Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-
IMG_8326
 

Sunne nister som frister

Ingen ting svekker matlysten mer enn tørre skiver og den samme gamle salamipølsa. Å spise sunt og godt til lunsj trenger ikke være så vanskelig, så lenge du bare planlegger litt. 

Linda Marie Stuhaug

 

Linda Marie Stuhaug er 22 år gammel og kommer fra Sogn og Fjordane. Hun har gått kokk- og servitørlinje på videregående, tatt personlig trener utdannelse i USA og jobbet på treningssenter. Nå bor hun i Oslo og studerer samfunnsernæring. På bloggen lindastuhaug.no deler hun sunn matglede.

Påfyll av næringsrik mat er essensielt for å komme seg gjennom en lang arbeidsdag. Det kan være vanskelig dersom det er tørre brødskiver med svett ost som møter deg i det du åpner matpakken. Da føles det ofte lettere å bare kjøpe seg mat fra kantinen eller butikken, noe som sjeldent resulterer i det sunneste valget. Bloggerne Linda Marie Stuhaug, Maren Erdvik og Camilla Aastorp Andersen har delt sine tips til hvordan du kan være sikker på å få med deg en sunn niste.

- Lag nisten klar kvelden i forveien. Dette har jeg gjort de siste årene, og det funker bra. Da er det bare å ta den med seg om morgenen, og dårlig tid er ikke lenger en unnskyldning for at lunsjen atter en gang ble droppa eller måtte kjøpes ute, forteller Linda Stuhaug, og fortsetter:

- Man bør tenke på at matpakken skal inneholde næringsrik mat som gjør magen mett, holder blodsukkeret stabilt og konsentrasjonen på plass resten av dagen. Vi er alle ulike og spiser forskjellig, så her gjelder det å finne ut hva man trives med. Jeg har alltid en god dose proteiner og sunt fett, fiber fra grønnsaker, og varierer gjerne mellom karbohydratkilder som lomper, frukt, søtpotet eller potet. Farger er alltid fristende – jo flere, jo bedre!

Maren Erdvik

 

Maren Erdvik er 27 år gammel og kommer fra Kristiansand. Hun er utdannet personlig trener og sykepleier. På bloggen sin fitliving.blogg.no skriver hun om mat og treningsglede. Hun er også bidragsyter i magasinet Shape Up, og jobber som instruktør, personlig trener og kostholdsveileder.

Sprek start på året? Her har du tips til smart innetrening

Maren Erdvik syns det er viktig å tenke på at matpakken skal inneholde både godt med proteiner, grove karbohydrater og sunne fettsyrer.

- Sunne fettsyrer kan være utfordrende å få med seg, men det er ikke verre enn å legge et par skiver avokado på brødskiven, ha makrell i tomat som pålegg, eller ha med en neve usaltede nøtter.

Det viktigste for Maren er at matpakken er fristende, og deler derfor Linda sitt tips om å lage nisten ferdig kvelden før. Hennes favoritter er matmuffins, grove vafler eller pannekaker, lomper med fyll og grovt brød med proteinrikt pålegg. Ved siden av har hun gjerne en frukt eller oppkuttede grønnsaker.

- Hvis du ikke rekker å lage mat, men må kjøpe ferdig, vil jeg anbefale lomper med proteinrikt pålegg. Kjøp en pakke speltlomer, en pakke skinke og litt ruccola eller annen salat. Vips, så har du en supergod, enkel og sunn wrap. Alternativt er meieriprodukter et supert valg. Både skyr, kesam og cottage cheese er proteinrikt og godt. Tilsetter du litt friske bær, en banan og usaltede nøtter har du en næringsrik lunsj.

Lite penger på konto? Slik handler du sunt på budskjett

Camilla Aastorp Andersen, også kjent som treningsfrue, mener det beste tipset er å ikke gjøre det så komplisert og vanskelig for seg selv.

Camilla Aastorp Andersen

 

Camilla Aastorp Andersen er 36 år og er bloggeren bak treningsfrue.no. Hun er utdannet personlig trener, og jobber som det ved siden av å være en stor profil på sosiale medier. I tillegg til dette holder hun foredrag om sosiale medier, blogg og inspirasjon.   

- Du kommer langt med en avokado og noen egg, eventuelt rundstykker fra fryseren. Jeg pleier alltid å ha med meg nøtter i vesken, sammen med vann og frukt. Da slipper jeg å gå for pølsa på Statoil eller sjokoladen på vei hjem.

Hun mener det viktigste er å bruke søndagen til å planlegge de første dagene av uka. For å lage en næringsrik og sunn matpakke er hun opptatt av å få i seg både proteiner, karbohydrater og sunt fett. Dersom tiden ikke strekker helt tid sørger hun for å alltid få i seg proteiner i form av egg, meieriprodukter og proteinshake.

Svake magemuskler? Prøv disse tre øvelsene


TOPPBLOGGERNES BESTE OPPSKRIFTER PÅ NISTER SOM FRISTER:


Linda Marie Stuhaug (du finner disse oppskriftene + flere på lindastuhaug.no):

lindastuhaug1
 

DIGG PÅLEGG: I omeletten kan du putte det du vil, det er kun fantasien som setter grenser! Her har Linda brukt røkelaks, avokado, ruccola og rødløk.

