LIVSSTILSENDRING PÅ 100 DAGER: – De viktigste ferdighetene du bør utvikle er evnen til å spise smartere, bevege deg mer og evnen til å si nei oftere. Både til deg selv og andre, mener motivasjonsekspert Øyvind Hammer.
LIVSSTILSENDRING PÅ 100 DAGER: – De viktigste ferdighetene du bør utvikle er evnen til å spise smartere, bevege deg mer og evnen til å si nei oftere. Både til deg selv og andre, mener motivasjonsekspert Øyvind Hammer. Foto: Jan Petter Lynau / VG

Motivasjonscoach: Endre livsstil på hundre dager, er det mulig?

Motivasjonscoach Øyvind Hammer
Publisert: 2016-03-31 15:32

Et av de store problemene med dietter er at de ikke virker for de fleste av oss. Vi oppnår ikke de resultatene som var grunnen til at vi startet på dietten.

Øyvind Hammer er motivator, foredragsholder og forfatter. Hammer jobbet i en årrekke med skiskytterkongen Ole Einar Bjørndalen og har tidligere vært ekspert i Vektklubbs ekspertpanel.
Øyvind Hammer er motivator, foredragsholder og forfatter. Hammer jobbet i en årrekke med skiskytterkongen Ole Einar Bjørndalen og har tidligere vært ekspert i Vektklubbs ekspertpanel. Foto: Daniel Sannum Lauten/VG

Det er ikke fordi dietten i seg selv er feil. Alle dietter hvor poenget er å innta færre kalorier enn du bruker, gir vektnedgang. Problemet er rett og slett at vi ikke evner å omsette dietten til varige endringer.

Så hvordan kan en 100-dagers utfordring utgjøre en forskjell?

Fordelen med 100 dager er at det er overskuelig, samtidig som det krever at du virkelig tilrettelegger livet ditt for endring. Du kan ikke bruke selvdisiplin til å gjennomføre noe du egentlig ikke liker og du kan ikke være konstant sulten over en så lang periode.

Derfor er det en sjanse for at du setter i gang med aktiviteter som du faktisk kan gjennomføre og innarbeider nye vaner som blir en del av din livsførsel, med andre ord en livsstilsendring.

Les også: Ta utfordringen: Ned i vekt på 100 dager!

Eller klikk deg direkte inn på Facebook-utfordringen.

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Ikke sikt etter ekstreme resultater

Alt er selvfølgelig mulig på 100 dager. Se på hva de oppnår på «Skal vi danse». Selv gikk jeg ned 10 kilo på 20 dager under en Grønlandsekspedisjon.

Den viktigste forskjellen på deltakere i TV-programmer og deg, er at du kan ikke sette livet ditt på hold mens utfordringen foregår. Du er heller ikke i et isøde uten tilgang på fristelser.

Du skal fortsette ditt daglige liv, med jobb, studier, ungemas, sosialt liv og alskens fristelser. Det gjør at du ikke bør sikte etter ekstreme resultater, men heller kan senke skuldrene og få til noen endringer som du kan fortsette å gjennomføre etter de 100 dagene.

Bruk fantasien til å skape motivasjon

De viktigste ferdighetene du bør utvikle er evnen til å spise smartere, bevege deg mer og evnen til å si nei oftere. Både til deg selv og andre.

For å få til dette må du først og fremst være motivert.

Motivasjon er drivkraften bak en handling. Denne drivkraften må du utvikle selv. Fantasien er den sterkeste motoren du har for å skape motivasjon. Du bruker allerede fantasien sterkt for å gjøre det du vet ikke er bra for deg og for å unngå å utføre smarte handlinger. Fantasien banker det rasjonelle ned i støvlene. Hvis fakta og informasjon hadde ført til endring, ville alle vært rike, slanke og lykkelige.

Les også: 9 eksperttips for å holde motivasjonen oppe

Vi vet nok om hvordan man skal gå ned i vekt og holde seg frisk: Svett i 30 minutter hver dag (det har du gjort før, så du vet hvordan) og spis variert i begrensede mengder. Sukkerholdige drikker unngås og sjokolade, potetgull inntas på lørdager mellom kl 19 og 20.

Poenget er at når du dras mellom to handlinger, vil den handlingen som har fantasien på sin side vinne.

For å få med fantasien må du ha noen mål du brenner for. Noen grunner som er så sterke at du er villig til å avstå fra kortvarig glede for å oppnå dem.

ORKER DU UBEHAG? Er du villig til å trene litt ekstra eller avstå fra noen fristelser? Om du skal gjøre en livsstilsendring må du finne ut hva du er villig til å gjøre og finne ut hvorfor det er viktig for deg.
ORKER DU UBEHAG? Er du villig til å trene litt ekstra eller avstå fra noen fristelser? Om du skal gjøre en livsstilsendring må du finne ut hva du er villig til å gjøre og finne ut hvorfor det er viktig for deg. Foto: Line Møller / VG

Din 100-dagers utfordring starter med å spørre: Hva er det jeg vil ha annerledes og hvorfor? Er det viktig? Er det så viktig at jeg er villig til å avstå fra glede (namnam) eller orke litt ubehag (trening) for å oppnå det?

Her skapes motivasjonen!

Lag konkrete scenarier hvor dette kan være aktuelt og se for deg at du gjør det riktige. Er det mulig å se det for deg?

Bryt med (u)sannheter

Selv om du får hjelp til hvordan du skal gå frem med treningstips og matråd, må du ha evnen til å gjennomføre når det gjelder.

Du må ta oppgjør med noen av dine sannheter. Du har noen sannheter som er bra for deg og noen som holder deg igjen. Uansett så er det dine sannheter som du har laget selv. Det betyr at du også kan endre dem.

Da jeg var 18 år, var ikke vin og øl en naturlig del av min hverdag, men etter mange år med gode erfaringer, har jeg tillatt at vin og øl nærmest er en del av mitt kosthold. For å utfordre de sannhetene jeg helt åpenbart hadde laget fra jeg var 18 år, tok jeg 11 måneder fri fra alkohol. Det skulle ikke være noe problem, for i mine første 18 år hadde jeg det helt fantastisk uten alkohol. Jeg møtte allikevel mange situasjoner hvor jeg måtte utfordre vaner og tankegang.

GODTERI+KINO: For mange er det obligatorisk med godtepose og popcorn på kino. Er det en sannhet du er villig til å bryte med?
GODTERI+KINO: For mange er det obligatorisk med godtepose og popcorn på kino. Er det en sannhet du er villig til å bryte med? Foto: Eskil Wie Furunes / VG

Mine sannheter måtte endres fra: Peis+vin= kos, til peis er kos. Film+vin =kos, til film er kos, Kompiser+øl= guttekveld, til kompiser+meg er guttekveld og god mat er god i seg selv og smaker utmerket med vann til. Det gikk selvfølgelig helt fint og ga meg et mer bevisst forhold til hvor ofte og når vin og øl skal være med i kostholdet mitt.

Hvilke sannheter må du utfordre for å endre livsstil?

Du skylder ingen å spise kaken de har laget og det er mulig å kose seg uten godterier og vin. Du må bare finne ut hva som er viktig og lære deg å si nei til deg selv og andre.

Grunnen til at det gikk greit å være avholdsmann i en periode var fordi jeg hadde bestemt meg. Jeg skulle ikke prøve å være alkoholfri, det skulle gjennomføres. Alle mødre vet at du ikke kan være litt gravid, enten så er du gravid eller så er du ikke det og tar konsekvensene som følger med.

Med små biter kan du spise en hel elefant

Du må også bestemme deg. Vi vet at ingen endring skjer uten det. Mange beskriver øyeblikket hvor de setter i gang en endring, som det tidspunktet når de sier: «Nok er nok». Altså en følelse av å reise seg og ikke akseptere å være i den situasjonen mer.

Til slutt må du tro at du kan. Husk at summen av små endringer over tid blir mye større enn summen av store planer som aldri blir påbegynt.

Kan du spise en elefant? I små biter og over lang tid er det overkommelig, men får du en nykokt elefant på tallerkenen blir oppgaven så omfattende at du lar være å prøve.

Du møter deg selv igjen i juli. Hvem skal du møte?

Er du klar for Vektklubbs 100 dagers utfordring? Bli med her (ekstern lenke til Facebook-arrangementet).

Obs! Det er ikke alle som trenger å gå ned i vekt! Sjekk din BMI og finn ut når du kan nå din idealvekt.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Kalorikontroll overalt? Last ned Vektklubb-appen i App Store eller i Google Play

Les også:

Ta utfordringen: Ned i vekt på 100 dager

Slik kan du gå ned inntil 1 kilo i uken

Trening ble til varig slankemotivasjon

Slik ble vi varig slanke

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her