Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-
fiskekaker-web
 

Slik lager du fiskekakene selv

Varme, sprøstekte fiskekaker fylt med nytrukket fisk og deilige urter. Sunt, magert og veldig godt!

IMG_7553
 

Liker du å dra på fisketur, har du et godt utgangspunkt for et godt måltid med fiskekaker.

Vel og merke om du får fisk. Selv har jeg ikke tall på de fisketurene jeg har vært på uten å ha fått et eneste napp. Derfor kjøper jeg stort sett fiskefileter om jeg skal lage fiskekaker.

Men; har du vært på fisketur, eller har planer om å ta en tur; bruker du den fisken du får. Hvis ikke, tar du en tur i butikken.

I går opplevde jeg en form for fiskelykke. Jeg fikk jeg denne palegjengen levert på døren. (Pale = liten sei på vestlandet). Sammen med gjengen var det en hyse.

Jeg synes fiskekakene blir best om det er mest hvit fisk i farsen. Derfor kjøpte jeg en torskefilet og blandet i.

I supermarkedet eller hos fiskehandleren finner du ferdig sløyet og filetert fisk, da er halve jobben allerede gjort.

Mal fiskefiletene gjennom en kjøttkvern, eventuelt bruk kniven i foodproscessoren (se fiskemengde i oppskriften under).

Et greit tips for at ikke noe av fisken skal bli værende igjen inne i kvernen; legg en brødskalk i kverna når du er ferdig med filetene. Da vil siste rest av fisk bli dyttet ut av kvernen.

Spar kalorier!
 

Vektklubb anbefaler at du bytter ut H-melken i oppskriften med ekstralett melk, og steker i myk plantemargarin fremfor i smør. Dette gjør fiskekakene magrere og sunnere, og fem fiskekaker gir da bare drøye 250 kcal.

Så er det bare å gå i gang med fiskefarsen. Jeg har laget en stor porsjon, for jeg synes det er ok å kunne lage til flere dager i slengen når jeg først er i gang. Kakene er finfine å putte i fryseren. Men om du ønsker å lage en mindre porsjon, halverer du oppskriften, eventuelt lager en tredjedel.

Denne oppskriften ble cirka 60 fiskekaker, formet med en spiseskje. (en stor og toppet spiseskje, vel og merke)

Ingredienser:

IMG_7606
 

2100 g fiskefilet (f.eks sei/pale, torsk, hyse, eller en blanding av disse. Jeg brukte 700 g torsk, 1200 g sei/pale og 200 g hyse)

3 egg

8 ts salt

6 ss potetmel

5 dl H-melk

1 ts revet muskatnøtt (gjerne mer, om du er glad i denne smaken)

1-2 ts nykvernet pepper

3 ss gressløk eller gul løk, vårløk eller kinesisk gressløk (jeg brukte kinesisk gressløk og vanlig gul løk)

IMG_7654
 
IMG_7556
 

Bland alle ingrediensene til en fin og glatt farse.Jeg brukte kjøkkenmaskinen med eltekrok, men om du er glad i det langsomme livet, og liker å synge mens du lager mat, kan det utmerket godt røres for hånd også.

Melken er angitt i cirkamengde, prøv deg fram med å lage en prøvekake på pannen. Så finner du ut om du vil ha den fastere eller løsere.

Form fiskekakene ved å dyppe en spiseskje i vann. Ta en stor og god spiseskje med farse, og form den glatt og fin i mens den ligger på skjeen.

Stek fiskekakene i rapsolje tilsatt en liten klatt meierismør.

Stek fiskekakene fine og brune på middels sterk varme.

Tilbehør: Ovnstekte rotgrønnsaker

IMG_7627
 
IMG_7647
 

Ingredienser: Poteter, gulrøtter, pastinakk og søtpotet: Mengden avgjør du etter hvor mange det blir til bords.

Skjær grønnsakene i staver, og legg dem på et bakepapir i en langpanne.

Pensle grønnsakene med litt olivenolje.

Stek grønnsakene ved ca 225 grader til de blir gjennomstekte.

Bønner og løk

IMG_7646
 

Ingredienser: Løk, vårløk, sukkererter og brekkbønner.

Mens rotgrønnsakene steker i ovnen, skjærer du løken og vårløken slik du foretrekker den.

Varm en stekepanne, og ha i litt rapsolje, sammen med en klatt smør.

Legg i løk og vårløk, og la den surre på middels sterk varme.

Pass på at den ikke svir seg og blir for mørk, da må du heller skru ned varmen litt.

Obs at du ikke steker løken altfor myk, den er best når det fremdeles er litt å bite i. På slutten av steketiden tar du i brekkbønner og sukkererter, og lar de bli gjennomvarme.

Server på varme tallerkener.

IMG_7639
 

Fiskekakene holdes varme i en panne på svak varme under lokk. Press rikelig sitron og hakket, frisk timian og persille over både fiskekakene og rotgrønnsakene.

Og helt til slutt: Om du ikke er i en vektreduksjonsfase, og ønsker å prioritere annerledes; en klatt med seterrømme smaker vidunderlig til

Velbekomme!

Kalori- og næringsberegnet oppskrift finner du her

Dette innlegget er skrevet av Anne Knutsen. Hun er utdannet sykepleier og bildekunstner, og driver kunstformidling på kulturhuset USF-Verftet i Bergen.

Hun skriver matbloggen Pastinakk & Persille og en blogg om kunstformidling; Det lysegrønne rommet.