GOD MAT: Måltidene er en stor del av kosen i julen. Og de skal nytes. Selv om man passer vekten.

Hold kiloene ute når julen ringes inn

Publisert: 2022-12-07 11:36

Her er tipsene du trenger for nyte julen uten at kiloene også sniker seg med på lasset.

Mektige julemåltider, søt bakst, mer alkohol, hygge og stillesitting legger forholdene til rette for vektøkning om man ikke tenker bittelitt på moderasjon i julen.

Ifølge fedmeekspert og professor i overvekt, Jøran Hjelmesæth, vil gjennomsnittsnordmannen gå opp en halv til én kilo i julen.

Er du midt i en livsstilsendring, og jobber med å ta av noen kilo, så trenger ikke julen ødelegge for det prosjektet. Endring av livsstil betyr endringer av vaner, til en viss grad også i julen.

Samtidig kan det være slitsomt om vekt og kalorier legger demper på julefeiringen.

– Det kan være vel så inspirerende å se på sunne grep i en livsstilsendring. Det er mange ting man kan klappe seg på skuldrene av, sier kostholdsekspert i Vektklubb, Anette Skarpaas Ramm.

Hva med å gjøre som Vektklubb-medlem Miriam Haueng og pakke vekk badevekten i julen? Eller bare ta noen enkle grep som bevarer kosen og motvirker vektoppgang? Her er våre forslag:

1. Bruk små skåler til det søte

LITT AV GANGEN: Det er ikke slik at man skal kutte ut alt det gode til jul.

Det kan bli mye søtsaker i julen, men unngå at julegodis erstatter sunne og næringsrike måltider som frokost, lunsj og kveldsmat.

Det er ikke farlig eller feil å unne seg litt sjokolade, konfekt, pepperkaker eller marsipan, men om man spiser for mye av dette kan gjøre at du har mindre plass til mat som har mer næring som kroppen trenger og som gir deg overskudd og et litt mer stabilt blodsukker.

Bruk derfor små skåler når du setter frem både kake, chips og smågodt, og la de store stå igjen i skapet.

Dette kan gjøre deg litt mer bevisst på hvor mye du spiser da du vil se at bollen tømmes, i tillegg til at det blir litt vanskeligere å nappe med seg både to og tre biter av gangen.

2. Ha mye frukt tilgjengelig

Ha en stor skål med fristende frukt stående synlig.

Har du sunn mat lett tilgjengelig er det lettere å velge dette.

Det er ikke uvanlig å oppleve mer søtsug i hektiske perioder. Man kan også bli fristet dersom man hele tiden ser godteri, kjeks og søtsaker midt på bordet.

Test ut om søtsuget kan dempes med et par klementiner, persimon, en neve druer eller et eple kuttet i biter. Dette vil gi deg en liten smak på «det søte» samtidig som du får den tilfredstillelsen som oppstår når man faktisk spiser noe.

Må du reise deg opp, gå til kjøkkenet og åpne døra til kjøleskapet for å komme til frukten er sjansen mye større for at du velger en sjokoladebit istedenfor. Så la det være frukten som står fremme, og julegodtet som ligger pakket bort.

3. Husk grønnsakene til middag

Spis av det gode tilbehøret til julematen.

Det kan være veldig fristende å fylle opp hele tallerkenen med julepølser og medisterkaker, men husk at det grønne også smaker ganske godt!

Det kan til og med fremheve de andre smakene, og ikke minst gjøre at du sitter igjen med en litt bedre følelse etter at måltidet er over.

Server grønnsaker du faktisk liker, og forsøk å fylle opp halve tallerkenen med dette. Overkokte grønnsaker er ikke like spennende, så forsøk gjerne å la tilbehøret skinne også, ved å tilsette krydder eller tilberede det på en ny måte.

Hva med en julekrydret rødkålsalat med eple og gulrot eller rosenkålsalat med bacon og granateple?

4. Hold sofasittingen til kveldstid

Frisk luft gjør godt, og sofaen smaker enda bedre etterpå.

Ja, det er deilig å slappe av når ferien endelig er her, men det er også verdt å huske at kroppen bruker veldig lite energi på å ligge på sofaen.

Det å komme seg ut en time eller to hver dag vil bidra til veldig mye. For de fleste av oss klarer vi ikke «forbrenne» alle de ekstra kaloriene fra julematen gjennom å bevege oss mer, men fysisk aktivitet kan gjøre det enklere å holde motivasjonen oppe og ta bedre valg i matveien.

Kommer du deg ut i frisk luft og beveger på kroppen gjør du mye godt for helsen din. Dessuten kan det gi overskudd og mer energi, som jo er nødvendig for å skulle ta gode valg.

Å gå en tur sammen med andre kan være sosialt og gi stor glede. En gåtur alene kan også være et etterlengtet pusterom om julen ellers er en hektisk tid.

5. Spis til måltidene, begrens småspisingen

Unngå for mye småspising mellom måltidene og unngå at romjulen bli et sammenhengende stort måltid.

Har du lett for å skli ut med mye småspisinge av snacks og julegodt mellom måltidene, kan det være smart å forsøke å holde seg til faste, regelmessige måltider også i høytiden. Gjerne sittende ved kjøkkebordet uten for mange forstyrrelser og distraksjoner, fremfor på farten eller foran TV-en.

Har du faste måltider, får du også perioder mellom julemåltidene uten spising.

6. Spis kaloriene - ikke drikk dem

Gløgg er julens drikk.

Julebrus, julekaffe, kakao med krem, gløgg og et høyere inntak av alkohol kan utgjøre en del ekstra kalorier. Det betyr ikke at man skal droppe alt og bare drikke vann, men bestem deg heller for hva du vil nyte av drikkervarer i julen, og hvor mye.

Kan du bytte ut sukkerholdig brus med lettbrus? Øl med lettøl eller alkoholfri øl? Julelatte med kaffe med melk? Litt færre glass juice og heller spise frukten?

Små grep kan over tid utgjøre en stor forskjell.

Les også:

8 knep for å stoppe å spise i tide

Slik blir du lurt til å spise mer

Gå deg slank

Artikkelen ble første gang publisert 16. desember 2016, og oppdatert 7. desember 2022.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her