FØR OG ETTER: Hanne Moen Bakken (23) vant Årets Medlem 2012, og har mistet hele 40 kilo. Her er hun før vektnedgang- og etter. Foto Venstre: Privat, Foto høyre: Line Møller / VG
FØR OG ETTER: Hanne Moen Bakken (23) vant Årets Medlem 2012, og har mistet hele 40 kilo. Her er hun før vektnedgang- og etter. Foto Venstre: Privat, Foto høyre: Line Møller / VG

- Jeg var den tykke søsteren: Hanne (23) er Årets Vektklubbmedlem 2012!

Elisabeth Stigum, Nina Schmidt
Publisert: 2013-01-13 12:03

Da søsteren klarte å gå mye ned i vekt, ble Hanne misunnelig.</p><p>

– I et bursdagsselskap satt jeg med et kakefat i hånden da jeg innså at dersom jeg fortsatte i dette sporet, ville jeg fort kunne bli over to hundre kilo tung, forteller Hanne Moen Bakken (23) fra Øvre Årdal i Sogn.

VEKTKLUBB. Hanne Moen Bakken er kåret til årets medlem 2012 i Vektklubb. Her jubler hun for seieren.
VEKTKLUBB. Hanne Moen Bakken er kåret til årets medlem 2012 i Vektklubb. Her jubler hun for seieren. Foto: Rikke Moen Sand

Siden februar 2012 har hun tatt av hele førti kilo. Og nå har VGs lesere og fagjuryen kåret henne til Årets Vektklubbmedlem 2012! Les juryens begrunnelse lenger ned på siden.

– Wow, vant jeg? Så artig og morsomt! Jeg føler jo egentlig at jeg allerede har vunnet, sier Hanne, og sikter til vektnedgangen.

Grøsser

For Hanne var det til stor inspirasjon å se at storesøsteren Stine (27) klarte å gå ned 25 kilo i vekt.

– Jeg er veldig stolt over livsstilsendringen til Stine. Samtidig må jeg innrømme at jeg ble litt misunnelig fordi hun var blitt den tynne søsteren, og jeg den tykke.

På oppfordring fra storesøsteren meldte Hanne seg inn i Vektklubb for å lære om kosthold og få kunnskap om energiinnholdet i maten.

Storesøsteren har vært Hannes forbilde og heiagjeng gjennom hele prosessen.

– Jeg grøsser nesten ved tanken på hvordan livet kunne vært om jeg ikke hadde meldt meg inn i Vektklubb, forteller storesøster Stine.

Hun har klart å ta av hele 49 kilo til sammen, 39 kilo med Vektklubb, og lever nå et aktivt liv.

Søstrene drar hverandre ut på tur, og finner mye støtte og motivasjon ved å være sammen om å prioritere en sunn livsstil. Men de har også blitt motivert av hverandres vekttap.

– Mitt første mål var å veie et tosifret fremfor et tresifret tall, og deretter hadde jeg lyst til å ta igjen Stine, sier Hanne.

Salatbløffen

På sitt tyngste veide Hanne 118 kilo. Hun har vært overvektig så lenge hun kan huske.

– Innerst inne visste jeg at jeg burde gå ned i vekt. Det er slitsomt å ha en fysisk jobb med mange tunge løft når man veier for mye. Alle har vel lyst til å kunne være fornøyd med seg selv, eller å kunne ha på seg en bukse og singlet uten å føle at man ser forferdelig ut.

FØR OG ETTER: Slik ser storesøster Stine Moen Bakken (27) ut, før- og etter vektnedgang. Stine tok av hele 49 kilo - og er en motivator for lillesøster og Årets medlem-vinner Hanne. Foto venstre: Privat, Foto høyre: Line Møller / VG
FØR OG ETTER: Slik ser storesøster Stine Moen Bakken (27) ut, før- og etter vektnedgang. Stine tok av hele 49 kilo - og er en motivator for lillesøster og Årets medlem-vinner Hanne. Foto venstre: Privat, Foto høyre: Line Møller / VG

Hanne er hjelpepleier av yrke, er i full jobb og har en sønn på to og et halvt år.

– I februar i 2012 fant jeg ut nå fikk jeg bare sette av tid til meg selv. Tidligere har jeg brukt tidsklemma som unnskyldning.

Hun var streng mot seg selv i begynnelsen.

– Fra februar til juli fulgte jeg anbefalingen om daglig kaloriinntak fra Vektklubb til punkt og prikke. Da fikk jeg mange aha-opplevelser.

- Det jeg tidligere kalte «salat» besto av en blanding av skinke, osteterninger, pasta, dressing og knapt noe grønt. Ved å kutte ut osten og heller spise mer grønnsaker, var mye gjort.

Hatet trening

Å skulle begynne å trene, var det Hanne gruet seg mest til.