Omelettwraps:

Du trenger:

2 egg
En skvett vann/melk
Masse krydder

Slik gjør du det: 

1. Bland sammen ingrediensene. Steik som en tynn pannekake. 

2. La omeletten avkjøle seg før du fyller med det pålegget og tilbehøret du ønsker. Noen eksempel er ruccola, røkelaks, avokado og rødløk, eller spekeskinke, ruccola og tomat. 

lindastuhaug2
 

VAFFELJERN: Vaffeljernet gjør at nister ser, om mulig, enda mer fristende ut! Pakk toasten med en liten salat og lunsjen er i boks. 

Lompetoast:

Du trenger:

Lomper, juster antall etter behov (du trenger to lomper til en toast)
Valgfritt pålegg, for eksempel grønn pesto, skinke/spekeskinke og ost 
Krydder, for eksempel pepper, grovkverna chili, grillkrydder
Vaffeljern

Slik gjør du:

1. Smør pålegg på den ene lompa, klapp over en ny som topping og stek i vaffeljern til de er lett sprø. 

2. Server straks som rykende varm, vent litt så det blir enda sprøere, eller nyt den kald - den er like god da. 

Maren Erdvik (du finner disse oppskriftene + flere på fitliving.blogg.no):

IMG_8304
 

VARIER: I matmuffinsene er det bare å bruke det fyllet du liker. Kanskje du vil lage litt forskjellig med en gang, så har du variert niste i noen dager på rad?

Matmuffins, 3 store :

Du trenger:

60 g havregryn
3 ss cottage cheese
3 egg
1 ts bakepulver
100 g skinke
Ost 
Salt, pepper og kryddermix 

Slik gjør du det: 

1. Bland havregryn, egg, bakepulver og krydder i en bolle. Tilsett krydder og miks sammen med en stavmikser. Du får da en fin og jevn røre. 

2. Kutt skinke, brokkoli og ost i biter og tilsett det i røren. 

3. Rør godt rundt, og tilsett bittelitt vann hvis nødvendig. Røren skal være relativt tykk, og på grunn av brokkolibittene vil den være litt klumpete. 

4. Spray muffinsformene, og fordel røren i de. Dryss gjerne litt oregano på toppen.

5. Inn i ovnen på 225 grader i ca. 20 minutter. 

IMG_0949
 

SUNT OG SMAKFULLT: Alle elsker pannekaker! Når de i tillegg er sunne er det ingen ting som kan slå de. 

Sunne gulrotpannekaker:

Du trenger:

Speltmel
2 egg
4 gulrøtter
1 ts bakepulver
2 ss cottage cheese 
2 ss kesam
søtning og kanel
1 ss smør eller olje 

Slik gjør du det:

1. Kok gulrøttene til de er møre, hell av vannet.

2. Finn frem en bakebolle, og ha de andre ingrediensene i den. Rør godt sammen. 

3. Tilsett så gulrøttene, og bruk en stavmikser til en jevn, fin røre. Tilsett litt vann om nødvendig. 

4. Finn frem stekepannen og skru godt opp varmen. Så er det bare å steke i vei. 

Camilla Aastorp Andersen (du finner disse oppskriftene + flere på treningsfrue.no):

treningsfrue
 

INGEN UNNSKYLDNING: Det er ingen grunn til å la være å lage disse til lunsj når de både er så gode og lettvinte! 

Eggmuffins, 6 stk:

Du trenger:

4 egg
2 ss yoghurt naturell
Bacon i terninger
1 pk kalkunpålegg
1/2 ts bakepulver
Brokkoli
Paprika i små biter
Salt & Pepper

Slik gjør du det:

1. Legg paprika, brokkoli, bacon og kalkunpålegg i små muffinsformer. Selv liker jeg å ha muffinsformene i egne former slik at de ikke flyter ut under steketiden. 

2. Deretter visper du sammen egg, yoghurt, bakepulver, salt og pepper før du heller dette over muffinsformene. Ikke fyll de helt til toppen – da renner de bare ut igjen. Du kan evt strø på litt gulost om du vil ha det på toppen av muffinsene. 

3. Sett de inn i ovnen på enten varmluft 220 grader 8-10 minutter, eller over/undervarme 200 grader samme tid. Disse er virkelig gode, og kan nytes både kalde som varme. 

treningsfrue1
 

USLÅELIG: Ferske rundstykker er alltid deilig. Med salat, ost, magert kjøttpålegg og grønnsaker på toppen blir nisten nesten uslåelig. 

Proteinrundstykker:

Du trenger:

300g cottage cheese
250g havregryn
2 egg
1 ss solsikkekjerner (kan sløyfes)
En klype salt
1 ts bakepulver

Slik gjør du det: 

1. Ingrediensene blandes og knuses sammen med en stavmikser til nesten alt av klumper er blandet sammen. Du må ikke få ut alle cottage cheese klumpene, men få røra jevn og fin. 

2. Sett de på bakepapir og stek de i ovnen mens du setter på nytraktet kaffe. De skal steke på ca. 210 grader (varmluft) i ca. 10-12 minutter. Stek de til de er gyllen på toppen.