MISTET VOMMEN: Christer Nygård satte seg raskt et mål om å komme seg under den anbefalte midjemålsgrensen og nådde matchvekten på 75 kilo etter et år. Før veide han 112 kilo.
MISTET VOMMEN: Christer Nygård satte seg raskt et mål om å komme seg under den anbefalte midjemålsgrensen og nådde matchvekten på 75 kilo etter et år. Før veide han 112 kilo. Foto: Privat

Menn mer utsatt enn kvinner: Bli kvitt den farlige kulemagen!

Maria Tveiten Helgeby
Publisert: 2014-09-26 16:39

Bare noen centimeter ekstra rundt magen kan utgjøre en stor helserisiko. Christer Nygård (26) slanket bort magen med enkle grep i hverdagen.

– Jeg trodde ikke det gjorde noe at jeg hadde kulemage siden jeg var så ung, og det var rett og slett ekkelt å forstå at jeg kunne få diabetes hvis jeg ikke tok grep, sier Nygård til VG.

Det har vært en fordobling av fedme blant norske menn de siste 15 årene, skrev VG tidligere i år. I dag har 21 prosent av den mannlige befolkningen mellom 30 og 69 år fedme, og mange av dem har kulemage.

FØR: Christer Nygård veide 112 kilo på det meste, og orket til slutt ikke være med på fysisk aktivitet.
FØR: Christer Nygård veide 112 kilo på det meste, og orket til slutt ikke være med på fysisk aktivitet. Foto: Privat

Stavanger-mannen var en av dem. Han har vært overvektig siden tenårene, som følge av usunne matvaner og lite mosjon.

– Før spiste jeg sjeldent og mye. Jeg spiste nesten ikke grønnsaker og frukt, og hadde mye fett pålegg som majones og salami på brødskiven, sier Nygård.

Økt risiko

En blindtarmsbetennelse i 2012 førte til en kulemage og at vekten til slutt bikket 112 kilo. Dietten besto av frossenpizza og godteri, kombinert med mye stillesitting.

– Til slutt føltes det nesten som om jeg ikke kunne bevege meg, forteller Nygård, som da satte seg et mål om å komme under den anbefalte midjemålsgrensen.

– Kulemage, eller bukfedme, kan gi økt risiko for hjerte- og karsykdommer som hjerneslag og hjerteinfarkt. Man er også mer utsatt for diabetes hvis midjemålet er over en viss grense, sier overlege og fedmeforsker Jøran Hjelmesæth.

Kulemagen kommer når lite bevegelse og dårlig kosthold fører til at fettet samler seg rundt tarmene og i buken. Dette fettet er mer hissig og aggressivt enn andre typer fett, og angriper innsiden av blodårene i form av åreforkalkninger og tette blodårer.

MAGEN BORTE: - Fokuser på sunn hverdagsmat, råder Christer Nygård (25) fra Stavanger som har slanket vekk magen på ett år.
MAGEN BORTE: - Fokuser på sunn hverdagsmat, råder Christer Nygård (25) fra Stavanger som har slanket vekk magen på ett år.

Menn er biologisk mer utsatt enn kvinner fordi de kvinnelige kjønnshormonene beskytter mot kulemagen.

I tillegg har kvinner et litt høyere aktivitetsnivå enn menn, ifølge Helsedirektoratet.

Sunnere matvarer

Christer Nygård, som snart skulle bli pappa for første gang, syntes det var skummelt å lese om helserisikoene.

– Jeg ville ikke bli en av de foreldrene som ikke orker å leke med barna sine på lekeplassen fordi de er for store, forteller Christer.

Han jobbet seg ned i vekt på litt over et år ved å følge kosthold- og treningsrådene på VGs Vektklubb.

Klinisk ernæringsfysiolog og Vektklubb-ekspert Marianne Hauge Wennersberg oppfordrer de som sliter med kulemage til å se på kostholdet.

– Hvis man har fått kulemage har man et kaloriinntak som er for høyt i forhold til det man forbrenner. Da er det viktig å kombinere trening med det å spise mindre og velge sunnere matvarer, forteller Wennersberg.

Ernæringsfysiologen: SMALERE MIDJE? DETTE BØR DU SHOPPE OG DROPPE

BEVEG DEG: – 30 minutters bevegelse minst fem ganger i uken, og styrketrening med cirka åtte øvelser for de store muskelgruppene gjør stor forskjell for kulemagene, sier treningsekspert Christine Thune.
BEVEG DEG: – 30 minutters bevegelse minst fem ganger i uken, og styrketrening med cirka åtte øvelser for de store muskelgruppene gjør stor forskjell for kulemagene, sier treningsekspert Christine Thune.

Enkle grep kan gjøre stor forskjell

– Hvis du har pleid å drikke halvannen liter Cola om dagen, og bare kutter ut dette, så vil det skje en markant og rask vektnedgang bare av det, forteller ernæringsfysiologen.

Mange trår til med strenge situpsrutiner i håp om å få vekk kulemager. Glem det, sier eksperten.

– Du kan ikke bestemme hvor kroppen skal ta fettet fra når du prøver å

gå ned i vekt, sier Christine Thune,

treningsekspert og fagsjef i helse- og treningskjeden Stamina.

Det er derfor viktig å trene både kondisjon og styrke av alle de store muskelgruppene.

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Matchvekt

– Mens kondisjonstrening forbrenner mer under selve treningsøkten, vil styrketrening av store muskelgrupper som mage, rygg, armer og ben føre til at man forbrenner mer kalorier døgnet rundt, tipser Thune.

Treningseksperten anbefaler å tenke langsiktig, og advarer mot å ha for store ambisjoner på for kort tid. Da kan du fort gå på en smell og miste motivasjonen. Begynn i det små.

– Bare det å skifte stilling på kontorstolen og reise seg opp innimellom, droppe heisen og ta trappen, eller bare å le litt ekstra kan i sum føre til at du forbrenner 150–200 ekstra kalorier daglig. Det kan fort bli seks til ti kilo i året. Og magefettet er det fettet som er enklest å bli kvitt, sier Thune.

I dag er Christer Nygårds kulemage borte. Han holder matchvekten på 75 kilo ved like, ved å spise sunt og jogge lett på grusveier.

– Nå er jeg ikke lenger den som ikke kan være med på ting fordi jeg ikke orker, sier Nygård fornøyd.

Christers suksesstips


  1. Få de gode vanene inn i hverdagen. Selv om du er flink i helgene og dropper snopet, kommer hverdagen og tar deg igjen hvis du ikke er konsekvent.

  2. Trening er viktig, men begynn forsiktig så du ikke mister motivasjonen. Når du er stor og tung tåler heller ikke kroppen så mye belastning.

  3. Finn ut hva som faktisk er sunt og usunt. Dropp bearnéssaus og ris til fordel for rent og magert kjøtt som kylling og svinefilet, eller en mettende og sunn grønnsakssuppe.

  4. Dropp fetende drikke som brus, koffeindrikk og alkohol. Et glass øl kan fort utgjøre like mange kalorier som en halv middag.

Les mer om Christers vektnedgang

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sniktitt på Vektklubb.no og bli medlem her.

Les også:

Magevennlige matvalg for en smalere midje

Fullkornsgrøt er fast food som kroppen elsker

Lavkarbo eller lavfett - hvilken diett funker best?

5 styrkeøvelser du bør slutte med

Deler seg ned i vekt på sosiale medier

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her