Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-
Tilslorte-gresskarer-FG-06185
 

Det er mye mer du kan gjøre med gresskar enn å pynte til Halloween. Du kan for eksempel lage denne deilige desserten; tilslørte gress-karer. Foto: Frukt.no - Opplysningskontoret for frukt og grønt

Sunne oppskrifter med gresskar

Er du opptatt av å spise sunt, og eventuelt kalorifattig, bør du rydde plass på kjøkkenbenken til gresskar!

Har du enda ikke brukt denne allsidige frukten (ja, det er faktisk en frukt) i matlagingen er det bare å løpe til butikken (du kan få en heftig treningsøkt om du bærer gresskaret hele veien hjem igjen!).

– Det er så mye godt man kan lage med matgresskar. Det finnes mange forkjellige typer som kan kokes, stekes, dampes, wokes og syltes. Den er nydelig i supper, i pureer og i bakverk, forteller matfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt, Toril Gulbrandsen.

IMG_5410
 

Det er mest vanlig å spise fruktkjøttet, men skallet på Hokkaidogresskaret kan faktisk spises. Foto: Toril Gulbrandsen

Gresskar er stappfull av vitaminer og mineraler, i tillegg til at den inneholder lite kalorier. Den er også en god kilde til kostfiber og kalium. I likhet med gulrot er gresskar fulle av betakaroten, en antioksidant som omdannes til vitamin A i kroppen. Det bidrar til å opprettholde normal hud og normalt syn.

Når gresskaret varmebehandles kommer det frem en fin sødme og smak, og gresskaret trekker til seg smak fra det den tilberedes sammen med. Gresskaret deles og skrelles, og det svampaktige vevet og kjernene i midten fjernes. Det er lurt å ha en god kniv, for det kan være skikkelig hardt å skjære gjennom gresskaret. Noen synes det derfor er lettere å dele gresskaret i to, fjerne kjerner, og bake halve gresskar i ovnen en halvtimes tid, og så skrape ut det myke fruktkjøttet.

– For all del, ikke kast kjernene! Skyll og rist så blir det sunn og god snacks. Kjernene kan også bakes i ovn eller brukes i bakverk, forteller Gulbrandsen.

Gresskar er også godt som mos eller bakt i ovn som tilbehør til fisk, kylling eller kjøtt. Damp gresskar i cirka 20-30 minutter og mos med gaffel eller stavmikser.

Her er fem oppskrifter med gresskar som viser hvor kreativ man kan være:

Deilig gresskarsuppe med hvitløk og kokosmelk

Det er tre enkle steg i denne oppskriften: Ovnsstek grønnsakene, kok de opp og kjør det glatt. Spar gjerne på gresskarkjernene. Skyll de godt, la de tørke og stek dem lenge i ovn på svak varme. Bruk til pynt i supper, i frokostblanding eller i brøddeig. Denne deilige oppskriften er hentet fra den nye boken «Mat på bordet hver dag».

Av: Ina-Janine - Mat på bordet

gresskarsuppe
 

Oppskrift og foto: Ina-Janine Johnsen / Mat på bordet

Til 4-6 porsjoner trenger du:

1 hokkaidogresskar på ca 1,5 kilo
500 g gulrøtter
1 hel hvitløk
2 ss rapsolje
1 ts spisskummen
salt og pepper
1 boks kokosmelk (400 g)
5 dl grønnsaks- eller kyllingkraft eller buljong

Slik gjør du det: Sett ovnen på 200°. Skjær gresskaren i like store båter og gulrøttene i biter. Skjær litt av toppen av hvitløken. Pensle gresskaret, gulrøttene og hvitløken med raspolje og ha det i en ildfastform. Strø spisskummen over grønnsakene og kvern litt salt og pepper over de samtidig. Sett i forvarmet ovn og stek til grønnsakene er møre, ca. 40 minutter.
Skrap gresskarkjøttet fra skallet – det er lettere å gjøre dette om du lar de avkjøle litt først. Press hvitløken ut av skallet og ha alt opp i en gryte.
Hell kokosmelken og kraften/buljongen i gryta. Bruk en stavmikser for å kjøre alt så glatt som du ønsker. Synes du suppen blir for tykk kan du ha opp i mer kraft/buljong eller vann. Varm opp suppen og smak til med salt.

Lagre oppskrift som favoritt (kun Vektklubb-medlemmer)

Krydret couscous med flaskegresskar og fetaost

Gresskar gjør seg godt i salater, og også i denne sideretten som egner seg ved siden av kjøtt, kylling eller fisk.

Av: Nussara Guldberg - Just Another Food Story

Til 4 porsjoner trenger du:

Couscousmedgresskar
 

Oppskrift og foto: Nussara Guldberg / Just Another Food Story

1 stk flaskegresskar, skrellet og kuttet i store biter
2 ss olivenolje
1/2 ts salt
1/4 ts salt
2,5 dl cous cous
2,5 dl vann
1 stk grønnsaksbiljongterning
1/2 ts spiskummin, malt
1/2 ts korianderfrø, malt
1/4 ts cayennepepper
1/2 stk sitron
2 ss marinerte fetaterninger
frisk persille eller andre friske urter

Slik gjør du det: Forvarm ovnen til 200 grader. Kok opp 2,5 dl vann med buljongterning og trekk kjelen av platen. Tilsett 2,5 dl couscous. Legg på lokket og la grynene svelle i 5 minutter. Ha i 1 ss olivenolje og rør med en gaffel.
Del flaskegresskar på langs og skrap ut frøene med en skje. Skrell av skallet og kutt de i passe store terninger. Legg de over på et stekeplate dekket med bakepapir og dryss olje over, krydre med salt og pepper. Bland godt sammen slik at alt er dekket med olje. Stek flaskegresskarbitene i ca. 40 minutter eller til de er gjennomstekte.
Bland krydrene (spiskummin, malt korianderfrø og cayennepepper) sammen og dryss over de nystekte flaskegresskarbitene. Miks godt. Legg cous cous over i en stor bolle med flaskegresskarbitene og fetaterninger, dryss litt frisk sitronsaft over og pynt til slutt med frisk persille.

