FORANDRINGEN: Hun var sykelig overvektig, sosialt isolert, og avhengig av hjelp fra NAV. Nå driver Heidi Numme eget firma i England. Her er hun i London, ved sørsiden av Themsen. I bakgrunnen Big Ben og Westminster Parliament.
FORANDRINGEN: Hun var sykelig overvektig, sosialt isolert, og avhengig av hjelp fra NAV. Nå driver Heidi Numme eget firma i England. Her er hun i London, ved sørsiden av Themsen. I bakgrunnen Big Ben og Westminster Parliament.

- Måtte endre tankegang: Heidi er Årets vektklubb-medlem 2013!

Elisabeth Stigum, Nina Schmidt, Nina Rangøy
Publisert: 2014-01-19 15:48

OSLO / LONDON (VG) – De som sier at det bare er å spise mindre og trene mer, har ikke skjønt hvilken kamp det er som foregår i hodet!</p><p>

Det sier Heidi Numme (41), som de siste tre årene har tatt av hele sytti kilo i vekt.

– Lysten på mat kan bli veldig sterk. Man må hele tiden jobbe mot å falle for fristelsen. Det er som å kvitte seg med en avhengighet, beskriver hun.

Da Heidi meldte seg inn i Vektklubb i 2010 veide hun 145 kilo, var en sosialt isolert alenemor etter skilsmisse, bodde i kommunal leilighet i Sandefjord, hadde deltids vikarjobb og var avhengig av hjelp fra NAV.

VANT: – Jeg er helt rørt over all oppmerksomheten, forteller Heidi.
VANT: – Jeg er helt rørt over all oppmerksomheten, forteller Heidi.

Nå har hun tatt av «et lite menneske» i vekt, er selvstendig næringsdrivende, bosatt England og har funnet kjærligheten.

Og nå er hun kåret til Årets vektklubb-medlem 2013.

– Så artig! Nå ble jeg helt satt ut, og veldig glad, jublet hun da Vektklubb ringte for å fortelle at hun stakk av med seieren i konkurransen.

Blant ni flotte kandidater var det Heidi som gikk til topps hos VGs lesere og fagjuryen.

Avkledd

Hun synes det var rart å se seg selv i VG da kandidatene til kåringen ble presentert i begynnelsen av januar.

– Det føltes skummelt å brette ut egne svakheter, men også veldig befriende. Det er en fantastisk følelse å høre at andre kan dra nytte av mine erfaringer, sier Heidi.

Fagjuryen bestod av treningsekspertene Yngvar Andersen, kjent fra Puls på NRK, og Trine Hattestad, tidligere OL-vinner i spydkast, samt av Samira Lekhal, seksjonsoverlege ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør Øst, Sykehuset i Vestfold og professor i ernæring Christian A. Drevon ved Universitetet i Oslo.

Juryen tar av seg hatten for Heidi.

– Hun fikk en ekstra stjerne av meg for sitt ønske om å hjelpe andre og å dele sine erfaringer, sier Yngvar Andersen.

Våget å dele

Heidi er aktiv i Vektklubb.nos forum, og støtter og motiverer andre som sliter med vektnedgangen og motivasjonen.

LØSTE PROBLEMER MED MAT: Heidi Numme beskriver sin overvektige kropp som et fengsel.
LØSTE PROBLEMER MED MAT: Heidi Numme beskriver sin overvektige kropp som et fengsel. Foto: Privat

– Forumet har gitt meg så mye tilbake. Det har vært mitt fristed der jeg kan få utløp for tanker og bekymringer. Når man kommuniserer skriftlig får man tid til å tenke og reflektere, sier Heidi.

Overlege Samira Lekhal er imponert over at Heidi har klart å holde stø kurs mot lavere vekt og sunnere livsstil over så lang tid som tre år.

– Hun beskriver fint hvor viktig det er å sette seg små mål ad gangen, og å heie på seg selv underveis. Hun har ikke gitt opp selv om hun har hatt dager med for mye mat og ingen trening. Slike utskeielser må man regne med, men de betyr ikke at resten av uken og måneden må bli likedan. Men mange som vil ned i vekt mister motivasjonen av slike «sprekker», sier Lekhal.

