Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-
 

KAN SPISE ALT, MEN IKKE ALLTID: Velg smart, ta små porsjoner så kan du kose deg med deilig mat i festmåneden – helt uten dårlig samvittighet. Oppskrift på pavola med vaniljekrem og bær finner du lenger ned på siden. Foto: Marit Røttingsnes Westlie

Sunnere festmat til 17. mai

Du trenger ikke gå på en skikkelig smell selv om det er 17. mai. Når koldtbordet fylles med kaker, bakst og alskens deilige retter, er det kjedelig å måtte holde seg unna. Det trenger du heller ikke.

 

Deilig rett til buffetbordet! Oppskrift lenger ned i saken! Foto: Marit Røttingsnes Westlie

Vektklubb har bedt tre matentusiaster og matbloggere om å dele noen av sine beste oppskrifter for litt sunnere festmat. Her finner du deilige kaker, friske salater og mettende retter til koldtbordet som alle kan nytes med god samvittighet. Med ett unntak: Pavlova. Ingen 17. mai uten. Men topper du den kaloririke kaken med masse frukt og bær, spiser mindre marengs og mer av toppingen, er det greit å unne seg et lite stykke.

Les også: Slik unngår du festkiloene i mai

Ernæringsbiolog hos Bramat.no, Lise von Krogh, har delt en oppskrift på iskake laget med blant annet rips og mandler.

 

– Det er fullt mulig å kose seg med kaker, uten å få i seg for mye tomme karbohydrater og fett, sier ernæringsfysiolog Lise von Krogh (43). Foto: Frode Hansen / VG

Bruk mindre sukker

– Det er noen grep du kan gjøre for å gjøre kakene litt mindre usunne. I mange oppskrifter kan du redusere noe på sukker og fett uten at det gjør så mye med smaken. Du kan også erstatte én fjerdedel hvetemel med litt grovere finmalt mel, tipser von Krogh.

Hun er tilhenger av å få ekstra næringsstoffer inn i baksten, ved hjelp av frukt, bær og nøtter. Hun anbefaler også naturlige søtstoffer, som banan, dadler og honning.

Bytte ut hvitt sukker? Sjekk 6 erstatninger her

– Jo mer frukt og bær du pynter med, jo mer fristende og frisk ser kaken ut, i tillegg til at du får masse gode næringsstoffer på kjøpet. Skal du bake boller, brød eller rundstykker, er det kjempegodt å ha i krydderurter, eple, pære eller rabarbra. Da tilsetter du mer næring og smak, i tillegg til at resultatet blir saftigere, sier von Krogh.

 

Sjekk oppskriften på denne godbiten lenger ned i saken! Foto: Lise von Krogh

Grønnsaker som base

Hanna Fjeldheim Dale står bak bloggen Happy Food Stories. Hun anbefaler å bruke grønnsaker som utgangspunkt når du skal lage retter til fest.

– Da blir maten med en gang sunnere, i tillegg til at det blir enklere å redusere kjøttforbruket, sier Fjeldheim Dale.

Retten hun har delt, er aubergineruller med ricotta og cottage cheese. En rett som passer fint å lage på forhånd, om du er bedt om å ta med noe til et selskap.

– Denne retten har et ganske høyt proteininnhold, og inneholder lite fett. Et pluss er også at den er rask å lage, sier Fjeldheim Dale.

Kutt fettet

Beste og verste koldtbordretter:

 

per 100 gram om ikke annet oppgitt

Salat med agurk, tomat og paprika = 16 kcal
1 skive roastbiff = 22 kcal
1 skive spekeskinke = 23 kcal
Reker = 66 kcal
1 skive røkelaks = 67 kcal
Kabaret/aspik = 71 kcal
1 skive loff = 75 kcal
Eggerøre = 119 kcal
1 ss smør = 101 kcal
1 ss majones = 146 kcal
1 karbonade = 151 kcal
Fløtegratinerte poteter = 175 kcal
Kjøttpudding = 209 kcal
Potetsalat = 255 kcal
Kilde: Matdagboken i Vektklubb.no

Kremete salater inneholder ofte store mengder majones eller fettholdige produkter som rømme eller creme fraiche. Blogger Linda Marie Stuhaug har valgt å bruke mager kesam i sin brokkolisalat. Det er et av hennes beste tips for litt sunnere festmat.

– Rett og slett bytt ut de kaloririke ingrediensene med lettere alternativ. Å bytte ut rømme og majones med kesam, fungerer i de fleste oppskrifter, sier Stuhaug.

Dypp i sausen

Tre av festoppskriftene vi presenterer er laget av kvinnen bak bloggen Fru Timian, Marit Røttingsnes Westlie. Blant annet en deilig rett med røkt laks og asparges, og en fruktsalat med nøtter og mørk sjokolade. Ved siden av fruktsalaten serverer hun gjerne litt hjemmelaget vaniljesaus.

