DRØMMEPRINS: Motivasjonen for å komme seg ut på tur heter Prinsen og er en dansk svensk gårdshund.
DRØMMEPRINS: Motivasjonen for å komme seg ut på tur heter Prinsen og er en dansk svensk gårdshund. Foto: Privat.

Hatet å trene – skaffet seg hund!

Elisabeth Stigum
Publisert: 2013-12-10 15:36

Ved å skaffe seg hund og endre kostholdet har Mary Ann Andersen (20) gått ned tretten kilo og holdt seg vektstabil i snart ett år!</p><p>

- Jeg er ikke en type person som kan ta meg en joggetur og synes at det er helt fantastisk, eller føle at jeg får utbytte av en spinningtime, forteller Mary Ann Andersen (20) fra Oslo.

Selv om hun har mislikt tradisjonell trening har hjelpepleierassistent Mary Ann forsøkt å komme i form.

- Å være den som blir først sliten på tur og sinke resten av gruppen er ingen god følelse.

Hun tenker tilbake til en familietur over Besseggen da hun var 15 år og på sitt største. Mary Ann veide 88 kilo og var den siste som kom frem til hytta.

FØR: Mary Ann på ferie i 2009.
FØR: Mary Ann på ferie i 2009. Foto: Privat

- Jeg må ha noe som distraherer meg fra å tenke at jeg sliten, ellers gir jeg bare opp, forklarer hun.

Det å skaffe seg hund ble derfor en god løsning for å komme seg ut på tur for den dyreglade Oslojenta. Turkameraten er en Dansk Svensk Gårdshund ved navn Prinsen.

- Når jeg går tur med Prinsen så gjør jeg det jo sammen med ham og ofte med andre venner med hund. Det er både lekent og sosialt i samme slengen. Dessuten må jeg jo ut på tur uansett vær.

Men det er endring i kostholdet som har vært viktigst for vektnedgangen til Mary Ann. Ekstrakiloene fikk hun i tenårene. Da spiste hun sjokolade og potetgull hver dag. Det førte til en stor vektøkning.

Tung student

- Jeg er veldig lett påvirkelig i forhold til hva andre spiser. Hvis folk rundt meg spiser usunt, ja da spiser jeg også usunt. Mary Ann sikter til studietiden.

Da vekten viste 88 kilo sluttet hun å veie seg. Hun ville rett og slett ikke forholde seg til tallet på vekten lenger, men tipper at den har vært et par kilo høyere på det verste.

Utveksling på Madagaskar: - Jeg tenkte ikke så mye over hva jeg spiste og fulgte ikke med på vekten, minnes Mary Ann.
Utveksling på Madagaskar: - Jeg tenkte ikke så mye over hva jeg spiste og fulgte ikke med på vekten, minnes Mary Ann.

Gjennom studietiden har vekten svingt opp og ned. Hun fikk nok og meldte seg inn i Vektklubb.no mai 2012.

- Jeg likte ikke kroppen min og det var lenge siden jeg hadde følt meg bra. Endelig bestemte jeg meg for at jeg ikke ville være den tykke jenta jeg så i speilet, forteller Mary Ann.

Oppgjør med egne matvaner

- Før spiste jeg bare det jeg kaller «ferdigkrydret middagsmat». Nå bruker jeg mer rene råvarer og masse grønnsaker. Maten steker jeg heller i en god teflonpanne fremfor å bruke masse olje. Der sparer jeg mange kalorier, forteller Mary Ann.

Smør har hun kuttet ut, og brød er byttet ut mot knekkebrød. Nå fokuserer hun heller på pålegg som metter, og råder andre som vil ned i vekt å gjøre det samme.

- Jeg velger proteinrikt og sunt pålegg som gir metthetsfølelse. For eksempel kokt egg eller avokado, og pøser på med agurk, tomat, paprika og krydderurter. Selv har jeg fått øynene opp for timian i matlagingen. Til kylling er det helt fantastisk.

Hun liker best hjemmelaget mat, og ingen lager så god fiskegrateng som samboeren.

Ny vekt og turkamerat. Bildet ble tatt i sommer.
Ny vekt og turkamerat. Bildet ble tatt i sommer. Foto: Privat

Sammen om sunn livsstil

- Nøkkelen til suksess for meg har vært å få med meg en på laget. Å endre livsstil og å gå ned i vekt er en jobb. Det er lettere å gjennomføre hvis man er to som vil spise sunt i hverdagen.

For så lenge hverdagen er sunn, tillater Mary Ann seg å skeie ut litt i helgene eller når hun er på besøk hos andre.

