VELKJENT FORSETT: For at 2015 skal bli et av dine sprekeste år er det lurt å ikke svi av alt kruttet de første ukene.
VELKJENT FORSETT: For at 2015 skal bli et av dine sprekeste år er det lurt å ikke svi av alt kruttet de første ukene. Foto: Kristian Helgesen / VG

Har du nyttårsforsett? Slik lykkes du!

Torhild Ribe
Publisert: 2014-12-23 13:40

Lær av to kvinners erfaringer og få mentaltrenerens beste råd for å lykkes med vektmålet ditt i 2015.

Julen i fjor bestemte Ingeborg Robak seg. I løpet av det nye året skulle XXL bli til størrelse M.

HUN KLARTE DET: Ingeborg Robak (22) pleide å gjemme seg i store klær. Det var før hun slanket vekk 27 kilo.
HUN KLARTE DET: Ingeborg Robak (22) pleide å gjemme seg i store klær. Det var før hun slanket vekk 27 kilo. Foto: Privat

Robak fra Fåberg sa ingenting til verken familie eller venner. Hun meldte seg bare inn i Vektklubb.no og gikk i gang.

Porsjonsstørrelsene var det første som måtte slankes.

– Jeg har alltid vært utrolig glad i mat og spist mye. Nå kunne jeg ikke lenger forsyne meg fire ganger til middag, humrer 22-åringen.

På det meste veide hun 91 kilo.

– Jeg gikk ned én kilo i uken en lang stund, men da vektnedgangen stoppet litt opp innså jeg at jeg måtte slakke på kravene til meg selv. Jeg bestemte meg for å bruke lenger tid på å nå vektmålet. For meg er det viktig å kunne spise meg mett og ikke sulte, forteller Ingeborg.

I løpet av året har hun gått ned hele 27 kilo. Oppskriften på suksess har vært små, men hyppige måltider. Lettprodukter, frukt og grønnsaker har fått hedersplass i kjøleskapet. Godteri spiser hun fortsatt, men i mindre mengder enn før.

En medfødt stahet har hjulpet henne når viljestyrken har blitt testet.

– Når jeg bestemmer meg for noe, så gjør jeg det.

Motivasjon har hun også funnet i det hun kaller for optimistkassen. Klærne som ble stuet bort i en eske fordi de var blitt for små, har nå fått nytt liv.

– Nå har jeg også nådd en ny milepæl, for første gang siden ungdomsskolen har jeg våget å bestille et plagg over internett. I str M, smiler Ingeborg.

I dag er hun fornøyd med kroppen og i det nye året skal hun jobbe med å holde vekten.

– Jeg vil ikke bli for tynn, nå veier jeg 64 kilo og det er helt passe, sier hun.

Ingeborg har aldri satt en fot på et treningssenter og har heller ingen planer om å gjøre det.

– Jeg takler ikke å trene med folk rundt meg, forteller hun.

Trimsykkelen som står på loftet har hun derimot brukt flittig det siste året. Hun innførte tidlig en regel om at hver gang hun ville se TV-serier, ja, så måtte hun sykle samtidig.

– Jeg har blant annet syklet meg gjennom to sesonger av «Grimm», en sesong av «CSI» og «Chicago Fire», forteller Ingeborg lattermildt.

Å være tro mot det hun liker, har vært en nøkkelfaktor for suksess.

– Jeg har hele tiden vært klar på at styrketrening på treningsstudio er helt feil for meg. Da er det viktigere å finne en aktivitet man trives med. For meg har det vært sykkelen på loftet og lange turer i skogen.

Marie lyktes ikke: Gikk for hardt ut

HAR LÆRT: Marie Moen (25) har lært av smellen og nå er hun godt i gang med vektnedgangen igjen.  – Jeg drømmer om å bli nominert til årets Vektklubb-medlem i 2015. Det hadde vært utrolig moro.
HAR LÆRT: Marie Moen (25) har lært av smellen og nå er hun godt i gang med vektnedgangen igjen. – Jeg drømmer om å bli nominert til årets Vektklubb-medlem i 2015. Det hadde vært utrolig moro. Foto: Privat

Før nyttårsaften i fjor bestemte Marie Moen (25) seg for å legge om livsstilen. Målet var å gå ned 5 kilo i måneden, i ett helt år.

