Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-
 

TIL Å NYTES: Sjokolade er fantastisk godt, men ofte stapper vi i oss, uten å kjenne etter hvordan den egentlig smaker. Eller tenke over hvordan den lukter og føles i munnen. Coach Bente Kristensen lærer bort såkalte mindful eating-teknikker som skal føre til større nytelse og mindre overspising.

Slankere med mindful eating

Lær deg å bli «bevisst i gjerningsøyeblikket» slik at du kan nyte smaken av sjokolade – og spise mindre av den.

Mindfulness
 

Mindfulness er teknikker hentet fra buddismen, og handler om å være helt bevisst på hva som skjer inni og rundt en selv i øyeblikket. Teknikkene brukes også for å lindre stress og problemer som høyt blodtrykk og kroniske mage- og tarmproblemer.

Mindful eating betyr å legge merke til matens farger, lukter, konsistens og smaker, og å tygge sakte og kvitte seg med forstyrrelser som TV eller å lese, samt å lære seg å forholde seg til skyld og angst knyttet til mat.

Kilde: Harvard Medical School

Mens frokosten inntas kan du få unna mye annet: Høre på nyhetene, sjekke mail, svare på en tekstmelding og se gjennom nettavisene. Når du er sliten på vei hjem fra jobb, er det lett å hive innpå en pose skumgummi mens du veksler mellom å tenke gjennom arbeidsdagen og planlegge middagen.

Legger du egentlig merke til hva du spiser?

Mindfulness er et begrep for oppmerksomt nærvær. Kort sagt handler det om å være tilstede her og nå, heller enn å tenke bakover og fremover.

Mindful eating er et begrep for hvordan du ved hjelp av oppmerksomt nærvær kan lære deg å forholde deg til mat på en sunnere måte.

Begrepene mindfulness og mindful eating er blitt svært populære i selvhjelps-verdenen. Et lite søk på google gir over 6,8 millioner treff på begrepet mindful eating. Det finnes egne sentre i USA der du kan lære deg kunsten, men også det berømte Harvard-universitetet i USA har egne mindful-eating-råd..

Lærer å være tilstede

Også her hjemme er mindfullness og mindful eating blitt populære begreper. Det finnes flere coacher og terapeuter som tilbyr ulike former for kurs. En av dem er Bente Kristensen, coach og kursholder i blant annet mindfullness.

– Mindfulness hjelper oss å bli mer bevisst på hva vi putter i oss, hvordan vi gjør det og hvorfor vi gjør det. Noen trøstespiser, andre fordi de er stresset eller lei seg. Ved hjelp av mindfullness kan du finne ut hvorfor du spiser, og hva kroppen din egentlig har godt av, sier Kristensen.

Selv bruker hun teknikkene for å holde seg unna sin store nemesis: Melkesjokoladen.

– Jeg kunne sikkert spist hele denne platen med sjokolade. Jeg elsker melkesjokolade, sier hun, og griper tak i en stor plate sjokolade.

Men stopp en hal: Heller enn å stappe i deg en hel plate melkesjokolade, skal du begynne med én rute. Og den skal du bruke tid på.

 

KREVENDE: Å behandle maten som noe som skal granskes og nytes svært sakte, kan oppleves tidkrevende, snålt, og blir av mange ansett som en "motegreie". Andre peker på at å lukte, ta på, smake og vurdere maten er en natulig måte å spise på, og noe alle småbarn gjør. Blogger på Huffington Post, legen Michelle May, har samlet noen av de mest brukte innvendingene mot mindful eating her. PS: May driver selv et mindful-eating-program. Foto: Erlend Aas, NTB Scanpix

– Begynn med å lukte på den. Hva lukter sjokoladen? Kjenn på den deilige lukten av kakao, sier Kristensen.

To ruter hver kveld

Så skal du kjenne på den. Har den begynt å smelte litt mellom fingrene dine? Da kan du legge den på tunga. Kjenn hvordan alle aromaene begynner å spre seg i munnen din og hvordan sjokoladen smelter på tungen. Når biten er helt borte, kan du spørre deg selv: Trenger jeg veldig mye mer nå?

