Slik får du kjæresten ned i vekt uten å såre: Slik får du kjæresten ned i vekt uten å såre

Publisert: 2011-02-21 09:25

Synes du at kjæresten din er for tykk, eller er du bekymret for hans eller hennes helse?

Knut Meiner (55) hadde en hektisk jobb med eget eventbyrå og ble syklig overvektig. Han har gått ned 50 kilo med god støtte fra kona Sylvi. - Det verste hun kunne gjort, er å si at «det ikke er viktig, jeg er glad i deg som du er», sier Knut. Innfelt et bilde fra den tiden da Knut veide femti kilo mer enn i dag.

Roger Neumann / Privat.



Hvordan kan en bekymret partner motivere den usunne parten til endringer, når kjæresten selv ikke tar grep?

SÅRT: Om du ønsker å hjelpe partneren din ned i vekt og i bedre form, bør du ikke kritisere hvordan han eller hun ser ut, sier samlivsterapeut Frode Thuen.

Tor Erik H. Mathiesen



- Overvekt berører kropp, utseende og velvære, og blir lett et spesielt sensitivt og sårbart tema i forhold til partneren, sier samlivsterapeut Frode Thuen.

Både diabetes, enkelte kreftformer og hjerte- og karsykdom kan knyttes til overvekt og en inaktiv livsstil. Mange mennesker som selv lever sunt, bekymrer seg for sin partners helse, og for fremtiden. En livsstilssykdom rammer ikke bare personen som får den, men også omgivelsene rundt.

Frode Thuen anbefaler noen grunnleggende kjøreregler for å unngå at temaet fører til sårede følelser, lenger ned i saken.

- Alt var slitsomt for Knut

Selv etter nesten 40 år samliv, syntes Sylvi Meiner at det var vanskelig å ta opp mannens sykelige overvekt og helseproblemer som følge av mange års usunne livsstil.

- Temaet er veldig sårbart, sier Sylvi Meiner. Nå har ektemannen Knut Meiner (55) gått ned over femti kilo og løpt to halvmaraton.

- Det var vanskelig å vite hva jeg kunne si som ikke virket sårende og fornærmende, og samtidig motiverende og oppbyggelig, sier hun.

Få samlivsterapeutens tips til hva du kan si, og hva du ikke bør si, for å oppmuntre til livsstilsendringer lenger ned på siden

- Jeg stresset mye, og spiste få og veldig usunne måltider. Vekten spratt jevnt og trutt i været over en tiårsperiode. Til slutt gadd jeg ikke veie meg, sier Knut.

Familien bekymret

Utad ga han blaffen i pondusen som til slutt plasserte ham i kategorien sykelig overvektig. Iblant tok han noen halvhjertede skippertak med sunne vaner som aldri varte lenge. Til slutt gikk tilstanden hans ut over både samliv og familieliv med Sylvi og tvillingene deres (18).

- Alt var slitsomt for Knut. Det var et pes hver gang vi skulle noe sammen. Han slet med å følge opp ungene, og vi var selvsagt veldig bekymret for helsen hans, sier Sylvi.

- Jeg skjøv det nok under teppet i mange år. Men innerst inne var det lite morsomt å være så stor at jeg knapt klarte å knyte skolissene mine selv, sier Knut tørt.

Han forstår at kona syns det var vanskelig å ta opp overvekten hans. - Men det var viktig at hun ikke lot det ligge, sier han bestemt.

- Det verste hun kunne gjort, er å si at «det ikke er viktig, jeg er glad i deg som du er». Det kunne ha gjort det mye mer fristende å fortsette som før.

- Det var lettere for barna å si rett ut at «pappa, du må skjerpe deg og gå ned i vekt», mener Sylvi.

- Du er nok mer redd for å tråkke feil som partner, legger hun til.

Radikal endring

Vendepunktet kom på en jobbreise i Las Vegas i 2007. Sylvi var med. Fra hotellrommet så de ned på startområdet til Las Vegas Marathon. Overrasket konstaterte Knut at folk i alle slags fasonger og vektkategorier sto og varmet opp.

- Flere var overvektige. Der og da bestemte jeg meg, og sa til Sylvi: Kan de der løpe maraton, så skal jeg greie det også, forteller han.

TILBAKE I FORM: Dette bildet er tatt i forbindelse med at Knut Meiner løp maraton, etter at han la om livsstilen i 2009.

Privat I yngre år var Knut en sunn, aktiv idrettsmann som drev med både fotball, ishockey og bandy. Så lot han de sunne vanene i stikken, til fordel for en hektisk jobb med eget eventbyrå.



