Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-
Rugbrød inneholder sunne, langsomme karbohydrater. Men pass på tykkelsen på skivene! Den tykke skiven veier 124 gram og gir ca 274 kcal. Den tynne skiven veier 74 gram og 164 kcal. Foto: Philip Larsen-Lund

Noe å ruge på

Rugbrød har både fukt og utholdenhet - en skikkelig grovis med andre ord.

Vi er en brødspisende nasjon. Hele 76 % av befolkningen spiser brødmat til frokost (kilde: undersøkelse om brødvaner fra 2011). Rug er en kornsort som ble benyttet mye i middelalderen, og i dag forbindes rug kanskje aller mest med danske eller tyske rugbrød.

Rug er svært fiberrikt og det binder vann som gir en fyldig smak til brød. De blir mer saftig og har lengre holdbarhet selv om brødene er tunge og kompakte.

En skive rugbrød veier derfor mer enn en vanlig skive grovt brød bakt på hvete og andre kornsorter. De tynne og ferdig oppskårede skivene av butikkjøpt rugbrød veier opp mot 60-70 gram og gir mellom 110 - 150 kcal per skive.

I Vektklubbs oppskriftsdatabase har vi lagt inn disse rugbrødoppskriftene:

Hvor kommer energien fra?
 
Rug har mye av det samme næringsinnholdet som hvete, der 80 prosent av energien kommer fra karbohydrater, cirka 12 prosent fra protein og så lite som to prosent fra fett.

Innholdet av fiber er 2-3 prosent.

Rugbrødoppskrifter

Pålegg som går godt til rugbrød:

  • Egg, tomat og basilikum
  • Leverostei og sylteagurk eller syltede rødbeter
  • Makrell i tomat og agurk
  • Cottage cheese, avokado, pepper og noen sitrondråper
  • Velmodnet gulost og appelsinmarmelade
  • Kokt skinke eller kaklunpålegg med grov sennep
Supersunt! Her har vi smurt makrell i tomat på den tynne rugbrødskiven. Det gir cirka 265 kcal. Foto: Philip Larsen-Lund

Fingermat, tapas eller forrett

Hva med å prøve Rugbrødchips med tapenade eller Grove rug-pannekaker med røkelaks og kremost? Perfekt å servere i selskap med mange gjester.

Fristende fingermat med en sunnere vri. Rugbrødchips og pannekakerull med fyll gir cirka 80 kcal hver per stykk. Foto: Brodogkorn.no - Opplysningskontoret for brød og korn

Rug med knekk

Varierende mengder rugmel er ofte å finne i grovbrød. Men har du også tenkt over at mange kjente og populære knekkebrød laget av grovt rugmel? Her en noen eksempler:

Rug-knekkebrød:

 Husman
(Wasa)

 

skive
(13 g)

   .  

Sport+
(Wasa)

   .

skive
(15 g)

     .Finn Crisp
Original rug

rund skive
(12,5 g)

 
Energi (kcal)35045   340 55 35045 
Protein9 g1 g   10 g 1,5 g 11 g1,4 g 
Karbohydrat 66 g8,6 g   57 g 9 g 59 g7,4 g 
Fett1,5 g0,2 g    3 g 0,5 g 2,7 g0,3 g

 

Tynne rug-knekkebrød:

 Ryvita Original
rug crisp

per skive
(10 g)

  .

   RugSprø
   (Wasa)

  per skive  .
(10 g)

Finn Crisp
Original rug

  per skive .
(5,5 gram)

Energi (kcal)35035 3503536020
Protein8,5 g0,9 g 10 g1 g11 g0,7 g
Karbohydrat66,9 g6,7 g 64 g6,5 g60 g3,7 g
Fett1,7 g0,2 g 2 g0,2 g2,4 g

0,1 g

 

Knekkebrød er en slankefavoritt. Mange er laget av grovt rugmel. Cottage cheese, eplesyltetøy og kanel smaker nydelig på grovt knekkebrød. Foto: Magnar Kirknes / VG

Kilde: Brodogkorn.no - Opplysningskontoret for brød og korn,

Brødvaner spørreundersøkelse 2011.


Les også: