Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-
 

MORGENKOS: En kaffe latte på helmelk har like mange kalorier som tre ruter melkesjokolade. Foto: Annemor Larsen/VG

Så mange kalorier er det i morgenkaffen

Fem kaffe latter på helmelk kan gi like mange kalorier som nesten en hel stor plate melkesjokolade. 

Mange starter dagen med en kaffekopp fra en kafé eller kaffekjede på vei til jobben. Det er en luksus som kan slanke lommeboken og øke kaloriinntaket, om man ikke er bevisst. 

Om du likevel ønsker å redusere på kaffekjøpingen, så kan en kopp svart kaffe tatt med hjemmefra spare deg for både kalorier og penger. 

Svart kaffe har ingen kalorier, om du tar en halv desiliter skummet melk oppi så gir det 17 kilokalorier og 0,1 gram fett. 

Frappuccinoen: Triksene som sparer deg for fett og kalorier

De fleste kafeer selger svart kaffe, som vil være det mest kalorifattige alternativet. Om du bruker melk i kaffen vil en halv desiliter lettmelk, som de fleste kafeer har, gi 43 kilokalorier.

 

MOCCA: En kaffe mokka på helmelk gir 230 kcal. Foto: Helge Mikalsen/VG

En kaffe latte består av espresso og varmet melk, og kommer i en ganske stor kopp. Dermed er det mye melk i drikken, og da vil typen melk du velger ha effekt på næringsinnholdet. Et glass på 320 gram gir 186 kilokalorier og 11,5 gram fett om den lages på helmelk, om melken byttes med lettmelk 131 kilokalorier og 9 gram fett. Til sammenligning gir tre ruter melkesjokolade 149 kcal og 9,2 gram fett. 

En kaffe latte laget på lettmelk hver ukedag vil da gi til sammen 930 kilokalorier. Til sammenligning gir 170 gram melkesjokolade 935 kilokalorier. 

Cappuccinoen kommer i en mindre kopp, men også her er det forskjell på om du velger lettmelk eller helmelk. 150 gram cappuccino med lettmelk gir 48 kcal og 0,9 gram fett. Byttes lettmelken med helmelk så får du 69 kcal og tre gram fett i en like stor kopp. 

Matspaner av iskaffe: Går nærmest under radaren kalorimessig

En enkel kaffe mokka med helmelk på 320 gram gir 230 kcal og 10,6 gram fett. Bytter du melken med en uten fett vil du få i deg 231 kcal i en kopp på 453 gram. Til sammenligning gir fem ruter med melkesjokolade 248 kcal og 15,3 gram fett. 

Drikker du en liten kopp kaffe mokka med helmelk hver ukedag gir det 1150 kcal. Til sammenligning gir 200 gram melkesjokolade 1100 kcal.