Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-
FRISTENDE: Det er mye godt å ta for seg av på julebordet. Men det er også mulig å komme seg gjennom hele sesongen med god samvittighet. Foto: Magnar Kirknes.

Slik holder du vekten gjennom julebordsesongen

Lurer du på hvordan du skal klare å holde vekten når det stadig oftere fristes med juletallerkener, sjokoladekalendere, gløgg og snacks? Her er tipsene du ikke vil gå glipp av!

Vi har lagt bak oss november og julebordsesongen er allerede i gang for mange. Det er fort gjort å la seg rive med når julemarsipanen endelig dukker opp i butikkhyllene, men dersom målet er å holde vekten julen gjennom er også måtehold et greit begrep å bli kjent med.

Vi kan like gjerne innrømme det: Årets første bit med juleribbe, godt akkompagnert av kokte poteter, sjysaus og surkål, smaker rimelig godt.

Det er lett å gå av hengslene og forsyne seg både to og tre ganger, men når festsesongen gjerne varer fra november til januar, er det ikke alltid like heldig med hyppige utskeielser. I alle fall ikke dersom målet er å beholde vekten eller samme hull i beltespennen.

En livsstilsendring inkluderer også jul og nyttår. Det å holde seg unna alt av festligheter og godsaker er sjelden en strategi som er realistisk å gjennomføre. Klarer du derimot å finne gode løsninger som fungerer år etter år, så er suksessen plutselig innenfor rekkevidde.

Her er fem gode tips for en vektvennlig julebordsesong:

DAGBOK: Det kan være en god idé å føre opp kaloriene du spiser i en dagbok, så har du full oversikt. Foto: Krister Sørbø.

1. Knip inn i dagene før julebordet

For å gå opp i vekt må man å ligge i et kalorioverskudd, noe som fort kan inntreffe dersom du spiser «som normalt» mandag til fredag og så en del ekstra på jobbfesten i helgen.

For å finne en bedre balanse kan det være en idé å innta litt mindre energi dagene inn mot julebordet. Det er tross alt kaloriinntaket over tid som er avgjørende, ikke hva du spiser den enkelte dagen.
Tips:

Teller du kalorier? Kutt ned 150-200 kcal daglig i fem dager før julebordet, så har du opp mot 1000 kcal ekstra å gå på når julebordet kommer. Dette gir deg ikke rom til 14 desserter og 10 drinker, men du kan helt fint kose deg gjennom kvelden uten å bekymre deg for at du «ødelegger alt».
Teller du ikke kalorier? Vær enda mer sparsom med brus, søtsaker, snacks, søte bakevarer, junk food og annen «usunn» mat vi alle vet vi bør spise lite av. Om du allerede spiser relativt sunt kan du redusere litt på saus og dressinger i uken før julebordet.

2. Spis et mellommåltid før festen

Å komme til dekket bord på tom mage fører sjelden til måtehold, men at vi har lett for å spise altfor fort og litt for mye.

For å unngå overspising av den kaloririke julematen er det lurt å spise et lite mellommåltid før du går på festen. Spis gjerne noe som er rikt på proteiner og fiber, dette vil gi bedre metthetsfølelse.
Forslag til gode mellommåltid cirka to timer før festen:

- 1-2 grove brødskiver med ost, skinke, tomat, agurk og paprika. Drikk gjerne et glass skummet melk ved siden av.

- En skål med litt yoghurt blandet med cottage cheese, litt müsli eller granola, sammen med bær eller frukt.

- En banan og 10 mandler om du er på farten.

- 1-2 knekkebrød med tomat og ost.

SNACK: Fyll på med litt bringebær cottage cheese, yoghurt og muesli før du går på julebord. Foto: David Engmo/VG.

3. Pass på hva du drikker

Drikke metter dårligere enn mat, og det er fort gjort å drikke mer kalorier enn man tror. Særlig kaffedrikker med mye melk, sirup og krem bør ikke være daglig kost. Gå heller for svart kaffe, med en liten skvett melk om du ønsker, det er nesten kalorifritt.

Kalorier i alkohol:

 

Akevitt (4cl): 94 kcal
Et glass tørr hvitvin :101 kcal
En Gin Tonic: 120 kcal
0,5L øl: 200 kcal
0,5L cider: 230 kcal
Long Island Ice Tea: 780 kcal

Se mer her!

På selve festen er det flere grunner til å være måteholden med alkoholen, og selv om kaloriinnholdet ikke nødvendigvis er den viktigste årsaken, er det likevel verdt å merke seg. Alkohol er faktisk et energigivende næringsstoff (akkurat som karbohydrater, fett og protein), og jo høyere alkoholprosent, desto mer kalorier.

Sprit og drinker er blant verstingene. Går du for et par Long Island Ice-teas i løpet av kvelden har du plutselig fått i deg like mange kalorier som du i utgangspunktet trenger i løpet av en hel dag, og gjentar du dette flere ganger i løpet av desember er det ikke vanskelig å forstå hvorfor kjolen strammer litt ekstra på nyttårsaften.

Tørr vin og Gin & Tonic inneholder mindre kalorier enn mye annen alkoholholdig drikke. Du bør alltid drikke et glass vann mellom hver alkoholenhet, og sørg for å ha vann som tørsteslukker til maten.

STÅ OVER: Uansett hvor firstende det er med en kebab på vei hjem, er dte lurt å la det være. Foto: Mattis Sandblad.

4. Ikke gå i nattmatfella

Etter en lang fest med mye moro, kan plutselig junk food fremstå som en strålende idé. Alkohol reduserer som kjent dømmekraften, så når lysten på kebab eller hamburger dukker opp, kan det være ekstra vanskelig å stå imot.

Husk at det kommer en dag i morgen. En dag hvor du helst vil våkne med friskt mot og klappe deg selv på skulderen for vel gjennomført. Dersom du vet at sulten kommer til å melde seg på vei hjem er det lurt å ha noe lettvint liggende i veska.

Om du absolutt må spise junk food, velg de minste størrelsene. Ofte er det jo smaken man er ute etter, og hvis du klarer deg på en mindre mengde er det en liten seier i seg selv.

Tips: Ha din energibar i veska, som en liten «treat» på vei hjem. En flaske med sukkerfri brus eller farris smaker godt og vil i tillegg hjelpe til med å hydrere kroppen slik at du raskere er klar for en ny dag. Farris inneholder i tillegg en del salter, som gjør at væsken lettere tas opp i kroppen.

5. Dagen derpå

Det er alltid lurt å ha en plan for dagen derpå, spesielt om tyveårene for lengst er forbi, og man ikke akkurat våkner uberørt av en fuktig kveld.

Uten sunn og god mat i hus vil søndagsåpne butikker, kiosker og den lokale bensinstasjonen automatisk utgjøre en trussel mot din plan om å gjenopprette «skaden» fra i går.

Tips: Om du tidligere i uken handler inn slik at du kan unne deg en bedre frokost, får du en bedre start. Egg, bacon, stekte tomater og grovbrød er mye sunnere enn burger eller pizza. Legg inn faste måltider, slik at sulten og søtsuget ikke kommer krypende sammen med ettermiddagsmørket.

Ha en flaske sukkerfri brus i kjøleskapet, noe oppkuttet frukt og grønnsaksstaver, så skal du se at du lettere kommer deg gjennom en tung søndag.

Start gjerne dagen derpå med en lett spasertur (men styr unna alle utsalgssteder). Selv om du ikke bør trene er det godt å få frisk luft og bruke kroppen litt.