SUNNERE VANER: Mange har kanskje et mål om å trene mer i år. Da bør du finne en treningsform som du liker og der terskelen for å gjennomføre er lav.
SUNNERE VANER: Mange har kanskje et mål om å trene mer i år. Da bør du finne en treningsform som du liker og der terskelen for å gjennomføre er lav. Foto: Tiril Guttorm

Vil du endre livsstil? Slik danner du sunne vaner som varer

Maiken Svendsen
Publisert: 2019-02-01 13:40

For å gjøre livsstilen sunnere er det flere vaner man kan endre, enten man ønsker å starte å trene eller justere kostholdet.

– Det er flere måter man endrer en vane, enten ved å starte med noe, slutte med noe eller endre noe, forklarer Ingela Lundin Kvalem, professor i psykologi ved Universitetet i Oslo.

Kvalem forklarer at en vane defineres som en atferd man gjør uten at man tenker noe særlig over det, slik som for eksempel å pusse tennene.

– Forskning viser at det tar omtrent to år før en endring blir en slik vane, sier hun.

– Da må du jobbe bevisst med det kontinuerlig, slik at du til slutt drar og trener for eksempel uansett hvor dårlig vær det er eller hvor sliten du er etter jobb. Du gjør det nesten automatisk, forteller hun.

Les også: Flere vil gå mer tur fremfor å trene mer på treningssenter

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Lag vaner som er holdbare over tid

Om du ønsker å endre spisevaner, eller starte med trening så påpeker Kvalem at det er lurt å velge én ting du skal fokusere på. Enten om det er å endre matvaner, slutte å røyke eller begynne å trene.

– Om du har for mange hårete mål på en gang kan du i perioder det kommer stress på jobb, eller problemer i familien, ha brukt opp din kognitive energi og oppleve at du ikke har energi til å opprettholde de nye vanene, forklarer hun.

Det krever mye energi å skulle holde på for eksempel en streng diett, dermed anbefaler Kvalem heller at du setter opp realistiske mål. Fremfor at du skal gå ned 20 kilo på to måneder, så er det kanskje å heller danne noen vaner som er holdbare over tid.

PLANLEGG: Skriv opp hvordan du skal endre vanene du ønsker, hvordan du skal klare det og hvordan du skal møte motgang.
PLANLEGG: Skriv opp hvordan du skal endre vanene du ønsker, hvordan du skal klare det og hvordan du skal møte motgang. Foto: Simen Øyen

– Det kan være at man prøver å kutte godteri og alkohol i uken, men at det er rom for det i helgen. Se hvor det går an å stramme inn på det man skal spise mindre av, og legge til det man skal ha mer av. Så planlegge måltidene, handleturer, men også hvordan man skal møte glipper eller utskeielser, sier hun.

– Det vil bli glipper i et opplegg du følger over tid, men da er det viktig å vite hvordan du skal møte dem, utdyper hun.

Les også: Slik motiverer du deg til å trene på fridager

Takle motgang

Treningsekspert Yngvar Andersen har tidligere forklart til Vektklubb at for å legge en realistisk plan bør man legge en A-, B- og C-plan.

– Plan A er offensiv og realistisk, altså det du ønsker å gjennomføre. Plan B er ikke en sovepute, men den som inntreffer når det kommer skjær i sjøen for plan A.

Det kan være ting som overtid, syke barn eller dugnad, for eksempel.

– Så har du plan C som er absolutt minimum av det du ønsker å gjøre, den inntreffer når absolutt alt går galt. Dermed får du gjort litt som du har planlagt på forhånd, da minsker skuffelsen over at plan A og B ikke gikk som planlagt, forklarer han.

På den måten tror Andersen at man kan unngå å tenke like svart eller hvitt rundt trening, og at man heller klarer å trene litt hver dag eller hver uke, fremfor veldig mye i noen få uker i året.

TREN LITT, OFTE: Tren litt hver dag eller hver uke, fremfor veldig mye noen uker i året, anbefaler Yngvar Andersen.
TREN LITT, OFTE: Tren litt hver dag eller hver uke, fremfor veldig mye noen uker i året, anbefaler Yngvar Andersen. Foto: Simen Øyen

Mange tenker at det ikke er vits å fortsette når du glipper, men Kvalem understreker at man ikke trenger å gi opp hele prosjektet av den grunn.

– Om du har brukt 30 år av ditt liv på å innarbeide en vane er det helt naturlig at du glipper i løpet av perioden du endrer vanen. Ikke vær for streng med deg selv, men ha en strategi for ikke å gå tilbake til de gamle vanene, forklarer hun.

Innekos: Tips til sunnere kos inne

– Vi er flinke til å lure oss selv

Det kan være at selv om du ikke følger matplanen på fredag, eller ikke har kommet deg på trening de siste ukene, så setter du en tidsfrist hvor du skal starte igjen, sier Kvalem.

I tillegg anbefaler hun å registrere hva du spiser, hvor ofte du trener eller hvor lenge du har gått uten det du ønsker å slutte med. På den måten ser du også i hvilke perioder de nye vanene sklir ut, og dermed kan du planlegge hvordan du skal møte de periodene senere, utdyper Kvalem.

– Vi er flinke til å lure oss selv, og det er lett å glemme den sjokoladen du spiste, eller det ekstra kakestykket i bursdagen, sier hun.

Professorens tre tips til å lage vaner som varer:

1. Ikke ta i for mye

2. Planlegg både det du skal gjøre og hvordan du skal møte motgang.

3. Registrer hvordan du følger planene.

ANNONSE: Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Les også: Gunn Kristin (49) har gått ned 25 kilo: – Alt sitter i hodet

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her