Når huden blir for stor
Mange tidligere overvektige plages av mye løshud. Det offentlige kan dekke operasjon hvis kirurgen mener du trenger det.
Vibeke Hausberg (28) skal for første gang i sitt liv kjøpe seg bikini. Men først må hun fjerne 600 gram overflødig hud fra magen.
Se bildene i større versjon lenger
ned på siden.
Denne dagen har tobarnsmoren Vibeke Hausberg sett frem til lenge. Etter at 28-åringen slanket seg over 40 kilo og ble kåret til Årets Vektklubb-medlem i 2006, ble ikke livet slik hun hadde tenkt seg.
Vektreduksjonen ga Vibeke en stor hudfold på magen som ikke lot seg slanke vekk. Hun ble deprimert og fikk i tillegg fysiske plager med sopp og svetteproblemer.
- Jeg føler ubehag. Jeg får nå på meg størrelse 38 i bukser, men huden på magen er i veien, sier Vibeke.
Hun er lykkelig over at hudfolden endelig skal fjernes, og at operasjonen blir dekket av det offentlige.
Les også: Vibeke Hausberg ble kåret til Årets medlem her i Vektklubb.no i 2006
Overlege og spesialist i plastikkirurgi Helge E. Roald ved Colosseumklinikken var ikke i tvil om at Vibeke av medisinske grunner burde få operasjonen dekket av offentlige midler.
- Vibeke har gjort en kjempeinnsats ved å gå ned så mange kilo, men magen er noen nummer for stor. Dette er deprimerende å gå med, sier Roald.
Han mener Vibeke og andre i hennes situasjon lider.
- Jeg gjør en individuell vurdering av hver pasient. Vi forsøker å forvalte begrensede helseressurser på en best mulig måte, sier Roald.
Vibeke er snart klar for narkose. Fordi hun har hatt blodpropp på grunn av overvekten, er legene ekstra på vakt. Hun må få blodfortynnende medisin, og legen informerer om at det er litt større fare for komplikasjoner.
Vibeke legger seg på operasjonsbordet. Nå nærmer det seg.
- Endelig er det min tur, sier Vibeke, på vei inn i drømmeland.
Les også: Sjekk kaloriinnholdet i kaffe
Lukter svidd
Hun skal opereres av kirurg Roald, en av de mest erfarne plastikkirurgene i Norge, med flere tusen bukplastikkoperasjoner bak seg.
- Det er mange som søker oss. Det er blitt kjent at vi opererer mange, og det er et ekstremt stort behov for denne typen inngrep, sier han.
Kirurgen setter lokalbedøvelse inn i magen på Vibeke der han etterpå skal fettsuge. To liter væske sprutes inn i buken for å sprenge fettcellene fra hverandre.
Skal til Rhodos til høsten
Så starter fettsugingen; etter cirka 30 minutter har kirurgen sugd ut cirka fire deciliter fett ut av Vibekes mage.
Roald fjerner den overflødige huden med en elektrisk kniv. Med den får Roald en rent kutt og det blir enklere å stanse blødninger fort. Det er ikke fritt for at det lukter svidd i rommet.
Etter nye 30 minutter står operasjonslegen med et stykke hud i hånden. Det veier nesten 600 gram!
Huden som er igjen på Vibekes mage trekkes ned og sys sammen med huden nedenfor bikinilinjen.
Etter en og en halv time er operasjonen - vellykket - gjennomført. Vibekes mage er flat. Hun begynner sakte å våkne opp.
- Nå er jeg ferdig. Det er helt utrolig. Nå er det bare å handle inn bikinier. Jeg har aldri eid en bikini, sier Vibeke i halvsøvne.
- Tenk å legge seg og våkne med ny mage. Vi har bestilt tur til Rhodos i august hele familien, sier Vibeke på vei ut en halv time etter operasjonen.
Pasientene forskjellbehandles
Det er vanskeligere å få utført bukplastikkoperasjoner på Vestlandet enn på Østlandet.
Det bekrefter Bjørn Tore Haga, sjef for plastikkirurgisk- og brannskadeavdelingen på Haukeland sykehus.
- De forskjellige plastikkirurgiske avdelingene på landets sykehus har ulik profil. Hos oss har vi flere felt som andre ikke har, blant annet håndkirurgi, medfødte misdannelser og brannskader. Da er vår operasjonskapasitet full. Vi må gjøre en hard prioritering, sier Haga.
Helse Vest har derfor inngått en avtale med Bergen Kirurgiske Sykehus. Pasienter som henvises til Haukeland for bukplastikk, sendes videre dit, sier Haga.
Helse Vest har derfor inngått en avtale med Bergen Kirurgiske Sykehus. Pasienter som henvises til Haukeland for bukplastikk, sendes videre dit, sier Haga.
Kvinner i Bergen fortviler
Men kapasiteten er likevel mindre for denne pasientgruppen i Helse Vest enn i Helse Sør Øst.
