Leserne og juryen har talt: Her er årets medlem!

Publisert: 2011-02-14 09:35

Før slet han med å knytte skolissene, orket ikke å leke med barna, og måtte ta opp til seks diabetessprøyter hver dag. Nå har Pål-Erik Sæthre (42) gått ned over førti kilo i vekt, og er kåret til Årets medlem 2010 i Vektklubb.no.

Pål-Erik Sæthre har tatt av over førti kilo, og gikk til topps i Vektklubb.nos kåring av Årets medlem. Han er den første mannen som vinner konkurransen, som i år ble arrangert for femte gang.

Marte Vike Arnesen og privat (innfelt)Lettere pappa

- Dæven, sier du det! Det var hyggelig, er reaksjonen fra den stillfarende vaktmesteren fra Skullerud i Oslo da han får vite at leserne av VG og Vektklubb.nos fagjury har kåret ham til vinner av konkurransen.

LES OM ALLE DELTAGERNE I ÅRETS MEDLEM 2010 HER

Han har gått en lang vei: For to år siden måtte han ta opp til seks insulinsprøyter hver eneste dag for å holde blodsukkeret i sjakk. Kroppen var tung og lite samarbeidsvillig.

- Alt er blitt lettere, bokstavelig talt. Både å leke med ungene, ta på seg skoene, og å bevege seg. Av og til hender det at jeg bærer sekker på 25 kilo på jobben. Det synes jeg er fryktelig tungt. Tenke seg til at jeg bar nesten to slike sekker på kroppen min!

I dag tar Pål-Erik toppen en diabetessprøyte pr. dag, noen ganger ingen.

- Humøret mitt er bedre, og jeg føler meg nå mye mer komfortabel sammen med andre. Nå føler jeg ikke at jeg ser ut som en tønne, sier Pål-Erik Sæthre. Her med døtrene Marte (t.v.) og Karoline.

Trond Solberg- Målet mitt er å kunne slutte helt med sprøytene, og regulere diabetesen min bare gjennom kosthold og trening, sier Pål-Erik.

Hans livsstilsendring startet da han vant ett års gratis medlemskap på et lokalt treningssenter, inkludert timer med personlig trener og kostholdskurs.

Les: Overvektige opplever et betydelig press

- Det var dette som fikk meg i gang. Det første året trente jeg tre til fem ganger i uka, og endret kostholdet. Jeg meldte meg også inn i Vektklubb.no, der jeg har hatt veldig god nytte av å bruke dagboken for å få kontroll over kaloriinntaket mitt. Og så synes jeg det har vært gøy å lese om andre som har lykkes, sier han.

Tatt tak

Fagjuryen, ledet av professor i ernæring og lege Christian A. Drevon, er imponert over Pål-Eriks innsats.

- Han er en typisk faresoneperson som har tatt tak i sin egen helse, og som har fått et betydelig bedre regulert blodsukker som følge av omleggingen. Han har gått ned i et sunt tempo, cirka en halv kilo i uken, dette er helt glimrende, sett fra et helseperspektiv. Han har virkelig jobbet seriøst med saken, på to fronter, både med trening og kosthold, og dette er veldig bra, sier Drevon.

LES: Sukkersug? Skyld på hjernen

Line Kristin Johnson er klinisk ernæringsfysiolog ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør Øst, og også jurymedlem. Hun synes det er viktig å fremheve at Pål-Erik, til tross for insulinbruk, har klart å gå ned så fint i vekt ved hjelp av livsstilsendring.

- Han er et godt forbilde for mange med type 2 diabetes som tror at det er nærmest umulig å gå ned i vekt når man bruker insulin. Pål-Erik viser med all tydelighet at det går an, sier hun.

Enklere enn forventet

Å gå fra sofagris til å trene opp til fem ganger i uka, krever sitt, innrømmer Pål-Erik.

Merete Bonstad startet sin vektreduksjon for fem år siden.

Pål Terje Støtvig- Det har ikke bare vært lett å få tid til å trene. Og jeg har opplevd flere tilbakeslag. Det har vært perioder hvor vekten ikke har leet på seg så mye som et gram på et par uker, selv om jeg har spist sunt og trent mye. Men jeg har lært at det løsner, man må bare ikke gi seg. Faktisk har det vært mye lettere enn jeg fryktet til å begynne med.

Les om tidligere vinnere av Årets medlem her: 2009 // 2008 // 2007 // 2006

Ni vektklubbmedlemmer konkurrerte om å bli Årets medlem. På annen plass kom Tone Mikalsen (37) fra Sola, som har gått ned førti kilo, mens Merete Bonstad fra Skien, som har tatt av hele 73 kilo over en femårsperiode, kom på tredjeplass.

- De to, men også de andre deltagerne, har gjort en fantastisk jobb og gir meget fornuftige råd til andre. Det står respekt av deres innsats, mener juryen.

- Jeg er mer enn fornøyd med min tredjeplass, sier Merete Bonstad.

- For meg handler dette først og fremst om den gevinsten jeg har fått ved å gå ned 74 kilo og klart å holde meg der, for meg er dette verdens største gevinst. Jeg syntes de andres prestasjoner var flotte! Jeg ønsker alle som er på vei ned, i gang med å stabilisere seg eller i startgopa med å tenke på å gå ned i vekt lykke til, husk alt er mulig vis man bare vil det nok! Det eneste hindret på veien er som regel deg selv, sier hun.

LES: Merete er Vektklubb.nos «Biggest Loser»!

Tone Mikalsen, som kom på andre plass, har tatt av førti kilo i 2010, og blitt en veltrent person.

Å erkjenne at man har et problem er første og viktigste skritt, mener Tone Mikalsen.

Privat- Knallbra! Det var kjempekjekt å være med i konkurransen. Jeg har fått tilbakemeldinger fra mange som har lest min historie. Tusen takk for alle stemmene jeg fikk, sier Tone.

- Om jeg, ved å være med i denne konkurransen, har inspirert noen til å melde seg inn i Vektklubb.no, en er det en seier i seg sjøl. Selv vant jeg min største seier den dagen jeg innså at jeg måtte ta tak i livsstilen min og vektproblemet mitt, legger hun til.

Nett-treff i mandag: Er kokosfett sunt? Spør professor i ernæring Christian A. Drevon. Send inn spørsmål her nå!

Av Nina Schmidt

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her