i butikken, vel vitende om at jeg nå kan passe inn i de fleste antrekk. Jeg liker å gå på fjellet, og gjerne med ungene. Og da er det jo moro å kunne putte minstemann på skuldrene, og fortsatt veie mindre totalt en det jeg gjorde tidligere, forteller Øystein.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Les også:

Slik når du målet ditt

Mye jobb og overtidsmat ga mange ekstra kilo. Så tok Lisa grep.

Synnøve har gått ned 14 kilo: – Det har i grunn vist seg å være overraskende lett.

Hold vekten etter vektnedgang med favorittjeansen

Gå ned i vekt på den sunne måten!

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Flere artikler

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her