NYTT MENNESKE: Fra å være deprimert og usosial har Rebekka Wroldsen blitt en livsglad og positiv person etter vektnedgangen.
NYTT MENNESKE: Fra å være deprimert og usosial har Rebekka Wroldsen blitt en livsglad og positiv person etter vektnedgangen. Foto: Privat/Ole Martin Halvorsen.

Gikk ned 18 kilo på 5 måneder!: Brukte mat for å kontrollere følelsene sine

Julie Solberg
Publisert: 2016-10-07 14:06

Rebekka Wroldsen (23) meldte seg inn i Vektklubb i januar med et mål om å gå ned 15-20 kilo før familieferien i juli. Fem måneder senere var hun 18 kilo lettere.

Det skal litt innsats til for å gå ned 20 kilo på et halvt år. Men 23 år gamle Rebekka Wroldsen fra Grimstad måtte bare sette seg et ambisiøst mål. Ikke bare for utseende sin skyld, men også for psykens skyld. Og med målrettet innsats og god hjelp fra familie og kjæreste klarte hun det. Her er hennes suksesshistorie:

Derfor slet jeg med vekten:

Jeg var innesluttet og deprimert. Selv om jeg visste at mat ikke nødvendigvis ville gjøre ting bedre, snarere tvert imot, trøstespiste jeg. Det ble en vond vane som det føltes vanskelig å gjøre noe med. Maten hjalp meg med å få kontroll på følelsene mine. Det ble til at jeg hatet kroppen min, og dermed fortsatte jeg bare å bruke mat som trøst.

Vendepunktet:

FØR: På Beseggen i fjor høst - det er et år og nesten tjue kilo siden.
FØR: På Beseggen i fjor høst - det er et år og nesten tjue kilo siden. Foto: Privat.

I januar i år, etter flere år med følelsen av å ikke trives i min egen kropp, tok jeg til slutt tak. Jeg var lei av å føle meg deprimert, og jeg ville ikke være en usosial jente som var lei av livet i en alder av bare 23 år. Jeg ville være en livssglad og positiv jente. Foreldrene mine hadde bestilt ferie til Kreta til sommeren. Og det var da jeg bestemte meg! Klarte jeg ikke å gå ned i vekt innen vi skulle dra, skulle jeg ikke være med. Jeg hadde altså seks måneder på meg.

Slik gikk jeg ned:

Jeg hadde tidligere prøvd ulike dietter, uten å finne noe som virkelig fungerte. Det var nemlig ingen av disse diettene jeg kunne leve med. Så fant jeg Vektklubb. På Vektklubb leste jeg om ulike mennesker i alle aldre som hadde klart det, og det var nok motivasjon for meg til å melde meg inn. Vektklubb hjalp meg med å få kontroll på hva jeg fikk i meg av mat. Jeg fikk tildelt et kalorimål på 1300 kcal om dagen, og fulgte det slavisk. Jeg registrerte alt jeg spiste og drakk i Vektklubb sin app. Noen utskeielser hadde jeg, men de var alltid planlagte.

ETTER: For Rebekka var planleggingen det avgjørende for å lykkes. Hver dag fører hun en oversikt over både hva hun spiser og drikker, og hvordan og hvor mye hun trener.
ETTER: For Rebekka var planleggingen det avgjørende for å lykkes. Hver dag fører hun en oversikt over både hva hun spiser og drikker, og hvordan og hvor mye hun trener. Foto: Ole Martin Halvorsen.

Jeg fant fort ut at jeg var nødt til å være streng med meg selv for å lykkes med å gå ned i vekt. De største utfordringene var, og er fremdeles, sosiale settinger. Middagsbesøk, venninnekvelder og kinobesøk. Men jeg var veldig målbevisst. Hvis jeg ble invitert på besøk spiste jeg før jeg kom slik at jeg ikke var sulten. De gangene jeg skeiet ut hadde jeg planlagt utskeielsen på forhånd slik at det ikke gikk utover kaloriregnestykket. Det høres kanskje ekstremt ut, men jeg spiste stort sett det samme som alle andre, bare i mindre mengder. Det gjør jeg fremdeles, og det er fortsatt tacofredag hver fredag, og når jeg skal kose meg spiser jeg sjokoladebarer og yoghurter.

