SE OPP FOR FETT-FELLENE: Tapas kan være noe av det mest kaloririke du kan spise på restaurant. Men også noe av det magreste, forteller klinisk ernæringsfysiolog Marianne H. Wennersberg. Foto: Karin Beate Nøsterud / VG

Slik sparer du kalorier når du spiser ute

Restaurantmat kan være veldig fetende, og sette en brems for gode forsetter om å spise sunt. Her er tipsene som redder deg fra de verste kaloribombene.

 
 

Velg kokt eller ovnsbakt mat fremfor stekt eller fritert fra menyen. Foto: Karin Beate Nøsterud

Ferskt, deilig brød settes på bordet. Ved siden av får du godt smør eller en smaksrik aioli. Så kommer pastaen. Den er dynket i fløte og toppet med bacon. Til dessert: En rennende sjokoladefondant med rik vaniljeis. Brus, vin eller øl hører gjerne også med.

Et restaurantbesøk kan fort ødelegge for vektnedgangen din.

Les også: Så mye får du for 200 kalorier

Se tips om hvordan du kan spare kalorier lenger ned på siden!

– Det er klart du kan gå ut og spise, men du må være bevisst hva du bestiller. Det er mange knep du kan gjøre, sier klinisk ernæringsfysiolog og tidligere Vektklubbekspert Marianne H. Wennersberg.

Hun sitter på tapasrestauranten Delicatessen i Oslo. Foran seg har hun en fjøl med forskjellige retter med ulikt kaloriinnhold. Chorizo, potetbåter og brød, men også friske bønner og scampi med lime.

Behovet
 

En voksen, normalvektig kvinne bør spise cirka 2150 kcal pr. dag, en mann cirka 2600.

– Her kan du spise litt av de kaloririke rettene, og mer av de magre. Likevel får du smakt på alt, og kost deg med også det som har en del kalorier, sier Marianne og tar en bit av scampien.

Les også: 10 enkle tips for en sunnere hverdag

Spis før du går

Uansett hvor du skal og hva du vil spise: En bra restaurantopplevelse starter før du i det hele tatt har gått ut døren hjemme.

– Ikke gå ut når du er skrubbsulten. Da er det enklere å ta de feteste valgene, sier Wennersberg.

Fetende drikker
 

 1 halvliter øl, 200 kcal

1 glass tørr hvitvin, 100 kcal

1 glass halvtørr hvitvin, 122 kcal

1 glass hvitvin, søt, 149

1 glass rødvin, 108 kcal

1 likør (Baileys), 121 kcal

1 cognac (3 cl), 65 kcal

1 long drink (f eks mojito), 145 kcal

1 coca cola (½ l), 210 kcal

1 eplejuice ferskpresset, ½ l, 250 kcal

Ta deg altså en frukt eller annen sunn snack før du fyker ut døra. Da blir det også enklere å holde seg unna det som ofte blir servert før maten: Brød med smør eller dressing. Si fra til servitøren om at du ikke ønsker å få dette på bordet.

– Da kan du heller nyte og spise deg mett på den maten du faktisk bestiller, sier Wennersberg.

Les også: Sunn mat for hele helgen

Saus i egen skål

Og her kommer den kanskje største utfordringen. For hva skal du bestille? Også her finnes det flere triks som kan hjelpe deg til å unngå de største kaloribombene.

– Sjekk hvordan maten er tilberedt. Står det at den er stekt eller fritert, er den gjerne full av kalorier. Velg grillet, kokt, dampet eller bakt mat, sier hun.

Du kan gjerne nyte en skikkelig biff, men velg bort fett kjøtt. Ytrefilet eller indrefilet vil være et sunnere alternativ enn entrecote.

Se ordentlig gjennom menyen, og spør kelneren om du kan bytte ut kaloririkt tilbehør med noe magrere. Be om å få ekstra grønnsaker og mindre poteter, eller rødvinssaus heller enn bearnaise. Får du i tillegg sausen i en liten skål ved siden av, så kan du selv velge hvor mye du vil ha på maten.