I 2009 la han om livsstilen radikalt. Han begynte å spise fire-seks små måltider om dagen, med sunn, variert kost, og gikk fra gange på tredemølle, til stadige lengre løpeøkter i takt med at formen steg og kroppen ble sterkere. I september i fjor løp Knut ti kilometer i Oslo Maraton, i november halvmaraton i Las Vegas Marathon. Selve hovedmålet er helmaraton i New York Marathon i november.

Les også: Lyst til å begynne å trene? Få 10 start-tips her

- Det har vært noen tøffe tak, men verdt alt sammen, sier Sylvi.

- Vi har fått et et helt nytt liv. Humøret og tonen i hele familien er helt annerledes. Det er som å starte på nytt. Alt er totalt forandret.

Knut mener at den usunne parten i forholdet, også må finne seg i at den andre tar opp tilstandene.

- Det er viktig med en åpen og god dialog, og kjefting hjelper ikke. Men samtidig må du huske på at helsen din ikke bare angår deg selv, men alle dine nærmeste som bryr seg om deg

Felles livsstilsprosjekt kan styrke både helsen og forholdet

- Det ligger som regel mye omsorg i et ønske om at den man er glad i, skal ta bedre vare på seg selv. Men feil formulert kan det lett oppfattes som sårende kritikk og at «du liker meg ikke som den jeg er». Hvis han eller hun går i forsvarsposisjon eller lukker seg, kan det skape en avstand som hverken er bra for forholdet eller spesielt motiverende, sier Frode Thuen.

Men han understreker: - I motsatt fall, om du oppnår en god og åpen dialog, kan et livsstilsendringsprosjekt bli et felles prosjekt som er styrkende for både helse og forhold.

Et felles prosjekt kan styrke et forhold, og virke samlende på en hel familie. Familien Nes drar på en storslagen feriereise, dersom alle fem klarer å unngå å spise sukker ett helt år.

Thomas Negård

Les om familien som har kontraktsfestet sukkerforbud og premierer seg selv med drømmeferie

Frode Thuen anbefaler noen grunnleggende kjøreregler for å unngå at temaet fører til sårede følelser, konflikt og taushet rundt partnerens usunne livsstil.

- Ikke slå den andre i hodet med dine egne betraktninger på situasjonen og tilstanden. Utforsk heller partnerens egen motivasjon og tanker om dette. Er man usunn og overvektig, har man som regel en følelse av det selv, og et eget ønske om endringer.

Eget ønske

Unngå fokus på utseendemessige faktorer, anbefaler Samira Lekhal, dr.med. og medisinsk ansvarlig lege ved Senter for Sykelig Overvekt (SSO), Universitetssykehuset i Nord-Norge.

- I kognitiv terapi, som er dokumentert effektivt i behandling av sykelig overvektige pasienter, er overordnet selvinitiativ veldig viktig. Partneren din må altså selv ønske livsstilsendringen for å lykkes, sier hun.

For å stimulere dette ønsket, bør du ikke snakke om at partneren din ser tykk ut, eller at hun eller han så mye bedre ut før.

- Det er ekstremt viktig å være tydelig på at man er opptatt av den andres helse og velvære. Unngå kritikk av inneværende livsstil og eventuelle tilbakefall, formaner hun.

Når partneren så tar grep, er god drahjelp på hjemmebane avgjørende for å lykkes med å gjøre livsstilsendring og vekttap varig.

- Ekstern kontroll, gjennom engasjement fra omgivelsene er også viktig i kognitiv terapi. Ofte er partneren den viktigste eksterne kontrollen for de pasientene som lykkes med å gjøre varige livsstilsendringer, sier hun.

DETTE KAN DU SI - OG IKKE SI

Nei

- Ironi og sarkasmer over de usunne vanene og tilstanden.
- Kommentarer om utseende.
- Betraktninger på partnerens tilstand som «du kommer til å bli syk hvis du ikke gjør noe med deg selv snart».
- Anklager som «det er din feil at vi aldri kommer oss ut, du er jo i så elendig form».
- Oppfordringer om endringer knyttet til utseendet som «du er jo så tykk at du bør begynne å trene».

Ja

- Hva syns du selv om de nåværende livsstilsvanene dine?
- Hva syns du selv om helsetilstanden din?
- Hva kan du eventuelt tenke deg å endre?
- Hvordan tror du det er best å gjøre det?
- Hva kan jeg gjøre for å hjelpe deg?

(Kilde: Samlivsterapeut Frode Thuen)

Av Hanne Eide Andresen

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her