Tilbud nå!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 379,-
12 måneder: kr 719,-
_DSC3534
 

SUNN SOFTIS: Et deilig og søtt alternativ til vanlig iskrem som samtidig er superlett å lage. – Du sparer en mengde sukker og fett, sier Toril Gulbrandsen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt. Alle foto: Helena Krekling

Sommerens sunneste softis lager du selv!

Kan du lage smoothie, kan du også lage sommerens beste og sunneste is av frukt og grønnsaker!

Grønnsaker i is? Nei, det går vel ikke, eller?

– Joda, mange har begynt å putte grønnsaker i smoothien uten at det går utover smaken, så det like fint i is, forsikrer kokk og matfaglig ansvarlig i Opplysningskontoret for frukt og grønt, Toril Gulbrandsen.

Løk, brekkbønner og rosenkål er imidlertid grønnsaker du greit kan styre unna, det skal jo tross alt være søtt og godt! For smaken er viktigst når du vil leske deg med en avkjølende is, selv om du tenker på sunnhet og kalorier. Velg derfor grønnsaker med milde, nøytrale og kanskje litt søte smaker, som søtpotet, avokado, gulrot og spinat. Hovedingrediensene bør uansett være frukt og bær, så vil det søte dominere.

På oppfordring fra Vektklubb har Gulbrandsen, laget fire deilige typer sunn is du kan nyte i sommervarmen.

Frys frukten

– Denne type is er jo egentlig tykk smoothie. Bruk en kraftig stavmikser til å blande sammen de frosne ingrediensene. Du trenger ikke følge oppskriften så nøye, men smak heller til underveis om du vil ha isen søtere eller syrligere, sier Gulbrandsen.

Fruktig softis

 

- Minst 2/3-deler av ingrediensene må være fryst for å få riktig konsistens, enten frukt, bær, juice eller yoghurt.

- Bruk en stavmikser og kjør raskt til du får iskremkonsistens.

- Om isen blir for tynn kan du imidlertid sette den i fryseren en liten stund.

- Server i skåler eller beger og strø over friske bær, hakkede nøtter, kokos eller små terninger av frisk frukt.

Du kan også bruke en kraftig smoothiemaskin, men det kan være krevende å få blandet sammen alle ingrediensene i kolben siden isen skal ha mindre væske enn en smoothie.

Frukt smaker jo masse i seg selv, men om du ønsker mer sødme kan du tilsette litt mer vaniljeyoghurt, honning eller melis. Bruk gjerne lime og mynte for en friskere is.

– Et triks er å fryse ned mager kokosmelk i isbitform. Bananer som fort blir overmodne i sommervarmen kan du kutte i skiver, uten skall så klart, og fryse i en liten boks eller plastpose, råder Gulbrandsen.

Utradisjonelt men godt

På bordet står en knall oransje is laget av søtpotet. Du rynker kanskje litt av tanken på is av søtpotet, men Gulbrandsen oppfordrer deg til å smake før du dømmer.

– Sterke farger er både gøy og fristende, man spiser jo med øynene også, understreker Gulbrandsen!

Fordelene med å lage is av frukt og grønt er mange. Først og fremst får du i deg masse vitaminer og sunne næringsstoffer, og mengden tilsatt sukker er en brøkdel av hva du får gjennom softis, kuleis, frozen yoghurt, pinneis og slush. Og det kan jo komme godt med når varmen kryper oppover på temperaturmåleren, og både store og små får lyst på is!

Tips! Frukt- og bæringrediensene bør være frosne, men du kan også bruke fersk frukt bare du tilsetter isbiter i tillegg. Hold igjen på væske, slik at konsistensen blir tykk. Server med det samme eller sett i fryseren om du trenger å fryse den litt mer.

Bringebær- og vannmelonis

_DSC3305
 

Foto: Helena Krekling

3 porsjoner til 87 kcal per porsjon

1 dl vannmelon i terninger
2 dl fryste bringebær
2 ss vanilje yoghurt
1 ts honning
1 ts melis

Slik gjør du det: Mos vannmelon og tilsett bringebærene litt etter litt til du får en fin iskremkonsistens. Smak til med yoghurt og honning.
Topping: vannmelon i små terninger

Lagre oppskrift til senere (kun for VK-medlemmer)

Søtpotetis

_DSC3280
 

Foto: Helena Krekling

3 porsjoner til 109 kcal per porsjon

1 dl appelsinjuice
2 dl fryst søtpotet
2 ss vaniljekesam
½ banan, fryst
1 ts honning
1 ts limesaft
4 ts tranbær

Slik gjør du det: Bak en hel søtpotet i ovnen på 200 grader i cirka 40 minutter til den er mør. Fjern skallet og avkjøl. Ha poteten i en pose, mos og klem den flat i posen. Legg så hele posen i fryseren. Når du skal bruke søtpoteten kan du bare brekke løs biter av søtpotetmosen og ha i bollen.
Ha litt juice i bollen og tilsett de fryste ingrediensene, litt etter litt. Smak til med limesaft og honning. Finhakket tranebær på toppen.

Lagre oppskrift til senere (kun for VK-medlemmer)

Blåbær- og avokadois

_DSC3294
 

Foto: Helena Krekling

3 porsjoner til 136 kcal per porsjon

0,5 dl granateplejuice
1 avokado
2 dl fryste blåbær
½ banan, fryst
2 ts honning
saften av 1 lime

Slik gjør du det: Bland alt med en stavmikser eller blender til passelig konsistens. Kokos og blåbær er nydelig til topping.

Lagre oppskrift til senere (kun for VK-medlemmer)

Piña colada ananas- og kokosis

_DSC3335
 

Foto: Helena Krekling

3 porsjoner til 85 kcal per porsjon

Utfordring

 

Om du tør; putt i litt gul paprika i denne isen!

1 dl kokosmelk, lett
2 dl fryste terninger av ananas
1 dl kokosmelk lett, fryst i terninger
1 ts saft av limesaft
10 blader minte
2 ss frisk ananas i små terninger til topping
3 finhakkede valnøtter

Slik gjør du det: Bland alt med en stavmikser eller blender til passelig konsistens. Topping her er frisk ananas i små terninger og finhakkede valnøtter.

Lagre oppskrift til senere (kun VK-medlemmer)

Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Kalorikontroll overalt? Last ned Vektklubb-appen i App Store eller i Google Play

Les også:

Sommerens is-nyheter: Fra kaloribombe til slanke-is

Grillmaten som får deg til å ville bli vegetarianer

Hjemmelaget, sunn og lett potetsalat

Kaken som knapt inneholder kalorier