Merk oppskrift som favoritt (kun VK-medlemmer)

Gresskarfrites

Fargerikt middagstilbehør eller som snacks, gresskarfrites er så godt at man nesten ikke skulle tro det var sunt! Krydre gjerne med din favorittsmak.

Av: Frukt.no - Opplysningskontoret for frukt og grønt

Gresskarfrites-gresskarstrips-FG-06186
 

Foto: Frukt.no- Opplysningskontoret for frukt og grønt

Til 4 porsjoner, kcal per porsjon, trenger du:

1/2 stk gresskar (ca 400 g)
2 ss vanøttolje
2 fedd hvitløk, finhakket
salt og nykvernet pepper

Slik gjør du det: Varm ovnen til 180°C. Vask gresskaret godt. Om du bruker hokkaido-gresskar, kan du gjerne beholde skallet på. Del gresskaret i to og skrap ut kjernene. Ta vare på kjernene, for disse skal brukes. Del gresskar i strimler på langs og så i staver. Bland stavene med finhakket hvitløk, litt salt, nykvernet pepper og valnøttolje. Bak gresskarstavene i ovn til de er møre og lekre i fargen, ca. 20 minutter.

Serveres gjerne med ristede gresskarkjerner som tilbehør til middag, eller rett og slett som snacks.

Oppskriftsside (kun VK-medlemmer)

Havrekjeks med gresskar og sjokolade

Av: Linda Stuhaug - LindaStuhaug.no

Aller først må du lage gresskarmos av fruktkjøttet. Det gjør du ved å dele butternutgresskaret på langs og skape ut frøene så det blir et tomrom. Legg gresskarene i en ildfast form med litt vann i bunnen, med fruktkjøttet ned. Stek midt i ovenen på 180 grader til gresskaret er mørt, cirka 25 minutter. Grav ut innmaten, ha i en foodprosessor eller blender og kjør til klumpfri mos.

gresskarcookies2
 

Oppskrift og foto: Linda Stuhaug

Til 8 kjeks trenger du:

100 g gresskarmos
50 g havregryn
1 ss sukrin gold
litt kanel
sukkerfri sjokoladebiter og/eller maldonsalt
Slik gjør du det: Bland sammen gresskarmos, havregryn, sukrin gold og kanel. Fordel til klatter på bakepapirkledd langpanne og trykk dei litt flate. Som topping hadde eg sjokoladebiter på halvparten og maldonsalt på halvparten. Steik på 180 grader i 15-20 minutter, til kantene begynner å bli gyllenbrune. Avkjøl på rist og oppbevar i kjøleskap.

Tilslørte gress-karer

Hva med en fristende og frisk dessert der den tradisjonelle tilslørte bondepiker har blitt til en gresskarvariant?

Av: Frukt.no - Opplysningskontoret for frukt og grønt

Tilslorte-gresskarer-FG-06185
 

Tilslørte gress-karer. Foto: Frukt.no - Opplysningskontoret for frukt og grønt

Til 4 porsjoner, 381 kcal per porsjon, trenger du:

Tips!

 

Tips: Skal du ikke servere desserten med en gang, så må du ha gresskarpuré, krem og griljermel- og nøtteblandingen i hver sin bolle. «Monter» desserten rett før servering.
Bruker du hokkaido-gresskar, så kan du også bruke skallet. Dette blir mørt og smakfullt når gresskaret bakes i ovn.

Søt puré:
1/2 kg gresskar
1 dl brunt sukker
1 dl vann
1 ts malt kanel

Mel- og nøtteblanding:
1 ss smør
1 ss dukker
2 dl griljermel
5 stk finhakkede valnøttkjerner

2 dl lettere kremfløte

Slik gjør du det: Vask gresskaret godt. Om du ønsker og har tid, så bak hele gresskaret i ovnen i 1 time på 175°C - da blir den lettere å skjære i etterpå. Del gresskaret i to og skrap ut kjernene. Kok opp vann og brunt sukker. Rør godt. Tilsett gresskarterninger og kanel, og la det koke til terningene er møre. Mos gresskarterningene med en potetstapper, stavmikser, e.l. Avkjøl.
Smelt 1 ss smør i en stekebanne og tilsett sukker, griljermel og finhakkede valnøtter. Bland godt, og la det surre litt i stekepannen under omrøring til det har fått en fin og gyllen farge. Avkjøl på kjøkkenpapir.
Pisk kremfløten stiv.
Legg gresskarpuré, krem og griljermel- og nøtteblandingen lagvis i en dessertbille, eller i porsjonsglass, som på bildet. Server desserten med en gang.

Oppskriftsside (kun for VK-medlemmer)

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Les også:

5 sunne og enkle hverdagsmiddager

Spis sunt for hjernens del

Lag ditt eget sunnere tacokrydder uten salt

4 sunne desserter med plommer