Tilbud nå!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 379,-
12 måneder: kr 719,-

PÅ STELL: På tavlen over kjøkkenbenken henger familiens ukemeny. Hver søndag setter matblogger og jurist Trine Sandberg opp middager for hele uken. Planleggingen har mange fordeler og hjelper familien til å spise variert og sunt.

Sunn og fargerik familiemat

Norges mest populære matblogger deler sunne oppskrifter for store og små.

– Dette er mat til å bli glad av!

Trine Sandberg (48) smiler mens hun lar kjøkkenkniven gli gjennom en håndfull knallrøde cherrytomater. Ferdig delt får tomatene plass sammen med ruccola, mango, avokado, chili og rødløk i den runde glassbollen.

Servert sammen med pannestekt salmalaks og villris, er retten en smakfull og sunn sommerfavoritt hjemme hos Norges største matblogger.

– Dette er en sommerlig rett som du kan servere både til hverdag og til fest, og en rett som er ganske typisk for meg. Det blir ofte servert fargerik mat her hos oss, særlig på sommeren, sier Trine.

Hun tenker ikke spesielt mye på hverken kalorier eller karbohydrater når hun lager mat til familien hjemme på Fjellhamar.

- Sunn mat er naturlig og kommer av seg selv her hos oss. Jeg lager alltid mat fra bunnen av, med gode råvarer. Vi er veldig glad i grønnsaker og har fisk to, tre ganger i uken.

GLADMAT: Sterke farger gjør maten delikat.


150 favoritter

– Jeg har flere hundre kokebøker i huset. Nå får jeg endelig en kokebok med bare egne favoritter i, sier Trine fornøyd. Hun sikter til sin egen kokebok, som kommer i bokhandel nå i august. Her har Trine samlet 150 favorittoppskrifter, flere av dem hentet fra bloggen hun etablerte for drøye seks år siden.

Bloggeventyret startet da Trine bestemte seg for å samle alle oppskriftene sine på ett sted. På samme tid flyttet eldstedatteren til Trondheim for å studere og ønsket noen av morens velkjente oppskrifter med på flyttelasset. Trine la oppskriftene ut på en nettside, slik at også venner og kjente kunne få glede av dem.

– Jeg har alltid laget mat, samlet på gode oppskrifter og gode matopplevelser, men det var helt tilfeldig at det ble en blogg ut av det.

Repertoaret ble større og større, leserne flere og flere. I dag er Trine Norges største matblogger med en halv million besøk hver måned. De siste årene har bloggen blitt så stor at trebarnsmoren for en periode har gått ned til femti prosent stilling i jobben som jurist i Utdanningsdirektoratet.

Trine tror mye av populariteten bunner i at oppskriftene er familievennlige, godt forklart og ikke minst, enkle.

– Jeg legger jo ut det jeg lager selv. Jeg lever et aktivt liv og jeg har ikke noe mer tid til å lage mat enn folk flest, understreker hun.
  

Oppskrifter

Pannestekt laks med mango- og avokadosalat med limerømme

4 porsjoner

600 - 800 g Salmalaks, i 4 porsjonsstykker
olivenolje
salt og pepper

Mango og avokadosalat:

1 mango, i terninger
1 avokado, i terninger
10-12 cherrytomater, i båter
½ rødløk, i tynne båter
½-1 rød chili, finhakket
ruccula
koriander, grovt hakket
ca ½ lime, saften
olivenolje

Limerømme: 

1 1/2 dl lettrømme, litt revet limeskall (kun det grønne), litt limesaft, salt og pepper.

Tilbehør: 4 porsjoner villris, tilberedt etter anvisningen på pakken, 4 limebåter, frisk koriander

Slik gjør du det: 

Bland sammen ingrediensene til salaten og drypp limesaft og litt god olivenolje over.

Krydre laksen med salt og pepper og stek den i litt nøytral olje i 2-3 minutter på hver side, til den er passe stekt. Alternativt kan du grille den på grillen eller steke den i en grillpanne. Pass på at du ikke steker laksen for lenge, den skal heller være litt rå enn for mye stekt. La laksen hvile noen minutter før den serveres.

Rør sammen lettrømme, limeskall og limesaft. Smak deg frem til ønsket smak og krydre med salt og pepper.

Vektklubb-medlemmer kan se kaloriberegning av oppskriften her.