Få motivasjonen du trenger

Vektklubb hjelper deg til sunn og varig vektnedgang.

Annonse
Annonse

Få motivasjonen du trenger

Vektklubb hjelper deg til sunn og varig vektnedgang.

Annonse

Få motivasjonen du trenger

Vektklubb hjelper deg til sunn og varig vektnedgang.

Dropp dårlig samvittighet

Heidi har ikke bare endret utseende. Hun har også endret måten hun tenker på.

– Det er annerledes for en som vil ned sytti kilo, enn for en som kun har fire til fem kilo å ta av. For noen handler det kanskje bare om å rette opp i dårlige rutiner. Jeg måtte derimot lære meg å takle følelser uten å drukne i mat. Jeg måtte lage meg et helt nytt tankemønster, forteller Heidi.

– Hvis man tror at en vektreduksjon skal gå knirkefritt, tar man feil. Mange overvektige sliter med dårlig samvittighet hvis de spiser «feil» eller misser en treningsøkt. Skyv vekk den dårlige samvittigheten og husk at i morgen kommer en ny dag. Det er selvfølgelig lettere sagt enn gjort, og derfor må man øve seg ved å gjøre det flere ganger, oppfordrer Heidi.

VEKTKLUBB-FORBILDE: Her er Heidi stylet i forbindelse med Vektklubbs annonsekampanje. Hun ble valgt ut fordi hun har gått ned i vekt på en sunn og forsvarlig måte med Vektklubb.no.
VEKTKLUBB-FORBILDE: Her er Heidi stylet i forbindelse med Vektklubbs annonsekampanje. Hun ble valgt ut fordi hun har gått ned i vekt på en sunn og forsvarlig måte med Vektklubb.no. Foto: Magnar Kirknes / VG

Hun har bevart troen på seg selv, og derfor har det vært lettere å komme inn på det sunne sporet igjen.

– Det har aldri vært et alternativ å falle tilbake til gamle vaner. Derfor har jeg heller ikke stresset om vekten har stått stille i perioder.

Treningsekspert Trine Hattestad er imponert.

– Heidi er en positiv og målrettet dame som gir mye av seg selv til andre. Jeg liker hennes måte å jobbe med livsstilsendringene på, sier Hattestad.

Heidis prosjekt har vært både realistisk og gjennomførbart, mener professor i ernæring, Christian A. Drevon.

– Heidi har gjort en formidabel innsats over lang tid med glimrende resultater, sier han.

Må virkelig ville det

Heidi er glad og takknemlig for all støtten hun har fått fra samboeren, familien, venner og Vektklubb-venner gjennom hele reisen fra sykelig overvekt til normalvekt. Likevel påpeker hun at det er en ensom prosess å slanke seg.

Hun oppfordrer andre som vil ned i vekt til å sette seg realistiske forventninger.

– Ta pauser fra slankingen når det er naturlig, for eksempel i julen eller i en flytteprosess. I pausen kan du tillate at vekten er stabil eller går opp et par kilo, det er greit. Start på igjen når pausen er over, i stedet for å gi opp hele livsstilsprosjektet. Alt avhenger av hvordan du tenker, sier Heidi.

Hun føler at hennes egentlige jeg har kommet frem, etter at «skallet med fett» har falt av, og drømmer om å kunne bruke egne erfaringer for å hjelpe andre, for eksempel ved kursing og foredrag.

– Jeg håper Heidi gjennomfører planene sine, og blir en flammende engasjert foredragsholder, sier Yngvar Andersen.

Se Heidis engelske blogg

2. plass: Veronica Langøy (22)

Ned 44 kilo på 11 måneder.

FØR OG NÅ: – Det er virkelig en ære å komme på andreplass, det var så mange flinke kandidater. Det er veldig hyggelig og overraskende at så mange har stemt på meg, sier Veronica Langøy.
FØR OG NÅ: – Det er virkelig en ære å komme på andreplass, det var så mange flinke kandidater. Det er veldig hyggelig og overraskende at så mange har stemt på meg, sier Veronica Langøy. Foto: Privat

Veronica veide 126 kilo i januar i fjor. Hun trente ikke i det hele tatt, og spiste mye godteri og potetgull. I Vektklubb.no fikk hun kontroll over hva hun skulle spise, og over mengdene. Hun begynte å trene, og har fått et overskudd som hun aldri har hatt før. Hun tror ikke at hun er «ferdig» når hun når idealvekten, men vil fortsette med den nye livsstilen resten av livet.

Juryens begrunnelse: Fagjuryen trekker frem at hun ser på vektreduksjonen som en livsstilsendring og ikke som en slankekur, og at hun har funnet en balanse slik at hun fortsatt kan kose seg med mat hun liker, samtidig som hun går ned i vekt.

Juryen er også positiv til at hun har brukt skritteller for å måle egen innsats.

– Det beste som kan skje er om min vektnedgang kan være til inspirasjon for andre som vil ta opp kampen mot kiloene, sier Veronica.

Hennes favoritt i konkurransen var Heidi. De har begge vært aktive i forumet og delt gleder og bekymringer.

– Heidi er i en klasse for seg selv, hun har vært til stor inspirasjon for meg, forteller Veronica som er tydelig imponert over vinneren.

– Jeg vet ikke hva jeg skulle gjort uten forumet, det er så mange som forstår meg og hvor tøft det kan være til tider. Dessuten er det mer forpliktende og motiverende å ta de rette valgene når man vet at noen følger med. Det er vanskelig å droppe den planlagte fjellturen hvis jeg har skrevet i forumet at jeg skal ut på tur, sier Veronica.

3. plass: Olav Grande (23)

NÅ: - Det føles som jeg har renovert hele kroppen, så i år skal jeg fokusere på styrketrening og bygge muskler, forteller Olav Grande som allerede har satt seg mål for det nye året.
NÅ: - Det føles som jeg har renovert hele kroppen, så i år skal jeg fokusere på styrketrening og bygge muskler, forteller Olav Grande som allerede har satt seg mål for det nye året. Foto: Jan Petter Lynau / VG

Ned 48 kilo på ti måneder.

Olav er fisker av yrke. I januar i fjor var han så stor at han stod i fare for å miste jobben. Han hadde også utviklet diabetes type 2. Han var i elendig form, og syntes det var veldig tungt å trene med sine 148 kilo. Ved hjelp fra Vektklubb.no og en personlig trener har han endret kostholdet og kommet i kanonform. Hans personlige trener har blant annet satt opp et «lugarprogram» med styrkeøvelser som han følger når han er ute på havet.

Juryens begrunnelse: Olav var virkelig ille ute å kjøre, og har lagt ned en formidabel innsats. Han har fått endret på alt det som truet helsen hans. Han har trent mye, og vi liker spesielt lugarprogrammet hans, som viser at han ikke lar seg stoppe av litt mindre gunstige forhold for trening. Han har funnet en god balanse mellom kosthold og fysisk aktivitet, med personliggjorte og gode vaner.

FØR: - Kjøtt smakte egentlig ikke kjøtt, det smakte bearnaisesaus, forteller Olav som nå har fått orden på kostholdet.
FØR: - Kjøtt smakte egentlig ikke kjøtt, det smakte bearnaisesaus, forteller Olav som nå har fått orden på kostholdet. Foto: Privat

- For ett år siden hadde jeg aldri trodd at jeg kunne komme så langt. Jeg har blitt en friskere og lettere utgave av meg selv, sier Olav.

Det hele startet som et veddemål med brødrene om å gå ned 10 kilo. Men Olav ville fortsette da veddemålet var over og meldte seg inn i Vektklubb.no.

Fiskeren fra Troms kan nå skryte av en vekt som er tosifret. I dag veier han 99 kilo, nesten 50 kilo mindre enn på samme tid i fjor.

- Jeg har fått en helt ny hverdag og jeg stortrives med min nye livsstil!

Se alle kandidatene som var med i kåringen av Årets medlem 2013

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Har du lyst til å gå ned i vekt? Sniktitt på Vektklubb her.

Les også:

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her