Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-
 

KOSTHOLD VIKTIGERE ENN TRENING: Mange tenker at så fort de begynner å trene så vil kiloene renne av. Lena innså at hun måtte ta tak i kostholdet for å få vekten ned, men treningen har vært viktig for motivasjonen til å holde på de sunne vanene over tid. Foto: Ole Martin Halvorsen

Trening ble til varig slankemotivasjon

Å trene har blitt en daglig vane for Lena nå. Hun gleder seg og nyter å være i bevegelse med en lettere kropp. Det gjør det også lettere å holde den nye, lavere vekten etter en vektnedgang på -51 kilo!

I september 2013 deltok Lena på et tre kilometers løp i Oslo. Vekten viste 126 kilo og det var slettes ingen behagelig ferd frem til målstreken. Den elendinge fysiske formen vekket lysten til å ta grep.

Fakta Lena:

 

Bor: Kristiansand, men fra Oslo
Alder: 31 år
Utdannet: Økonom
Høyde: 174 cm
Før-vekt: 126 kg
Nå-vekt: 75-77 kg
Tiden det tok: 2 år

På instagram: @slank_sterk_sunn

– Jeg ville gjerne klare å løpe hele løypen uten å måtte gå. Jeg tror også at det er mye av grunnen til at jeg meldte meg inn i Vektklubb et par uker etterpå. Jeg ville klare å løpe en mil sammenhengende, men det var veldig tungt med all vekten, forteller hun.

Lena fikk dilla på jogging selv om det var utrolig tungt i starten.

– Første gang jeg prøvde meg på en joggetur uten å gå var jeg sikker på at jeg skulle besvime etter én kilometer, men jeg ga meg ikke, forteller hun.

Vi ble med Lena på en treningsøkt, se bilder lenger ned i saken!

 

FØR: Vekten har aldri vært til hinder for Lena. Hun har alltid hatt selvtillit og vært utadvendt, selv om hun var «hun store». Her fra et 3 km løp i Oslo i 2013, som ble startskuddet for hennes vektreise. Foto: Privat

Viktig for motivasjonen

Det er veldig vanlig å overvurdere kaloriforbruket under trening og undervurdere kaloriinnholdet i mat. Mange, spesielt menn, håper at kiloene bare vil renne av, mens man kan spise som før, bare man begynner å trene.

Lena forsto fort at vekten ikke ville rikke seg før hun tok tak i kostholdet.

– Det skal ikke mer til enn en liten bolle med chips, før alt jeg hadde forbrent på en times trening var spist opp igjen.

Likevel har treningen vært en svært viktig del av livsstilsendringen, fordi det har opprettholdt motivasjonen hun trengte for å holde på de gode matvanene og spise sunt, uke etter uke.

– Jeg kontaktet en personlig trener fordi jeg trengte noen som kunne tvinge meg på trening. Dessuten trengte jeg en som presset meg på styrkebiten, det har jeg aldri klart selv, og jeg ante jo ikke hva jeg skulle gjøre på treningssenter.

Les også: Slik varmer du opp til styrketreningen

 

DILLA PÅ JOGGING: Før hatet hun det. Etter hvert som hun ble lettere og kom i bedre form har joggeturene blitt betydelig mer lysbetont! - Bakkeintervaller er favoritten, sier Lena. Foto: Ole Martin Halvorsen

Mange overvektige har gjennom årenes løp fortalt Vektklubb at de føler seg svært ukomfortable på treningssentre. De føler seg beglodd og annerledes. Andre forteller også at de har slanket seg nettopp for å føle at de passer inn for å kunne trene på et treningssenter.

I stedet for å skygge banen, bestemte Lena seg for å ha rett til å ta like mye plass på et treningssenter som de store muskelgutta.

Skikk og bruk på treningssenter - slik unngår du tabbene

Sitter i hodet

– Treningen er blitt en del av livet mitt og jeg er blitt hektet på følelsen jeg får når jeg klarer å løfte litt tyngre eller løpe mila på litt kortere tid enn forrige gang.

Det er ikke lenger noe hun må tvinge seg igjennom, slik det var i starten. Nå synes hun det er kjempegøy å delta på forskjellige mosjonsløp, og har både KK-mila og Oslo maraton (10 km) på merittlisten, og planer om å delta på flere kommende sommer.

Den nye livsstilen har resultert i en vektnedgang på hele 51 kilo over to år. Les mer om Lenas vektnedgang!

Under et av Lenas tidligere forsøk på å gå ned i vekt hadde hun en samtale med en personlig trener, og noe han sa poppet opp i tankene hennes en natt.
– Vi snakket om hvorfor jeg hadde lagt på meg så mye, og jeg mente det var fordi jeg ikke har viljestyrke, så jeg klarer ikke å begrense meg. Men så spurte han om de forskjellige delene av livet mitt, og da måtte jeg innrømme at når det kom til skole og jobb gjorde jeg det jo bra, så jeg hadde vel viljestyrke likevel.

