Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-
Sunnevafler
 

Alle elsker vafler. Disse er laget med havre- og speltmel, og smeltet smør er byttet ut med gresk yoghurt i røren. Foto: Linda Stuhaug

Stopp søtsuget med kveldsmat

FØRDE / OSLO (VG) Kveldsmat ser ut til å leve litt i skyggen av sin sunne «storebror» frokost.

 

Linda skriver bloggen lindastuhaug.blogg.no Foto: David Zadig

Men ikke undervurder kveldsmatens betydning!

God kveldsmat kan nemlig stagge både søtbehov og sug etter potetgull, samt gi deg noe å se frem til, når magen trenger påfyll.

Linda Stuhaug er matblogger og personlig trener, og har laget fire kveldsretter som passer perfekt mot slutten av dagen, og en «fest-kvelds» som passer best til spesielle anledninger.

Selv elsker hun å spise på kveldstid.

– Jeg trener en god del, og et godt kveldsmåltid er viktig for meg. Det er tross alt drivstoffet kroppen min skal gå på om natten, sier Linda.

Hva hun spiser varierer veldig.

– Jeg vil ha sunn og næringsrik mat som gir kroppen min det den trenger, sier hun.

Finn balansen: Unngå å bli fanatisk

Lompe-elsker

Lindas «signatur»-ingrediens er speltlomper. De fyller hun med alt fra salt pålegg som skinke og grønnsaker, til søtt pålegg som peanøttsmør, bananer, kokos og bær.

Kveldsmaten bør ha en fin balanse mellom protein, karbohydrater og fett. Den må også være ren, og ikke tilsatt unødvendige tilsetningsstoffer, mener hun.

– Den må også mette godt, uten å gi for mange kalorier, sier hun.

Om du synes det er vanskelig å sette sammen et smakfullt og sunt lite kveldsmåltid, kan det hjelpe å ha noen nøkkelingredienser tilgjengelig.

– Frosne bær, mager yoghurt, lomper, knekkebrød, nøtter, magert pålegg og frukt er bra å ha i basislageret, sier Stuhaug.

Sjekk også: De overraskende kaloribombene

Tenk over hva du har spist tidligere på dagen, anbefaler hun.

– Har du fått i deg for lite proteiner, kan et egg danne grunnlaget for kveldsmåltidet. Trenger du fett og karbohydrater, kan du kutte opp grønnsaker og dyppe dem i litt most avokado.

Har du en tendens til å lage de samme rettene igjen og igjen, kan du ta mobilen i bruk.

– Knips bilder og lag en mappe med det du spiser som er litt annerledes. Da kan du bruke deg selv som inspirasjon, sier Stuhaug.

Avokado- og bringebærsmoothie

Bringerbær og avokado
 

Godt tips for å få barn til å spise grønt: Bland grønnsaker i søte smoothier. Foto: Linda Stuhaug

2 porsjoner (154 kcal per porsjon)

Avokado og spinat gjør smoothien næringsrik og mektig, med en fyldig, kremet konsistens.

60 g avokado

1 neve spinat

70 g moden banan

200 g frosne bringebær

150 g gresk yoghurt

Miks sammen alle ingrediensene i en blender til du får en jevn og klumpfri smoothie. Juster med kaldt vann til du har den konsistensen du ønsker – tykk og fyldig, eller tynn og lett. Server straks!

Kremet blomkål- og spinatsuppe

Suppe1
Suppe1

Spinatsuppen blir mildere i smaken når den blandes med blomkål. Foto: Linda Stuhaug

3 porsjoner (120 kcal per porsjon)

Sunn, smakfull suppe som også er rask og enkel å lage.

½ liter vann

250 g blomkål

40 g hakket løk

1 stor neve spinat

1 terning kyllingbuljong

2 store ss kokosmelk light

Smak til med salt og pepper

3 kokte egg

Kok opp vann, buljong, løk og blomkålbuketter i en kjele med lokk. La det småkoke i 10-15 minutter til blomkålen er blitt mør. Tilsett en stor neve spinat og la det småkoke noen minutter til. Ha suppen over i en bolle, og bruk en stavmikser til å få en jevn og klumpfri røre. Ha suppen tilbake i kjelen og tilsett kokosmelken. Smak til med krydder og server med et kokt egg til hver.

