grønnsakschips
 

SPAR KALORIER: Ved å lage ditt eget potetgull kan du unngå den undødvendige salt- og fettmengden. Foto: Matprat.no - Opplysningskontoret for egg og kjøtt

Spar kalorier - lag ditt eget potetgull

Det skal ikke så mye til å lage sunn og næringsrik snacks.

Ved å lage ditt eget potetgull kan du enkelt redusere det høye salt- og fettinnholdet det vanligvis er i potetgullet du kjøper på butikken. Du stusser kanskje allikevel litt av tanken, og tenker kanskje at dette ikke vil bli i nærheten av hva potetgullet i butikken er. Gi det en sjanse. Du kommer nok til å bli positivt overrasket.

I tillegg vil du få i deg en god dose grønnsaker og gode næringsstoffer som du ellers ikke ville gjort ved å spise potetgull fra butikken.

Sjekk også ut: Sunn helgekos du kan lage selv


Her er fire oppskrifter du kan bryne deg på:

Eplechips

IMG_20160730_170300
 

Det beste med denne oppskriften er at chipsen lager seg omtrent selv, i ovnen. Foto og oppskrift: Mona Kvammen

Til 4 porsjoner, 63 kcal per porsjon
Dette trenger du:
4 epler
3 ts kanel

Slik gjør du det:
Vask og kutt eplene i tynne skiver med en skarp grønnsakskniv. Legg de på et bakepapirkledd stekebrett, og dryss over litt kanel. Stek på 100-200 grader i cirka to timer. Etter en time kan det være lurt å snu de. Nyt med supergod samvittighet!

Lagre oppskriften til senere bruk! (Kun for VK-medlemmer)

Spicy søtpotetchips

søtpotetchips
 

Disse smaker ekstra godt med en god og mager dipp til. Foto og oppskrift: Nussara Guldberg / justanotherfoodstory

Til 2 porsjoner, 193 kcal per porsjon
Dette trenger du:
1 søtpotet
0,5 ts salt
0,5 ts paprikapulver
0,5 ts chilipulver
0,5 ts spisskummin
0,25 ts korianderfrø
0,25 ts hvitløkspulver
1 ss olivenolje

Slik gjør du det:
Skrell søtpoteten og kutt i tynne staver. Legg søtpotetstavene på et stekebrett dekket med bakepapir og dryss olje og krydrene over. Bland godt sammen og stek på 185 grader på midterste rille i 20 minutter. Sett gjerne på grillfunksjon i de siste to minuttene for å få de ekstra sprø.

Lagre oppskriften til senere bruk! (Kun for VK-medlemmer)

Grønnsakschips

grønnsakschips
 

Om du vil droppe friteringen, kan du legge grønnsaksskivene på et bakepaprir, drysse litt olje og ønsket krydder over, og bake i ovn til grønnsakene er stekt. Foto og oppskrift: Matprat.no - Opplysningskontoret for egg og kjøtt

Til 4 porsjoner, 262 kcal per porsjon 

Dette trenger du:
1 potet
1 gulrot
1 pastinakk
1 Rødbete
1 dl matolje
Dilldipp:
4 ss kesam mager
1 ss dill
Salt og pepper

Slik gjør du det:
Vask grønnsaker, tørk godt og behold skallet på. Skjær grønnsaker i tynne skiver. Bruk gjerne mandolin, ostehøvel eller oppskjæringsmaskin for å få så tynne skiver som mulig. Tørk grønnsakene godt med papir.Varm opp olje i en kjele til den er frityrvarm. Ha i noen få skiver potet av gangen og fritér dem i noen minutter til de blir gylne og sprø. Ta potetskivene ut av oljen med en hullsleiv og legg de på et tørkepapir. Dryss på litt salt. Fortsett slik med de andre grønnsakene. Bland sammen alle ingrediensene til dilldippen, og nyt!

Lagre oppskriften til senere bruk! (Kun for VK-medlemmer)

Rugbrødchips

rugbrødchips
 

Disse kan du også servere som en forrett til gjestene dine. Foto og oppskrift: Brodogkorn.no - Opplysningskontoret for brød og korn

Til 8 porsjoner, 82 kcal per porsjon
Dette trenger du:
200 gram grovt rugbrød
8 ts ferdig tapenade

Slik gjør du det:
Skjær brødet i så tynne flak som mulig. Bruk en kniv, en god ostehøvel eller mandolin. Rist flakene i en varm og tørr stekepanne. Chipsene skal bli gylden, ikke brent. Legg flakene på en rist for avkjøling. Server med en teskje ferdiglaget tapenade.

Lagre oppskriften til senere bruk! (Kun for VK-medlemmer)

Tortillachips

tortillachipa
 

Passer perfekt sammen med hjemmelaget guacamole. Foto og oppskrift: Mona Kvammen

Til 24 chips, 13 kcal per chips
Dette trenger du:
3 speltlomper
1 ss olivenolje
0,5 ts salt
0,5 ts pepper
0,5 ts paprikakrydder

Slik gjør du det:
Skjær lompene som en pizza (8 trekanter per lompe). Legg de på et bakepapirkledd stekebrett og pensle med nøytral olje. Strø over ønsket mengde krydder. Stek ved 180 grader i cirka 10-15 minutter, eller til de er sprø. Pass på så de ikke blir svidd.

Lagre oppskriften til senere bruk! (Kun for VK-medlemmer)


Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Kalorikontroll overalt? Last ned Vektklubb-appen i App Store eller i Google Play