Wraps med marinert kylling, nektariner, avokado og yoghurt 

(Hentet fra boken Trines mat)

4 porsjoner

Marinert kylling:

4–5 kyllingfileter, i biter

0,75 dl olivenolje

2 hvitløkfedd

1 sitron, saft og skall
hakkede friske krydderurter, f.eks. timian og rosmarin
alt og pepper

4 sitronbåter til servering

8 tortillalefser, eller lignende

Salat
:

16 cherrytomater, delt i to
2 nektariner, i tynne båter
1–2 avokado, i båter

1 rødløk, i ringer

fetaost, i terninger
tyrkisk yoghurt eller annen matyoghurt
litt god olivenolje
maldonsalt

nykvernet sort pepper, eventuelt friske krydderurter

Slik gjør du det: 

Begynn med marinaden og bland sammen olivenolje, sitronsaft, sitronskall, hvitløk og krydderurter i en liten bolle. Smak til med salt og pepper. Del kyllingfiletene i omtrent like store biter og legg dem i en plastpose. Hell oppi marinaden og klem litt på posen slik at marinaden fordeler seg over det hele. La kyllingen marineres i minst en time, men gjerne lengre (oppbevares i kjøleskapet).

Del opp grønnsakene og anrett dem på et stort serveringsfat. Del opp fetaosten i terninger og ha i en liten skål. Ha yoghurt i en liten bolle.

Stek kyllingbitene i stekepannen til de får fin farge over det hele, og er gjennomstekte. De kan også tres på spyd og grilles. La kyllingen hvile noen minutter før servering. Varm gjerne opp tortillaene i litt aluminiumsfolie etter anvisningen på pakken.

Så er det bare å anrette sin egen tortilla med salat og friske grønnsaker, søtlige nektariner, salt fetaost – og toppe det hele med en raus klatt tyrkisk yoghurt.

Serveres sammen med kyllingbitene og gjerne en sitronbåt som skvises over det hele før det nytes.

Vektklubb-medlemmer kan se kaloriberegning av oppskriften her.


Tomat- og gulrotsuppe med appelsin og chili

(hentet fra boken Trines mat)

4 porsjoner

3 gulrøtter, i små biter
1 stor rødløk, finhakket
1/2 rød chili, finhakket
smør eller olje til steking
6 dl grønnsaksbuljong (eller vann tilsatt grønnsaksfond)
2 bokser hermetiske tomater, hakket
2 appelsiner, saften (ca 2 dl)
tabasco
litt sukker
salt og pepper
rømme eller créme fraîche

Slik gjør du det: 

Fres gulrøtter, rødløk og chili i smør eller olje, til løken blir blank og myk. Tilsett tomater og buljong (smak deg frem i forhold til styrken på buljongen) – og la det koke i ca 15 minutter, til gulrøttene er møre og fine. Kjør suppen med en stavmikser, til du får en jevn suppe. Tilsett appelsinsaften og smak til med tabasco, sukker, salt og pepper. Ha en rømmeklatt i ved servering.

Vektklubb-medlemmer kan se kaloriberegning av oppskriften her.


Fem sunne sommertips 

TENK RENT: Cathrine Borchsenius. Foto: PRIVAT

Her er ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius fem beste tips.

  • Gå for grønt. Lag minst en type salat/grønnsaker til middag, gjerne flere. Prøv å dekke halve tallerkenen med grønnsaker eller salat.
  • Helt rent. Velg fisk og rene fileter av kjøtt fremfor farsemat som pølser og hamburgere. Fisk gir deg gode proteiner og er vår viktigste kilde til vitamin D og omega-3 som mange får litt lite av. Begrens inntaket av rødt kjøtt til to ganger i uken.
  • Krydder i hverdagen. Bruk urter, hvitløk og krydder i maten og i dressinger. Disse er stappfulle av helsefremmende antioksidanter. De gir dessuten mye smak, uten å gi kalorier.
  • Flytende fakta. Tenk over hva du drikker. Selv om det er ferie, så trenger du ikke drikke juice, brus eller saft hver dag. Heller ikke alkohol. Her er mye sukker og kalorier å spare.
  • Nyt smaken av sommer. Unn deg gjerne bær hver dag, til frokost, til dessert eller som et lite mellommåltid. Sammen med bærene kan du f.eks. ha litt vaniljekesam og nøtter.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sniktitt på Vektklubb.no og bli medlem her

Les også: