Andreas Lycke er vanecoach og ny ekspert i Vektklubb.

Tre strategier som hindrer at det sklir helt ut i ferien

Publisert: 2023-07-07 19:34

Hvordan stå imot altfor mange softis, snacks og glass med vin i sommer? Vanecoach Andreas Lycke har tre konkrete grep som kan hjelpe deg.

Det er ikke lett å spise sunt og passe mengder i ferien. Større måltider, enten det er lange frokoster på hytta eller ekstra gode middager, betyr flere kalorier enn i hverdagen.

Hvis du bor på hotell, møter du frokostbuffeter der alt ligger til rette for å spise mye. Og er du på restaurant, betyr det mer kaloririke middager enn på kjøkkenet hjemme.

Når det er ferie ønsker vi å kose oss litt ekstra, og for mange innebærer det is på stranden, mer snacks eller noe godt i glasset. Slikt kan også være en del av hyggen sammen med andre og det er ikke lett å være den som takker nei når barna spiser is eller ektefellen åpner vinflasken.

En dag eller to med mye mat og drikke er ikke noe problem. Men blir det mange dager, kan det vises på vekten i august – og du må ta den tunge jobben med å bli kvitt «feriekiloene» om du ikke er komfortabel med vektoppgangen. Heldigvis er det fullt mulig å unngå dem. Du kan kose deg i ferien, uten at det sklir for mye ut.

Her får du tre strategier:

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

1. Lag retningslinjer for feriekosen

Tenk over hva du kan få lyst til å kose deg med i ferien. Hva kan du komme til å spise eller drikke for mye av? Er det store og kaloririke måltider? Vin, snacks og is? Eller begge deler?

Lag så tre lister.

På den ene skriver du hva det er viktig å unne deg for å ha en god ferie.

På den andre skriver du hva du er villig til å velge bort, for å unngå at det blir for mye. Kanskje velger du å spise en lett frokost, fordi du vil unne deg en større middag. Eller du finner ut at noe godt å drikke om kvelden er viktigere enn isen på stranden.

Kanskje har du tid til å lage deg skikkelig gode frokoster i ferien?

Det handler om å prioritere det som gir deg størst glede, og velge bort det som ikke er så viktig. Ved å lage retningslinjer på forhånd, blir det lettere å ta gode valg underveis.

På den tredje listen skriver du andre ting som gir deg en god ferie. Det kan for eksempel være aktiviteter du liker, som gir deg glede og energi. Det kan være turer, naturopplevelser, lesing, trening eller hyggelig samvær med familie og venner.

Ved å finne andre former for «feriekos» kan det du spiser og drikker få en litt mindre sentral rolle. Å kose seg må jo ikke innebære å putte noe i munnen.

2. Øv på å nyte moderate mengder

Det er ikke bare hva du spiser som er viktig. Mengden har også betydning.

Hvis du nøyer deg med to vinglass, en liten is, en skål med snacks eller fire pizzastykker, er det plass til slike ting i kaloribudsjettet. Husk også at du ikke må spise opp alt du får servert. Du kan la noe ligge igjen hvis du er mett før tallerkenen er tom.

Ha sjokolade, snacks og smågodt i mindre skåler eller glass, så har du bedre kontroll på mengdene.

Ferien, med større ro rundt måltidene enn i en hektisk hverdag, er en god anledning til å trene på oppmerksom spising (mindful eating).

Øv på å virkelig nyte det du spiser og drikker. Bruk sansene. Ta deg tid til å kjenne etter hvordan det egentlig smaker.

Når du er oppmerksom, kan du få større glede av hver bit og slurk, slik at du blir fornøyd av moderat mengde. Det blir også lettere å oppdage når du er behagelig mett.

3. Forvent at det glipper og vend tilbake til sunne ferievaner

Alle spiser for mye innimellom. Særlig i en ferie, når vi møter mange fristelser og hodet er i feriemodus. En dårlig dag eller to betyr IKKE at hele ferien er ødelagt. Du trenger ikke vente til hverdagen med å hente deg inn.

Når du har spist for mye, tar du en fot i bakken og minner deg selv på hvorfor det er viktig å fortsette med de sunne ferievanene.

Lag en plan for hva du ønsker å spise denne dagen – da setter du deg selv i førersetet. Minn deg selv på hvor fornøyd du blir når du klarer å følge planen akkurat i dag.

Se for deg den gode følelsen i august når du ser tilbake på en sommer der du koste deg og hadde det bra, samtidig som du fortsatte med sunne vaner i ferieversjon. Da er du et langt skritt nærmere å bli en av dem som får varige resultater.

Tross alt er det mange feriedager i løpet av et år. Attpåtil er strategiene du kan trene på i ferien – kose deg passe mye, spise sakte og med oppmerksomhet og hente deg kjapt inn etter dårlige dager – noe du har nytte av året rundt.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her