I tillegg til at jeg fikk kontroll på matinntak og kosthold, meldte jeg meg inn på et treningssenter. Der meldte jeg meg inn alene, og trente alene. Jeg var redd for at jeg ikke skulle klare å nå målet mitt, så jeg fortalte kun de nærmeste om hva jeg skulle gjøre. Jeg var så redd for å ikke klare det, så jeg ville ikke gjøre det sammen med noen som kunne se at jeg eventuelt ville «faile». For å unngå folkemengden dro jeg alltid tidlig på morgenen eller sent på kvelden. Jeg hadde ingen erfaring eller kunnskap om hvordan dette skulle gjøres, jeg så bare på hva andre gjorde og hentet inspirasjon fra dem. Og så brukte jeg Youtube for å se hvordan ulike øvelser skulle utføres.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TRENINGSGLEDE: Da Rebekka begynte å trene orket hun å løpe i fem minutter av gangen. Nå løper hun gjerne en time i strekk.
TRENINGSGLEDE: Da Rebekka begynte å trene orket hun å løpe i fem minutter av gangen. Nå løper hun gjerne en time i strekk. Foto: Krister Sørbø/VG.

Støtten jeg har fått fra familie, venner og kjæresten min har betydd mye for meg. Det finnes alltid noen som kan være negative eller som syns at man tar teite valg ved å ikke spise potetgull, for eksempel, men dem er det viktig å overse. De vil ofte ikke ditt beste. Kjæresten min derimot, har virkelig betydd mye for meg i denne perioden. Han sier at han likte meg slik jeg var før også, men at han er veldig stolt over hva jeg har fått til. Uten ham vet jeg ikke om jeg hadde klart det, han hjelper meg alltid opp igjen hvis det er en dag jeg er langt nede.

Få motivasjonen du trenger

Vektklubb hjelper deg til sunn og varig vektnedgang.

Annonse
Annonse

Få motivasjonen du trenger

Vektklubb hjelper deg til sunn og varig vektnedgang.

Annonse

Få motivasjonen du trenger

Vektklubb hjelper deg til sunn og varig vektnedgang.

Veien videre, slik skal jeg holde vekten:

I dag er jeg ikke like streng i matveien som jeg har vært. Men selv om jeg har kommet dit jeg vil være, vet jeg at hvis jeg faller tilbake til gamle vaner vil jeg gå opp igjen i vekt. Jeg har lovet meg selv og aldri gå tilbake til der jeg var i vinter. Ikke bare fordi jeg var tykk, men fordi jeg var en dårlig versjon av meg selv. Jeg trives mye bedre med et sunt kosthold og masse fysisk aktivitet. Jeg er mye mer positiv og jeg har blitt en livsglad person igjen. Jeg er meg selv. Så jeg tror nok ikke at jeg kommer til vende tilbake til gamle vaner. Det kan hende jeg mister litt fokus av og til, men da motiverer jeg meg bare ved å se på gamle bilder av meg selv.

Mine tre beste tips til andre som vil ned i vekt:

1. Det finnes ikke nei-mat. Det er mengden du spiser som avgjør. Det er også lett å «forsunne» retter ved å bytte ut noen av ingrediensene med sunnere alternativer.
2. Du må bestemme deg. Går du halvhjertet inn det, vil det aldri gå.
3. Klarer jeg det, så klarer du det. Jeg hatet å høre denne selv, men det er helt sant!

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen. NB! Gravide og fullammende kan ikke melde seg inn i Vektklubb.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Kalorikontroll overalt? Last ned Vektklubb-appen i App Store eller i Google Play

Les også:

Espen gikk ned 83 kilo - nå sykler han Nordkapp-Oslo

Mari endret familiens livsstil og gikk ned 18 kilo

Aina vil være en sunn og sprek mamma for barna

Ekteparet Anita og Stian gikk ned 40 kilo sammen

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her