Les også: Tren hele kroppen på 18 minutter

Ikke gå i salatfella

– Mange liker å velge en salat som hovedrett hvis de vil være sunne, men her må du også se på hva den inneholder, sier Wennersberg.

Ost, oliven, krutonger, oljer eller fete dressinger er ingredienser som ofte finnes i salater, som er fulle av kalorier.

Ofte er størrelsene på porsjonene du får servert på restaurant mye større enn det du kanskje ville hatt på tallerkenen hjemme. Spis til du er passe mett og la resten ligge.

Om det er sjelden du unner deg et restaurantbesøk, er det viktig at du har det fint når du først går ut. Ta noen bevisste valg, og legg bort tankene om slanking resten av kvelden.

– Du skal kose deg. Om du bestiller mat du ikke har lyst på, bare for at den er sunn, er jo litt av poenget med å gå ut borte, sier Wennersberg.

Biff med ovnstekte poteter og bearnessaus: 797 kcal

 

Foto: Magnar Kirknes / VG

Biff: 150 g, 165 kcal

Stekte poteter: 250 g, 318 kcal

4 ss bearnéssaus: 314 kcal

Spar halvparten av kaloriene med å velge bakt potet og rødvinssaus i stedet.

 

Foto: Sara Johannessen / VG

Brød og aioli: 435 kcal

Focaccia 100 g, 276 kcal

Aioli 1 porsjon (21 g): 159 kcal 

Hamburger med pommes frites, 900 kcal

Hamburger, brød, salat,dressing: 526 kcal

Pommes frites 1 porsjon a 125 g: 374 kcal

Spar ca. 200 kcal på å velge ovnsbakt potet og dressing laget av kesam.

 

Foto: Eivind Griffith Brænde / VG


Pasta carbonara, 536 kcal

 

Pasta carbonara er en tradisjonsrik rett laget med nykokt pasta, eggeplomme, fløte, bacon og parmesanost. Foto: Magnar Kirknes / VG

Laget med fløte og mye parmesan.

Spar ca. 150 kcal på å velge pasta med kjøttsaus (bolognese).


CÆSARSALAT, 648 kcal

 

Cæsarsalat lages av grønn salat, parmesanost, sprøstekte brødterninger (krutonger), bacon og stekt kylling, og kommer gjerne med en fetende dressing basert på olivenolje. Foto: Eivind Griffith Brænde / VG

Med 1 kyllingfilet, krutonger,2 skiver bacon og dressing

Ved å droppe krutongene, baconet og bruke balsamico som dressing, sparer du 400 kcal.

Pizza, 589 kcal

 

Foto: Magnar Kirknes / VG.

1 porsjon a 275 g

For å kutte kalorier, kan du bestille salat ved siden av, og spise mer av den, og mindre av pizzaen.

 

Foto: Eivind Griffith Brænde / VG

Taco med guacemole og ost, 790 kcal

1 porsjon a 238 g

Du kan spare ca. 500 kcal på å kutte ut tacolefsen, rømmen og osten og heller spise tacokjøttet med masse salat og tomatsalsa.


Tapas, 1150 kcal

 

Foto: Karin Beate Nøsterud / VG

Chorizo 50 g: 178 kcal.

Scampi 5 stk: 67 kcal.

Friterte potetbåter 100 g: 97 kcal.

Aioli 1 porsjon (21 g): 159 kcal.

Landbrød 2 skiver: 138 kcal.

Aspargesbønner 50 g:14 kcal.

Olivenolje 4 ss: 486 kcal.

Velg tapasretter med mindre fett, f eks spekeskinke, grillet fisk eller kjøtt, tomatbaserte retter som albondigas (kjøttboller i tomatsaus), og dropp aioli og brød. Velg f.eks. saltkokte poteter fremfor stekte.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Bli medlem