KOM OVER KNEIKEN: Jørgine Vasstrander, bloggeren til «Funkygine», legger ikke skjul på at det er tungt i starten, men heier på å holde ut.

Treningsbloggerens beste tips til å holde på motivasjonen

Publisert: 2017-01-09 08:35

Vi har spurt fire av Norges største treningsbloggere om deres beste tips til å klare å endre livsstilen og beholde treningsmotivasjonen selv etter at januar er over.

Er du en av de mange som er med på å fylle treningssenteret hver januar, men møter sjeldnere og sjeldnere opp? Fortvil ikke, her har treningsbloggerne kommet med sine beste tips til hvordan du holder på motivasjonen og hva som er viktig å tenke på når du vil gjøre en livsstilsendring.

Maren Erdvik:

FINN MOTIVASJONEN: Treningsblogger og PT Maren Erdvik anbefaler å spørre hvorfor man ønsker endring. På instagram @marenerdvik.

Personen bak bloggen fitliving.blogg.no er Maren Erdvik. Hun er utdannet personlig trener og sykepleier. Til vanlig skriver hun om mat og treningsglede både på bloggen og i magasinet Shape Up. Hun er blant topp 50 på bloggtopplisten og følges av nesten 40.000 på instagram. Til de som ønsker å endre livsstil anbefaler hun først og fremst å tenke på hvorfor de vil endre den.

– Finn dine punkter, og så vender du tilbake til disse hver gang motivasjonen svikter. Du bør starte enkelt, og øke gradvis. Den største feilen mange gjør er å gå for hardt ut. Du kan begynne med å legge til litt mer frukt og grønt i kostholdet og øke hverdagsaktiviteten et lite hakk. Etter hvert kan du legge inn en-to treningsøkter per uke. Begynn enkelt her også og øk gradvis. Du kan for eksempel velge deg mellom fire og seks øvelser som du kan gjøre på stuegulvet når du har tid. Hvis du trener på treningsstudio er et tips å investere i et par timer med en personlig trener slik at du kan få et tilrettelagt program. Det aller viktigste er uten tvil å huske på at alt er bedre enn ingenting!

Hva er ditt beste tips for å beholde motivasjonen i prosessen?

- Mitt beste motivasjonstips må være å kjenne på hva fysisk aktivitet gir deg. Kjenn etter de gode følelsene etter trening og bruk den følelsen som motivasjon. Tenk på alle fordelene en sterk og sunn kropp gir deg. For at motivasjonen skal holde lenger enn kun de første ukene inn i det nye året tror jeg det er viktig å finne en treningsform du liker. Det må være noe du har lyst til å gjøre. Jeg mener fullt og helt at treningsglede er nøkkelordet.

Se denne: Slik når du målet ditt

Jørgine Vasstrand

REALISTISKE MÅL: Jørgine Vasstrand anbefaler at man starter i det små. Følg henne på instagram @funkygine.

Jørgine Vasstrand er personen bak bloggen funkygine.com, der hun skriver om trening, familie, mat og reise. Hun er blant de 50 største bloggene og har godt over 300 000 følgere på Instagram. Sammen med Lasse Tufte driver hun workshop i egenvektstrening og partnertrening. Jørgine sitt viktigste tips er å begynne i det små, og ikke ta vann over hodet.

– Sett deg realistiske og oppnåelige mål du vet du har både viljestyrke og kapasitet til å oppnå. Ikke let etter fasiter i øst og vest, du må selv finne ut hva som funker for deg og din kropp. Det er topp å få inspirasjon fra andre, men husk at alle er forskjellige. Du må bare prøve deg frem, det finnes så mange måter å bevege seg på. Bryt ut av noen komfortsoner, og test noe helt nytt. Kanskje finner du noe du virkelig liker. Og aller sist: det er tøft i begynnelsen og det føles kanskje håpløst, men hold ut og kom deg over den kjipe begynner-kneiken. Du kommer ikke til å angre!

Hva er ditt beste tips for å beholde motivasjonen i prosessen?

- Det kan være en god idé å loggføre treningsøktene dine. På den måten du kan lettere følge med på din egen progresjon. Å se at det går fremover er ofte en stor motivasjonsfaktor.

Så du denne? Inspirerende instagramprofiler

Lasse Tufte

Lasse Tufte står bak nettsiden lassetufte.no. Sammen med Jørgine Vasstrand driver han konseptet «Tren sammen», som er en workshop de holder i hele landet. I tillegg er han gründer av treningsparkene Tufteparken, som nå finnes over hundre steder. Trening, mestringsfølelse og allsidighet er de tre tingene Tufte fokuserer mest på, og for å komme i gang mener han det viktigste er å spørre seg selv «hvorfor?»

INDRE MOTIVASJON: Lasse Tufte mener at ønsket om endring ikke bør være basert på ytre faktorer.

– Hvorfor ønsker du å endre livsstil? Er det for din egen del - eller er det for andres del? Det bør være et oppriktig indre motivert ønske - ikke basert på ytre faktorer som for eksempel hva andre tenker eller mener.

Hva er ditt beste tips for å beholde motivasjonen i prosessen?

– Et veldig vanlig svar på det vil være å ha fokus på det overordnende målet slik at prosessen og veien dit hele tiden føles verdt det, uansett motgang. Jeg personlig foretrekker å ha målsettinger der hele prosessen er en del av selve målet - slik at målsettingen ikke alene står som noe overordnet. Et treningseksempel på dette vil for eksempel kunne være å bli bedre til å stå på hendene - eller generelt få bedre kroppskontroll. Da vil man hele tiden oppnå målet mens man trener ved at man stadig vekk blir bedre, noe man både føler - og kan måle gjennom spesifikke øvelser. På denne måten opprettholder man motivasjon og treningsglede året rundt.

Les også: Bruk en konkurranse for å motivere deg selv

Inger Houghton

Inger Houghton blogger fra sitt liv i Dubai på ingerindubai.com. Der bor hun sammen med sin lille familie på tre og driver «Scandinavian Health and Performance», som er personlig trening, rehabilitering og fysioterapi i Dubai. Hun deler tekster og bilder fra hverdagsliv, mat og trening på bloggen og på Instragram for sine 145 000 følgere. Ingers beste tips er å tenke at litt er bedre enn ingenting.

BØR IKKE VÆRE PERFEKT: Inger Houghton anbefaler at man tenker litt er bedre enn ingenting. På instagram @ingerindubai.

– Verken kosthold eller treninger trenger (eller bør) være perfekt for å få varige resultater. Det må ikke være alt eller ingenting. Det er lettere å motivere seg selv til å spise bra dersom man vet at man faktisk får lov til å spise litt usunt innimellom også. Kanskje det er lettere å komme seg på trening dersom du vet at du faktisk ikke må gruse deg selv i bakken for å få en bra økt. Det viktigste er at du er konsekvent med å gjøre gode valg over tid.

Hva er ditt beste tips for å beholde motivasjonen i prosessen?

– Husk på hvorfor du startet. Skriv gjerne ned en liste over disse grunnene nå mens du er supergira, sånn at du kan ta den frem når motivasjonen skranter. Å forbedre livsstilen er noe du gjør for deg selv, og det er et privilegium at du får lov, og har mulighet til, å spise godt og trene. Husk det.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Kalorikontroll overalt? Last ned Vektklubb-appen i App Store eller i Google Play

Les også:

– Alle kan delta på triatlon

5 ferieaktiviteter som holder deg i form

Øvelsene du faktisk tar deg tid til å gjøre

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her