– Spør deg selv hva du vil oppnå med denne sjokoladen som du har for vane å sluke hel. Er det for å få litt godsmak og nytelse? Hvor mye trenger du egentlig for å oppnå det? spør Kristensen.

Etter at en hel sjokoladeplate eller godteripose er fortært, kan det være lett å føle dårlig samvittighet. Mindfull spising skal hjelpe deg å unngå dette.

– Ta tre biter og nyt dem med god samvittighet. Bruk lang tid på å smake. Selv spiser jeg to ruter mørk sjokolade hver kveld, men jeg bruker så lang tid på dem at jeg ikke trenger noe mer enn det, sier Kristensen.

Bruk tid ved bordet

Også til middag spiser mange av oss mer enn vi trenger.

Om du vil prøve...
 

Harvard Medical School har samlet seks enkle nybegynner-tips til dem som vil prøve mindful eating.

• Sett alarmklokken på tyve minutter, og bruk denne tiden på å spise et måltid av normal størrelse.

• Prøv å holde gaffelen med motsatt hånd av hva du vanligvis ville gjort.

• Bruk spisepinner, hvis du ikke er vant til det.

• Spis i stillhet i fem minutter. Tenk over hva som krevdes for å produsere maten. Tenk på alt fra solstrålene, bonden, butikkmedarbeideren og kokken.

• Ta små biter og tygg godt.

• Før du åpner kjøleskapet, pust, og spør deg selv: «Er jeg egentlig sulten?» Gjør noe annet, som å lese eller å gå en kort tur.

– Før du begynner å spise, bruk et minutt på å puste og lande litt. Vær til stede, og bruk tid: Hvordan ser maten ut? Se på sammensetningen av fargene. Spis rolig. Legg merke til de ulike smakene. Legg ned kniven og gaffelen på bordet mellom hver munnfull.

– Ofte bare sluker vi maten og legger ikke merke til noen ting. Vi kjenner heller ikke etter om vi egentlig er sultne, forklarer Kristensen.

Slå av TV og radio, legg fra deg mobilen og legg bort datamaskinen. Ha fokus på det du holder på med og unngå multitasking. Ha ro rundt matbordet.

Her, som med alt annet, vil øvelse gjøre mester. Ikke forvent full klaff ved første forsøk.

– Du må terpe. Teknikkene høres enkle ut, men kan være utfordrende i hverdagen, sier Kristensen.

- Ikke nok å bli bevisst

Seksjonsoverlege Samira Lekhal ved Senter for Sykelig Overvekt i Helse Sør-Øst har ikke noen tro på at mindful eating alene er nok for å gå ned i vekt.

Men bevisstgjøring rundt egne matvaner er elementært for å klare å gå ned i vekt, sier hun.

– Er du ikke bevisst hva du spiser, vil det kunne føre til mye småspising, at vi spiser mindre regelmessig, og inntak av feil mat. Men for å få et vekttap må bevisstgjøringen føre til en endring av spisevaner, og til at man spiser mindre kaloritett mat, understreker hun.

Det aller viktigste for å holde en stabil vekt, er å komme frem til et hverdagskosthold som kroppen din håndterer, sier hun.

Lærte å nyte maten

Flere studier viser at mindfull spising kan bidra til vektnedgang. Psykologer ved Indiana State University og Duke University i USA, gjorde en studie hvor de testet hvilken effekt mindfulness-teknikker kan ha for mennesker som sliter med overspising.

I studien sammenlignet de bruken av disse teknikkene med standard psykologiske behandlingsteknikker. Begge metodene hjalp mot overspising, men gruppen som forsøkte mindfulness, nøt maten i større grad. I tillegg kjempet denne gruppen mindre med følelsen av å måtte kontrollere spisingen sin, ifølge studien.

Det er publisert en rekke studier i vitenskapelige tidsskrifter om effekten av mindful eating. Se en oversikt over studiene på PubMed (US National Library of Medicine) her.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sniktitt på Vektklubb.no og bli medlem her.

Les også:
Bedre helse på 20 sekunder

Hvor god kondis har du?

Lær deg å like løping