Linda Kristin Sundseth Grøtter, som har startet sin egen nettside der bukplastikkopererte kan dele erfaringer, har fått mange meldinger fra kvinner som skriver at det er vanskeligere å få dekket slike operasjoner i Helse Vest.
- Mange jenter i Bergensområdet er fortvilet, sier Grøtter, som driver nettsiden www.bukplastikk.com.
Bjørn Hokland, leder for Norsk plastikkirurgisk forening, sier det ikke skal være forskjellsbehandling, og mener dette i så fall kan klages inn til Pasientombudet.
Det finnes heller ingen eksakte kriterier for hvem som har krav på å få dekket bukplastikk-operasjon i Norge.
- Det må foreligge en medisinsk indikasjon for at operasjonen skal dekkes av det offentlige, sier Hokland.
Vurderingen gjøres av spesialister på offentlige sykehus eller private sykehus som har avtale med det offentlige.
- Når noen går ned 20 - 50 prosent av sin kroppsvekt, kan det gi varierende grad av følgetilstander. For noen trekker huden seg fint sammen uten at det er oppstått unormale hudforandringer. Andre kan oppleve store plager med tildels betydelig hudoverskudd. Følgetilstanden som er oppstått kan i del tilfeller korrigeres med kirurgiske inngrep, sier Sverre Harbo, spesialist i plastikkirurgi ved Ullevål sykehus.
- Men, hvis det oppstår betydelige forandringer etter vektreduksjon og dette gir store helseproblemer, kan det etter en individuell faglig vurdering gi rett til prioritert helsehjelp for den enkelte pasient, sier Harbo.
- Ikke prioritert høyt nok
Helsevesenet må regne med stor pågang etter bukplastikk-operasjoner. Så langt har ikke helseregionene prioritert dette feltet godt nok, mener Hokland i Norsk plastikkirurgisk forening.
Han peker på at et stadig økende antall pasienter blir tilbudt mage-tarmoperasjoner for å gå ned i vekt. Samtidig er det mange som greier å redusere kroppsvekten betraktelig ved egen hjelp.
I fjor fikk Helse Sør-Øst øremerket cirka 15 millioner kroner til fedmeoperasjoner, men den plastikkirurgiske delen må utføres innenfor eksisterende rammer.
- Når man har store hudfolder etter en fedmeoperasjon eller man har redusert vekten selv, kan det oppstå store helseplager, som soppvekst, infeksjoner og smerter, sier han.
Spiste boller og kjørte drosje
Vibeke Hausberg gikk ned over 40 kilo gjennom Vektklubb.no. Nå har hun funnet sin idealvekt.
- Jeg har endret livsstil fullstendig. Da jeg kjørte drosje ble det boller hver dag. Jeg tenkte ikke på hva jeg puttet i munnen, sier Vibeke.
28-åringen har en sønn på tre og et halvt og en datter på ett år. Hun var overvektig før første svangerskap, men gikk opp ytterligere 20 kilo da hun var gravid.
- Da jeg fødte førstemann veide jeg 122 kilo. Jeg gikk ned 15 kilo da jeg ammet, men så sa det stopp. Jeg måtte gjøre noe, sier Vibeke.
Det var moren som tipset henne om VGs vektklubb.
- Jeg tok et kilo om gangen. Jeg er veldig sta. Når jeg først har satt meg et mål, gir jeg meg ikke, sier Vibeke.
Hun kuttet ut snop, spiste fire måltider om dagen og trente spinning og på ellipsemaskin fem ganger i uken.
- Nå er jeg på 1900 kilokalorier daglig for å holde vekten stabil. Jeg savner ikke bollene jeg kjøpte på bensinstasjonen lenger. Men jeg tillater meg noen utskeielser, som iskrem, sier Vibeke.
Hun spiser alltid før hun blir sulten, men overspiser ikke. Hun er blitt flinkere til å spise grønnsaker. Da hun fødte sitt siste barn for ett år siden, gikk hun også opp 20 kilo, men det var ingen problemer å gå ned igjen.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Mange tidligere overvektige plages av mye løshud. Det offentlige kan dekke operasjon hvis kirurgen mener du trenger det.
Mange har fordommer om fedmeoperasjoner og begrenset kunnskap om hva det innebærer.
BERGEN / KIRKENES (VG) Overvektige over 60 år blir nektet behandling fordi de er for gamle. Nå vil helsemyndighetene ha slutt på den regelstridige praksisen.
Utfordringer etter vektnedgangen har stått i kø for Vibeke Hausberg Gravelsæter (34). De fire siste årene har vært preget av smerter og ubehag. Et av problemene løste hun med Low-FODMAP.
Hvordan kan fedme og fedmerelaterte sykdommer behandles? Dette er et av spørsmålene du gjerne kan stille overlege dr.med. Jøran Hjelmesæth, som i dag begynner som ny ekspert i fagpanelet i VGs Vektklubb.no.
«Bare jeg tar av meg noen kilo skal jeg gjøre alt det morsomme jeg drømmer om.»</p><p>