Lenas treningstips:

 

- Om du sliter med motivasjonen, kontakt en personlig trener

- Unngå å sette deg i sofaen når du kommer hjem, da er det vanskelig å komme seg ut

- Finn en treningsform du liker. Det kan være vanskelig i starten, spesielt hvis man har flere kilo for mye, men etter hvert blir det noe du gleder deg til. Jeg gikk fra å hate å gå en kort strekning til å elske løping, så alt er mulig!

- Sett deg et realistisk treningsmål

Les også: Finn balanse - unngå å bli fanatisk

De siste årene har hun fokusert på å få viljestyrken rettet mot en sunnere livsstil som varer. Lena tror løsningen på slankegåten ligger i å gjøre litt sunnere valg, som å spise en fjerdedel av lasagnen i stedet for halve, eller redusere litt av pasta og ris og erstatte det med mer grønnsaker. Sammen med en aktiv livsstil.

Selv på en tre ukers ferie i Australia klarte hun å opprettholde aktivitetsnivået. Styrketrening med strikk på stranden, mye vandring og sightseeing, padling og joggeturer med styrkeøvelser. Når hun trener på ferie er det også lettere å unngå vektoppgang selv om kostholdsrutinene blir annerledes for en periode.

Les også: Lenas sunne hverdagsmeny

En løpe- og styrkeøkt med Lena

 Vi ble med Lena på en treningstur like utenfor hjemmet hennes i Kristiansand. En favoritt er å løpe bakkeintervaller for å få opp pulsen skikkelig, og så trene styrkeøvelser ved vannkanten.

Gjør hver av styrkeøvelsene 10-12 repetisjoner i 1-3 serier avhengig av tiden du har til rådighet.

Knebøy:

 

Foto: Ole Martin Halvorsen

Øvelsen trener hovedsakelig ben men krever at du aktiverer både rygg- og magemuskler for god utførelse.

Utførelse: Stå i skulderbreddes avstand med føttene. Hold rett rygg gjennom hele bevegelsen. Knær kommer fremover og setet bakover i et likt tempo, når du bøyer ned. Pass på at god holdning opprettholdes til enhver tid, det kan du enkelt gjøre ved å presse brystkassa opp og frem. Reis deg opp igjen.

Push-ups:

 

Foto: Ole Martin Halvorsen

Øvelsen trener bryst, bakside arm og kjernemuskulatur.

Utførelse: Hender og tær i gulvet, evt knærne dersom øvelsene blir for tung. Hendene plasseres under skuldre, men litt bredere, og ha forholdsvis samlede ben. Kroppen holdes strak gjennom hele øvelsene, unngå svai korsrygg ved å trekke navlen inn mot ryggsøylen. Unngå at rumpa stikker opp.
Senk kroppen langsomt ned mot underlaget ved å bøye i armene. Snu bevegelsen før brystet treffer bakken og press opp igjen. Forsøk å se litt skrått fremover, ikke ned langs kroppen din, slik at hodet ikke henger som en dupp.

Utfall:

 

Foto: Ole Martin Halvorsen

Øvelsen trener hovedsakelig ben men krever at du aktiverer både rygg- og magemuskler for god utførelse.

Utførelse: Ta ett langt skritt frem med den ene benet, og bøy kne og hofte for å komme ned i utfallet. Bakre kne skal nesten berøre bakken. Knær og tær skal peke i samme retning og ryggen skal holdes rett. Overkroppen er hele tiden oppreist, unngå å «falle frem over det fremre kneet». Løft brystkassen opp og frem.
Skyv eksplosivt tilbake ved å presse fotsålen ned i underlaget, og kom tilbake til oppreist stilling. Gjenta med andre benet.

Dips:

 

Foto: Ole Martin Halvorsen

Øvelsen trener overkropp og da først og fremst skuldre, bakside armer og fremside skuldre. Men øvelsen krever også stabilisering av mage og rygg.

Utførelse: Start øvelsen med strake armer litt bredere enn skulderbredde. Kroppen er svakt fremoverlent. Senk kroppen ved å bøye i albueleddet, kom ned til punktet hvor overarm og underarm møter hverandre og deretter skyv opp igjen.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Les også:

De 5 beste styrkeøvelsene med maks utbytte

...og disse 5 ubrukelig øvelsene bør du droppe!

Slik finner du energi til å trene selv om du er sliten og trøtt

Derfor kan #fitspiration ha motsatt effekt

Slik tar du kontroll over kveldskaloriene