– Sauser er jo ofte det som drar kaloriene avgårde, så da kan det være lurt å helle litt saus ved siden av maten - og ikke over - så kan du dyppe maten i sausen heller enn å bade maten i den, tipser Røttingsnes Westlie.

Bruk mindre tallerkener, skjær opp kakene i mindre stykker og bruk mest mulig naturlige råvarer, er hennes beste tips for et sunt, men fristende koldtbord.

TEST: Kunstig søtning i bakst

– Det aller viktigste når det kommer til litt sunnere festmat, er å tenke litt utradisjonelt. Det finnes så mye smakfull og supergod mat som du nærmest kan fråtse i, uten å måtte bekymre deg for kaloriene. Rene råvarer, «luftig» mat, og retter med masse gode smaker som gir deg en følelse av å spise mye mer enn det du egentlig gjør, sier Røttingsnes Westlie.

Til koldtbordet:

Brokkolisalat

 

Oppskrift og foto av Linda Marie Stuhaug

Ca. 8 porsjoner, 130 kcal per pers.

2 brokkoli
2 bokser, 600 g mager kesam/kesam
3-4 ss epleeddik
1 ss sukrin, evt annen søtning
Rosiner
Pinjekjerner

Slik gjør du det: Kutt rå brokkoli i små buketter. Strø over ønsket mengde rosiner og pinjekjerner. I en egen bolle blander du sammen mager kesam, sukrin og epleeddik, smak til om du vil ha den mer syrlig/søt. Bland alt godt sammen.
Merk oppskrift som favoritt

Aubergineruller med ricotta- og cottage cheese

 

Oppskrift og foto av Hanna Fjeldheim Dale, Happy Food Stories

Ca 15 stk, 85 kcal per pers.

2-3 auberginer, avhengig av størrelse
2 bokser ricotta (500 g)
300 g cottage cheese
Revet skall av 1/2 sitron
En god neve fersk basilikum, finhakket
Salt + pepper
Olivenolje

Slik gjør du det: Skjær tynne skiver av auberginen på langs, ca 1/2 cm tykke. Plasser alle skivene på en stekeplate, og ringle over litt olivenolje, salt og pepper. Grill auberginskivene i ovnen på 200 grader i ca 5-10 min. Pass på, så de ikke brenner seg og blir helt harde. Vend sammen ost og krydder i en bolle. Fyll en spiseskje fyll i midten av hver auberginskive, og rull sammen. Plasser på et fat, og server med ønsket tilbehør.
Merk oppskrift som favoritt

Røkt laks med asparges og erter

 

Oppskrift og foto av Marit Røttingsnes Westlie, Fru Timian

Ca 4 porsjoner, 185 kcal per pers.

8 asparges
75 g sukkererter
400 g røkt laks i tynne skiver
1 sitron

Slik gjør du det: Skjær vekk den nederste, grove delen av aspargesstilken. Kok opp lettsaltet vann og kok aspargesen i 2 minutter. Skjær sukkerertene i strimler og ha i det kokende vannet de siste 30 sekundene. Hell det over i et dørslag og slå over nok kaldt vann til å stoppe kokeprosessen. Du kan også legge dem over i en bolle med isvann.

Legg lakseskivene fint på et serveringsfat. Bruk en grønnsaksskreller og skjær helt tynne strimler av aspargesen. Fordel aspargesen og sukkerertene over. Del sitronen i båter og legg på siden av fatet.
Merk oppskrift som favoritt

Til kakebordet:

Fruktsalat med mørk sjokolade

 

Oppskrift og foto av Marit Røttingsnes Westlie, Fru Timian

Ca 8 porsjoner, 149 kcal per pers.

2 appelsiner
½ ananas
200 g blå druer
1 rødt eple
1 pære
1 kiwi
125 g blåbær
50 g mørk sjokolade
50 g valnøtter

Slik gjør du det: Sitrusfrukt blir finest når hver båt fileteres. Skjær av alt skallet, inkludert det hvite, med en kniv. Legg så frukten i hånden og bruk en liten kniv til å skjære ut kjøttet i hver båt, slik at kjøttet løsner fra de tynne hinnene rundt. Del båtene i 2 eller tre og ha dem i en bolle. Klem ut all saften som er igjen i frukten du nå holder i håndflaten, i en bolle sammen med båtene.
Del opp resten av frukten i fine biter. Blåbærene lar jeg være hele.
Hakk opp sjokoladen og valnøttene. Bland frukten og strø over nøtter og sjokolade.
Merk oppskrift som favoritt

Iskake med rips på mandelbunn

 

Foto og oppskrift av Lise von Krogh

Ca 16 porsjoner, 254 kcal per pers.

