FETET SEG OPP: Frem til tidlig i 20-årene pleide treningsekspert Yngvar Andersen å overspise og dermed gå kraftig opp i vekt i juledagene. I år planlegger han intervalløkter i akebakken.

Slik holder ekspertene vekten: KOM JULEKILOENE I FORKJØPET!

Publisert: 2012-12-24 09:51

 Det er mulig å nyte julematen uten å gå opp i vekt. Her er ekspertenes beste tips.</p><p>

– For barn handler julen om mye mer enn mat. De gleder seg til mye annet i juledagene. Vi voksne kan lære av barna, og ikke bare la fokuset ligge på mat, godteri og brus i juledagene, sier Samira Lekhal.

Hun er seksjonsoverlege ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør Øst.

Jeanette Roede ønsker ikke å fjerne julekosen, men tror det er lurt å flytte fokuset fra mat til sosial samvær.

– Spill, lek, og gjør ting sammen. Da blir fokuset på mat litt mindre. Det er det å være sammen med familien, ikke alt du putter i munnen, som er selve julekosen, sier Roede.

Treningsekspert Yngvar Andersen

Gjør aking til trening

– Julekos for meg er rett og slett lange måltider sammen med familien, mye lenger enn ellers. En julefrokost må minst vare to timer, sier Yngvar Andersen.

I år planlegger å bruke aketurene med barna som intervalløkter.

– Vi har en god bakke rett utenfor huset. Ti turer opp og ned kvalifiserer til en intervalløkt. Det kan jeg love, sier Andersen.

Ynvgars råd:

 • Forbered deg på at det vil være mye fokus på mat og drikke i jula. Smak, nyt og stopp før du er helt sprengt. Å ligge kvalm på sofaen er aldri godt.
 • Selv om jula er travel for mange, så har du mer tid enn ellers. Vær litt leken. Du behøver ikke ha på treningsklær, men når du er ute med barna kan du gjøre småting som å hoppe i trapper eller ta dips på en benk.
 • For deg som trener jevnlig og har faste regimer er det gunstig både for hodet og kropp at du henter deg skikkelig inn i jula. Tren alternativt. Du får både inspirasjon og skikkelig restitusjon.

Fedmelege Samira Lekhal

Glemmer ikke grønnsaker

Samira holder på sine gode matvaner, også i juledagene.

– Hjemme hos oss er alle vant til at frukt og grønnsaker er en del av kostholdet, også i julen. Man kommer langt med å lytte etter når kroppen er mett, og da får man også større glede av hvert måltid, sier Samira.

For å vekke appetitten bruker hun tid på å være i aktivitet, sammen med barna.

– I julen er det kanskje ikke så lett å få til de vante treningsøktene, men jeg liker å leke ute sammen med barna i dagslys og gjøre ting man ikke gjør i løpet av en vanlig uke. Vi lar også bilen stå i garasjen og går til og fra de besøkene vi kan.

Samiras råd:

 • Spis ordentlig mat før du spiser dessert og kaker. Både barn og voksne kjenner seg mer kvikke og opplagte når de har spist sunt.
 • La julen vare i juledagene, ikke lenger. Kjøp inn det du trenger til disse dagene og unngå å feire jul ved middagsbordet frem til midten av januar.
 • Bruk julen til å kjenne etter hvordan du ønsker at din hverdag skal bli fremover. Når du har fri har du økt overskudd til å tenke etter og lage en plan for hvordan du vil leve sunt i det nye året.

Kommunikasjonsdirektør Jeanette Roede

Venter med julematen

– Jeg har med vilje spart det aller meste av julematen til julen. Mest fordi maten da smaker best og jeg unngår å bli lei, men også for å være litt bevisst på inntaket, sier Jeanette Roede.

Hun skal kose seg med både ribbe, svinestek, medisterkaker, surkål og rødvin i løpet av juledagene. Selv om hun ikke teller kalorier i juledagene, foretrekker hun å føre et lite matregnskap bakerst i hodet.

– Jeg tror jeg alltid er litt bevisst, men på julaften og 1.juledag, da tenker jeg ikke, da bare gjør jeg. Samtidig er jeg heldig, for jeg synes ikke det er godt med altfor mye fet mat.

Jeanettes råd:

 • La jul være jul og ikke la julen vare helt til påske. Lag en liten plan i forkant, slik du ikke blir overrumplet. Gi deg selv «frikort» på julaften og 1. juledag, og prøv deretter å få inn mer hverdagsrytme.
 • Det er mye du kan gjøre for å gjøre julematen litt sunnere. Forsyn deg godt av tilbehøret som stort sett er sunt, og bytt noe av ribben eller pinnekjøttet med litt rent kjøtt. Da sparer du mange kalorier.
 • Pass på å ha et vannglass ved siden av øl, akevitt eller rødvinen. Flytende kalorier glemmer man ofte, men drikk godt med vann, da får du gjerne i deg litt mindre.

(husk bilde)

Treningsekspert Trine Hattestad

Unngår småspising

– Det å være samlet og å ha tid til hverandre, det er det som er viktigste med julen for meg, sier Trine Hattestad. Hun styrer unna de ekstra store porsjonene.

– Jeg opprettholder mye av hverdagsrytmen i julen. Jeg har timer på treningssenteret og gjør mye av det jeg vanligvis gjør. Jeg liker å være aktiv selv om det er jul, da har jeg det best.

Hun unngår småspising mellom hovedmåltidene.

– Å kose seg til de store måltidene er helt greit, det er alt i mellom som gir ekstra kilo, tror jeg.

Trines råd:

 • Ikke stress over at du ikke får gjort de vanlige treningsøktene dine. Så lenge du gjør noe, er det bra. Julen varer bare en uke. Prøv skiene hvis det er snø, lek med barna, gå tur. Alt teller.
 • Ikke la julekaker og julegodteri stå fremme hele tiden. Ta det frem når dere skal spise det, og la ellers frukt og nøtter stå fremme.
 • Spis alt, men stopp når du er mett.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

 • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her