Fylte speltlomper

Fylte speltlomper3
 

En speltlompe gir bare 68 kcal, mens en grov baguett a 140 gram til sammenligning inneholder 332 kcal. Foto: Linda Stuhaug

1 porsjon (297 kcal per porsjon)

2 speltlomper (eller vanlige lomper)

40 g avokado

4 skiver skinke

2 ss cottage cheese

paprika

spinat

rødløk

salt og pepper

Mos avokado sammen med litt salt og pepper til en guacamole. Smør deretter ett lag over halve lompa, etterfulgt av skinke, grønnsaker og cottage cheese. Server straks som wraps eller tapasruller på tallerken sammen med litt friske grønnsaker.

Tips: Begynn med å rulle fra den siden der det ikke er smurt på guacamole. Den fungerer som lim og binder lompa sammen på slutten.

Grove vafler

Sunnevafler
 

Nystekte, varme og sprø. Cottage cheese er et sunt alternativ til rømmeklatten. Foto: Linda Stuhaug

4 plater (126 kcal per plate)

Sukkerfrie, grove og proteinrike vafler som kan nytes både hverdag og helg.

2 egg

60 g havremel, du kan evt. male havregryn til mel selv

70 g gresk yoghurt

20 g speltmel eller vanlig hvetemel

½ ts kardemomme

½ ts bakepulver

2 ts sukrin pluss

Vann til passelig konsistens

Bland sammen ingrediensene og juster med vann til en passelig tynn vaffelrøre. La den svelle litt før du steker i vaffeljern. Server nystekte med den toppingen du liker best – gjerne cottage cheese, sukkerfritt syltetøy og friske bær!

Har du ikke sukrin pluss, kan du bruke annen søtning tilsvarende 4 ts sukker.

Sjokolade-kokoskrem med friske bær

Sjokolade-kokoskrem2
 

Veldig mektig, og veldig godt. Nyt den når du riktig skal kose deg med litt ekstra. Husk Vektklubbs motto: Du kan spise alt, men ikke alltid. Foto: Linda Stuhaug

2 porsjoner (352 kcal pr porsjon)

En fyldig og nydelig sjokoladekrem som riktignok er sukkerfri, men som er stinn av fett og kalorier. Må regnes som fest-kvelds!

80 g kokosfett (det stive fettet fra en boks kokosmelk, ikke light)

100 g gresk yoghurt

20 g kakao

30-40 g søtning (f eks sukrinmelis)

En klype salt

La en boks kokosmelk stå kaldt, så den stive delen (fettdelen) skiller seg. Miks fettdelen sammen med resten av ingrediensene med en miksmaster. Smak til med kakao og søtning om du vil ha den søtere/sterkere. La gjerne kremen stå kaldt en times tid før servering, da får smakene satt seg skikkelig. Topp med masse friske bær.

Om kokosolje og spelt

I noen av oppskriftene vi bringer her, brukes kokosfett og speltmel, og Vektklubb vil i den forbindelse opplyse om følgende:

* Nitti prosent av fettet i kokosolje er mettet fett, altså av det slaget helsemyndighetene anbefaler at vi spiser lite av. Produsentene av kokosolje hevder at det mettede fettet i kokosolje er sunnere enn annet mettet fett, men dette er ikke vitenskapelig dokumentert.

En grei huskeregel er at mettet fett er fett som holder seg stivt ved romtemperatur.

* Speltmel er ikke sunnere enn hvetemel. Det er grovheten i melet som avgjør om det er sunt eller ikke.

Kilde: Vektklubbs eksperter

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sniktitt på Vektklubb.no og bli medlem

LES OGSÅ:
24 triks som tar knekken på sultfølelsen

Begynn i dag: Her er Vektklubbs gåprogram for nybegynnere

Spar kalorier på restaurant

Deilige og sunne bananmuffins