20121205. Fotografering i studio til egenanonser til Vektklubben. Stine Moen Bakken og søsteren Hanne Moen Bakken.
20121205. Fotografering i studio til egenanonser til Vektklubben. Stine Moen Bakken og søsteren Hanne Moen Bakken. Foto: Line Møller / VG

– Jeg tenkte at «store meg, jeg kan vel ikke trene, alle ser sikkert på meg». Men jeg sa til meg selv at dette bare måtte jeg klare, det var jo jeg som tapte på å la være.

Hun ville ikke gå tur med søsteren i starten.

– Jeg tenkte at det ville bli så ubehagelig fordi hun var blitt så sprek. Derfor startet jeg opp for meg selv, og til min store overraskelse klarte jeg å holde følge med Stine første gang vi gikk en ordentlig tur sammen! Det var kjempemotiverende å se at gåturene hadde så stor effekt på formen.

Etter to måneder begynte hun å jogge. Det var også en stor seier.

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Takker samboeren

– Det tar tid å omstille hodet og ikke minst venne seg til å spise mindre. I starten hadde jeg lite energi og følte at jeg ikke strakk til overalt, men jeg sa til meg selv «bare hold ut i én måned, så er jeg i gang».

– Jeg fikk dårlig samvittighet over å bruke så mye tid på meg selv, men samboeren min har vært en fantastisk støtte, og sammen har vi fått kabalen til å gå opp.

Jeg har fått et nytt liv og en bedre hverdag, både hjemme og på jobb.

De tingene som holdt meg tilbake før, er nå utfordringer jeg tar på strak arm.Hadde jeg visst at det var så lett å gå ned i vekt bare ved å legge om livsstilen, hadde jeg gjort det for lenge siden.

- Tar ansvar for egen helse

– Hanne har hatt et betydelig vekttap. Hun viser at det er fullt mulig å ta ansvar for egen helse selv om hun er i full jobb og har et lite barn, sier Samira Lekhal.

STERKERE SAMMEN: Å ha støtte og oppfølging fra andre er viktig for å lykkes, understreker jurymedlem og seksjonsoverlege Samira Lekhal.
STERKERE SAMMEN: Å ha støtte og oppfølging fra andre er viktig for å lykkes, understreker jurymedlem og seksjonsoverlege Samira Lekhal. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / VG

Hun sitter i fagjuryen i Årets medlem-konkurransen, og er imponert over hva Hanne og de andre deltagerne har fått til.

– Å endre kosthold og livsstil gir positive ringvirkninger for hele familien, og spesielt for barn, sier Lekhal.

Hun er seksjonsoverlege ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst, Sykehuset i Vestfold, avdeling for barn og unge.

Fagjuryen består av Lekhal, treningsekspert Trine Hattestad, motivasjonsekspert Øyvind Hammer og professor i ernæring Christian A. Drevon.

Alle de tolv personene som deltok i Årets medlem-konkurransen er vinnere, sier Drevon.

Han har spesielt latt seg imponere over innsatsen og de sunne holdningene til Hanne, Salif og Jorunn, som kom på henholdsvis første, annen og tredjeplass.

– Alle tre har et godt forhold til hvorfor de har gått ned i vekt. De har både satt seg tydelige mål som motivasjon, og samtidig tatt et oppgjør med egne sannheter, sier motivasjonsekspert Øyvind Hammer.

Juryen mener at alle de tolv deltagerne i konkurransen er flinke til å beskrive utfordringene man står overfor som overvektig.

– En så inngripende endring i eget liv må du alltid ønske selv. Vi må være bevisst våre utfordringer før vi kan overvinne dem. For å opprettholde motivasjonen, må man sette seg både kortsiktige og langsiktige mål, noe de alle har vært flinke til, sier Lekhal.

Hannes seks leveregler

• Spise frokost.

• Spise mindre porsjoner til måltidene.

• Spise hver fjerde time.

• Drikke minst fem glass vann om dagen.

• Ikke spise etter klokken åtte på kvelden.

• Gå tur på minst en halvtime annenhver dag.

Les artiklene om de andre på pallen:

2.plass: Salif tok av 73 kilo

3.plass: Jorunn ble sjef i sitt eget liv

Her er Hanne stylet av Vektklubbs stylist Tom Greni og frisør Una Namløs / Floww Frisører i forbindelse med Vektklubbs annonsekampanje. Hanne har på seg Bølge sølvsmykke fra Hasla (3210 kr), Selma jakke (799 kr), Riga overdel (699 kr) og Mette shoe skoletter (990) fra mittlillehjem.no, Piezak bukse fra Elisa Day (1190 kr).
Her er Hanne stylet av Vektklubbs stylist Tom Greni og frisør Una Namløs / Floww Frisører i forbindelse med Vektklubbs annonsekampanje. Hanne har på seg Bølge sølvsmykke fra Hasla (3210 kr), Selma jakke (799 kr), Riga overdel (699 kr) og Mette shoe skoletter (990) fra mittlillehjem.no, Piezak bukse fra Elisa Day (1190 kr). Foto: Line Møller / VG

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sniktitt på Vektklubb.no og bli medlem her

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her