Bunn:
20 dadler
300 gram mandler, ikke skåldet
25 g smør, f.eks. Røros-smør

Ostefyll:
1/2 kg rips
2 ss honning
250 gram mascarpone-ost
250 gram naturell yoghurt
1 vaniljestang

Slik gjør du det:
Trinn 1: Fjern steinene fra dadlene. Kjør mandlene i en blender til de er finmalte. Ha i dadler og smør og kjør blenderen til alt er godt blandet. Fordel og trykk massen i bunnen av en kakeform som er kledd med bakepapir. Sett formen inn i fryseren.

Trinn 2: Kjør ripsen i blenderen. Overfør dem til et dørslag. Bruk en skje eller slikkepott og press bærmassen gjennom dørslaget og ned i en skål. Du vil ha så mye av bærmassen igjennom, slik at nesten bare skinn og steiner ligger igjen. Smak til ripsjuicen med honning – mengden avhenger av hvor søte eller sure bærene er. I en annen skål blander du ost, yoghurt og frøene fra vaniljestangen. Rør i den søtede ripsjuicen. Smak til med ev. mer honning om den er svært sur. Smaken skal være frisk og ikke for søt, fordi bunnen er søt og mektig.

Trinn 3: Her har du tre alternative fremgangsmåter:

a) Det enkleste er å helle ripsblandingen over kakebunnen og la den stå i frysen noen timer. Da dannes det en del iskrystaller. Dette gir det dårligste resultatet, men kaken er selvsagt spiselig.

b) Hvis du ikke har ismaskin har du ripsblandingen i en romslig skål. Sett denne i frysen og rør om hver halvtime. Rører du oftere, blir konsistensen enda bedre. Bruk en slikkepott og få med alt når du rører om. Når isen nesten har stivnet, kan du bre den ut over kakebunnen.

c) Det beste er å helle ripsblandingen i en ismaskin og la den gjøre jobben for deg. Når isen nesten har stivnet, kan du bre den ut over kakebunnen.

Trinn 4: Kaken kan serveres med en gang ved alternativ b) og c). Kake som har stått i frysen en time eller mer bør tines en stund før servering. Strø over friske rips før servering.
Merk oppskrift som favoritt

Pavlova

 

Oppskrift og foto av Marit Røttingsnes Westlie, Fru Timian

Ca 16 porsjoner, 168 kcal per pers.

Marengsbunn:
6 eggehviter
250 g helt finkornet sukker
1 ts vineddik eller annen eddik

Vaniljekrem:
1 vaniljestang
5 dl melk
6 eggeplommer
120 g sukker
3 ss maisenna
1 ss melis til strøing

Pynt:
150 g bringebær
200 g jordbær
1 liten skive vannmelon
1 skive cantaloupemelon
2 ss frysetørket bringebær – kan utelates eller erstattes med hakket sjokolade

Slik gjør du: Sett stekeovnen på 150 grader. Kle et stekebrett med bakepapir.

Ha eggehvitene i en helt ren stålbolle og pisk til hvitene begynner å tykne. Tilsett sukkeret litt etter litt mens du pisker. Ha i eddiken til slutt. Pisk videre i ca. 5 minutter til eggehvitene har blitt blanke og glatte, og sukkeret er oppløst.

Fordel marengsen i en sirkel på bakepapiret. Du kan gjerne lage litt bølger i marengsen. Sett stekebrettet på nest nederste rille i stekeovnen. Stek marengsen i ca. 45 minutter. Du må ikke åpne stekeovnsdøren før 45 minutter. Da risikerer du at marengsen faller sammen. Hvis toppen av bunnen er stiv, skrur du av varmen og lar stekeovnsdøren stå på gløtt (legg inn en gryteklut i åpningen) og lar marengsbunnen stå i stekeovnen i minst 1 time til. Du kan åpne opp døren litt mer etter hvert.

Del vaniljestangen til vaniljekremen i to på langs og skrap ut frøene med en kniv eller teskje. Ha frøene, stangen og melken i en kasserolle og kok opp. Visp lett sammen eggeplommer, sukker og maisenna i en annen bolle. Når melken når kokepunktet, heller du ca. 1/3 av den over i eggeblandingen mens du rører det sammen. Slå i resten av melken og forsikre deg om at alt sukkeret er oppløst før du heller blandingen tilbake i kasserollen. Varm opp blandingen på ganske svak varme mens du hele tiden rører med en tresleiv. Vaniljekremen vil tykne ganske fort.

Fyll oppvaskkummen med kaldt vann og sett kasserollen oppi. For å hindre at det danner seg snerk på toppen, drysser du melis oppå kremen før du setter den til avkjøling.

Legg den avkjølte pavlovaen forsiktig over på et serveringsfat. Fordel vaniljekremen over før du deler opp frukten og bærene og legger på toppen.
Merk oppskrift som favoritt

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Les også:

Hjemmelaget kyllingburger med mango- og chilisalsa

Bakkeintervall tok mammakiloene

Slik blir du 10 kilo lettere