– Jeg hadde nok for lite kunnskap om trening. Jeg klarte ikke å finne balansen og overbelastet både kropp og motivasjon, sier Marie Moen fra Sogndal.

Og det begynte så bra i januar. Hun gjorde noen smarte byttegrep i kjøleskapet, spiste litt mindre porsjoner enn hun pleide og hun trente. Trente og trente, opptil åtte ganger i uken.

Et par måneder ut i prosjektet kom eksamensperioden på skolen. Det var ikke lenger mulig å opprettholde det tøffe treningsregime.

– Det ble alt eller ingenting. Jeg ble sliten, orket ikke mer og fikk masse dårlig samvittighet for at jeg ikke hadde fått det til. Da raste alt.

Kiloene som var slanket bort snek seg på igjen. Tilbake satt Marie og følte seg mislykket.

– Moren min så det på meg og sa: «Du stråler ikke lenger, jeg ser at du ikke er fornøyd med deg selv. Nå skal jeg ordne personlig trener til deg, så begynner du på nytt». Jeg ble så glad. Det var den støtten jeg trengte. Nå er jeg i gang igjen og får den veiledninger jeg skal, sier Marie.

De siste månedene har hun gått ned 8 kilo og krympet 11 cm rundt midjen. Hver uke trener hun med sin personlige trener. Han har bedt henne holde litt igjen og heller ta seg lange gåturer når hun kjenner hun har ekstra energi. På den måten blir hun ikke lei av å trene.

Nesten daglig er Marie innom Vektklubb.no for å hente inspirasjon eller diskutere problemstillinger med andre medlemmer i forumet.

– Alle som strever litt med vekten har oppturer og nedturer. Det er godt å snakke med andre som har det som deg, mener Marie.

Hun kan fortsatt ha tunge dager, der hun helst vil ligge på sofaen og kose seg med sjokolade. Da er det godt å ha en kjæreste som motiverer og støtter.

– Jeg forteller kjæresten min om hvordan jeg har det, hva jeg tenker. Han hører på meg og oppmuntrer meg til å være sterk.

Målet for 2015 er å fortsette den gode trenden og gå sakte men sikkert ned i vekt.

Tro på deg selv

Cecilie Ystenes jobber med mental coaching.
Cecilie Ystenes jobber med mental coaching. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Undersøkelser fra England viser at så mange som 78 prosent av alle nyttårsforsetter går i vasken. Likevel synes ikke Cecilie Ystenes, mentaltrener i Mykjemeir Raw, at det er noen grunn til ikke å sette seg mål ved årsskifte.

– Nei, jeg synes nyttårsforsetter har noe positivt ved seg. Du kan bruke det til å skape et moment. Nyttårsforsetter kan bli det du bestemmer deg for at det skal bli; noe flåsete som du alltid gjør og ikke får til, eller starten på en forbedret versjon av deg selv. Det handler om tankesett, sier Ystenes.

Hun forklarer at de som lykkes med å nå målene sine, gjerne har noen fellestrekk.

– De har en tro på at de kan og en følelse av makt. De setter dessuten veldig konkrete og spiselige mål, forteller mentaltreneren.

Mentaltrenerens beste tips


  • Legg en god plan. Ikke bråstart et nytt og bedre liv den 1. januar, varm opp i forkant. Bruk tiden før til å gjøre forberedelser og bestemme deg for hvordan du skal gå frem i det nye året. Gå for eksempel noen flere turer i romjulen, røyk færre sigaretter, kjenn hvordan kroppen responderer. Vær i forkant og tenk gjennom potensielle hindringer.

  • Gå rolig ut. Sett deg gjerne høye mål, men start forsiktig. I starten skal du nesten kjenne deg litt lite ambisiøs. Du skal tenke: Dette klarer jeg fint å få til. Da bygger du mestring og tro på at du kan. Det er en kjempeviktig mental ferdighet å ta med når du skal nå nye mål.

  • Forbered deg på tilbakefall. De vil mest sannsynlig komme. Da må du ha en plan for hvordan du håndterer dem. Tenk på hvordan du vil snakke til deg selv. Hva ville du sagt til en venninne i samme situasjon? Ville du sagt: Nå kan du bare gi opp eller oppmuntret henne til å prøve igjen? Du vet svaret.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sniktitt på Vektklubb.no og bli medlem her.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her