- Men jeg må kjøpe inn godteri på selve dagen når jeg skal spise det. Hvis jeg kjøper inn fredagssnop på mandag, som er handledagen der vi kjøper inn alle ingredienser til hele ukens måltider, så er det vanskelig å la snopet ligge i fred.

Derfor har ikke Mary Ann fristelser tilgjengelig hjemme.

- Selv om jeg får veldig lyst på potetgull så skal jeg klare å vente til helgen, særlig hvis det betyr at jeg må gå på butikken for å handle.

Hun teller fremdeles kalorier, men er ikke like nøye som hun var i vektreduksjonsfasen.

- Jeg har en vektgrense som jeg bruker som varseltrekant. Dersom jeg går opp i vekt begynner varsellampen å blinke. Da må jeg stramme til og være nøye med hva jeg spiser.

Her er Mary Ann Andersen stylet i forbindelse med Vektklubbs annonsekampanje av stylist Tom Greni og frisør Una Namløs. Hun har på seg Blyantskjørt (899 kr) og Georges Rech gulltopp (699 kr) fra Manillusion.no, Tamaris pumps (599 kr) fra Shoe Bar, Stone bracelet armbånd (399 kr) fra Mittlillehjem.no.
Her er Mary Ann Andersen stylet i forbindelse med Vektklubbs annonsekampanje av stylist Tom Greni og frisør Una Namløs. Hun har på seg Blyantskjørt (899 kr) og Georges Rech gulltopp (699 kr) fra Manillusion.no, Tamaris pumps (599 kr) fra Shoe Bar, Stone bracelet armbånd (399 kr) fra Mittlillehjem.no. Foto: Jørgen Braastad / VG

Burleskdans

I forumet i Vektklubb møtte Mary Ann Vektklubb-medlemmet Lotte Solberg Edvardsen. Planen var at de skulle bli treningspartnere som kunne motivere hverandre, men så dukket et annet fristende tilbud opp.

- Lotte meldte seg på et burleskkurs og jeg gjorde det samme. Jeg fant raskt ut at dette var noe jeg likte svært godt.

Det er fokus på å lære koreografien skikkelig og terpe på bevegelsene. Mary Ann ser ikke på dansingen som trening selv om hun blir svett og sliten.

- I tillegg liker jeg godt det burlesk står for; å hylle alle kroppsformer og fasonger. En dame på 120 kilo kan riste løs akkurat like mye som en dame på 50 kilo. Ingen ser dumt på deg selv om du ikke får til bevegelsen, da er det bare å øve mer.

Endelig har hun funnet treningsgleden.

- Det er jo også en form for selvrealisering, innrømmer hun.

For selv om vekten viser 25 kilo (-13 kilo med Vektklubb) mindre enn da hun var på sitt tyngste, så blir ikke selvbildet automatisk bedre. Mary Ann har ett råd til andre som sliter med negative tanker om seg selv og egen kropp:

- Prøv å se deg selv gjennom andres øyne. Omgi deg med mennesker som er selvsikre, for det smitter over på deg. For meg har det vært til hjelp å møte nye mennesker og få nye impulser. Nye bekjentskaper ser jo ikke den tykke jenta du en gang var. De ser deg slik du er her og nå.

Mary Anns råd:

  • Kutt ut smør og olje eller begrens bruken.
  • Finn en treningsform som du synes er morsom.
  • Om mulig, finn noen å endre livsstil sammen med.
  • Fortell til dine nærmeste at du vil gå ned i vekt og at dette er viktig for deg. Da det lettere å takke nei til fristelser.
  • Når du har kommet ned til din trivselsvekt, sett deg en øvre grense for hvor mye vekten kan øke.
Her er Mary Ann Andersen stylet i forbindelse med Vektklubbs annonsekampanje av stylist Tom Greni og frisør Una Namløs. Hun har på seg Lime drop kjole (1599 kr) og chiffon skjerf (299 kr) fra Manillusion.no, Angelica Leon skinnarmbånd (340 kr) fra Skaperverket.com, Tamaris pumps (599 kr) fra Shoe Bar.
Her er Mary Ann Andersen stylet i forbindelse med Vektklubbs annonsekampanje av stylist Tom Greni og frisør Una Namløs. Hun har på seg Lime drop kjole (1599 kr) og chiffon skjerf (299 kr) fra Manillusion.no, Angelica Leon skinnarmbånd (340 kr) fra Skaperverket.com, Tamaris pumps (599 kr) fra Shoe Bar. Foto: Jørgen Braastad /VG

Les også:

Lotte gikk ned 20 kilo - Alt sitter i hodet

Christer ned 38 kilo: Fra sofagris til sunn pappa

Tove og Leiv har gått ned til sammen 52 kilo

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her